Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Nieszczelność czy coś więcej? (filmik)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi:

Borykam się dalej z pewnym problemem.

Mianowicie samochód dostawał mi małej "zadyszki" na wysokich obrotach.

Zmieniłem dziś kolektor ssący na ten od AWX'a + flansze zamiast EGR'u i problem narósł :mysli:

Teraz lekkie spadki mocy mam w znacznie większej częstotliwości.

Poniżej filmik jak to wygląda robiony przy jeździe na 2gim biegu - na 3cim jest tych dziur jeszcze więcej.

Widać tam dokładnie (zwłaszcza przy drugiej próbie przyciśnięcia - od 33 sekundy) jak wskazówka obrotomierza się cofa na 4000obr potem idzie dalej i powtórka z rozrywki przy 4300obr :mysli:

Tutaj link:

http://www.fotosik.pl/video/268ad73eb97d75e2.html

Czy spowodowane to jest nieszczelnością która teraz z racji większego kolektora się powiększa?

Na vagu oczywiście słynne 00575 :gwizdanie:

Opublikowano

link do filmiku nie działa>>>>>>>>>>>>>>>>

Opublikowano
  • Autor

już działa :wink4:

Opublikowano

faktycznie za drugim razem widać jak w okolicach 4tyś obroty się cofają :mysli:

Nieszczelność raczej bym nie brał pod uwagę bo przecież by kopcił a nie kopci (przynajmniej nie piszesz)

Opublikowano
  • Autor

a ja właśnie stawiałbym na nieszczelność na układzie między kolektorem ssącym przez fmic po turbo :mysli:

tylko mógłby mnie ktoś w tym utwierdzić :gwizdanie:

:decayed:

co do kopcenia to nie wiem bo przywykłem :tongue4:

Opublikowano

nieszczelność też bym raczej wykluczył, jeśli nie kopci

może przepływka tnie dawkę i dlatego nie ma mocy? :mysli: musisz zrobić logi, bez tego nikt nic nie wywróży

Opublikowano
:vaglogi:
Opublikowano
  • Autor

:vaglogi:

ta ta ta... :bla:

idę szukać nieszczelności... :wink4:

Opublikowano

Jesli jestes przekonany, ze to nieszczelnosc, to po co pytasz? :wink4:

Zawsze zaczynam(y) od logow jak jest problem z autem.

Opublikowano

Auto kopci, tylko kierowca tego nie widzi... :gwizdanie: (przynajmniej jak wracaliśmy z krk)

Ja stawiam na nieszczelność, bo już wcześniej była i objaw był podobny tylko nieco mniej cofała się wskazówka.

Dziś auto będzie zlogowane, na tyle na ile idzie logowac automat :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Jesli jestes przekonany, ze to nieszczelnosc, to po co pytasz? :wink4:

Zawsze zaczynam(y) od logow jak jest problem z autem.

Bo zawsze może ktoś coś doradzić czy utwierdzić w przekonianiu :wink4:

Na prawdę Michale idzie zrobić dużo rzeczy bez logowania tym bardziej że nie wiem co by jeszcze mogło być prócz nieszczelności przy takich objawach :mysli:

Opublikowano

Somes ja dzisiaj załozyłem kolektor i tak samo jak u ciebie jak przyspieszam to przy 3,2tys obr mam takie chwilowe odcięcie i zaraz znowu ciągnie i dalej też tak jest na wyższych obrotach :gwizdanie: co do nieszczelnosci to bym jaraczej wykluczył bo by na całych obrotach było czuć(przynajmniej ja tak kiedys miałem) :gwizdanie:

Opublikowano

Prawde mowiac u siebie tez mam czasami takie chwilowe odciecie mocy (auto chwilowo dlawi sie i jedzie dalej)...

Zawsze na IV-V biegu przy 1800-2000 obr... jesli usuniecie problem u siebie to chetnie sie dowiem co bylo przyczyna.

Na I-II-III zawsze przyspiesza idealnie rowno do samego konca obrotow...

Opublikowano

U mnie na trójce to sie pokazało :mysli: nie miałem zabardzo gdzie pociaganc żeby zobaczyc czy na 5 biegu też takie ma chwilowe zadyszki, mam nadzieje że to wina softu jedynie :gwizdanie:

Opublikowano

Ja wczesniej mialem powazniejszy problem - auto lapalo taka zadyszke na III-IV-V biegu prawie zawsze przy 2200-2500 obr.

Po logach wyszlo, ze przeladowywalo poprostu...

Po wymianie turbo problem ustal.

Opublikowano

Hmm, niedawno robiłem logi, wrzuciłem na forum i po diagnozie okazało sie że jest wszystko OK, ale nie było takich akcji na seryjnym kolektorze :gwizdanie: to co po wymianie kolektora turbo by szlak trafiał :mysli::wallbash:

Opublikowano

się kolektorów zachciało, które tak na prawdę nie wiadomo czy coś dają :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

PROBLEM ROZWIĄZANY :gwizdanie:

Czasami mnie to męczy że zawsze mam rację... :decayed:

Nieszczelność pojawiła się na łączeniu kolektora z flanszą...

Wyciąłem nową podwójną uszczelkę z krygielitu łącząc ją klejem do tłumików i smarując tym samym w miejscach styku. Wszystko ładnie skręciłem na nowych śrubach z podkładkami sprężynującymi i odczekałem pół godzinki.

Po złożeniu jazda próbna...

Znacznie lepiej ale jeszcze gdzieś uciekało. Wjechałem na kanał i mocna przygazówka. Okazało się że dopiero jak na postoju przygazowało się ponad 4000 obr. zaczęło puszczać mi na wejściu do turbo. Założyłem większą obejmę i ścisnąłem.

Na jeździe próbnej wskazówka obrotomierza poszła idealnie równo, autko troszkę żwawsze i kompletnie ustało dymienie :good:

Opublikowano

SoMeS ulala

Opublikowano
  • Autor

SoMeS ulala

co znaczy ulala? :tongue4: