Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[All A4]Srednica kół a osiagi. (masa kół)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poszukuje informacji na temat zaleznosci rozmiaru felgi a osiagów auta. Na 15" autko lepiej przyspiesza tylko dla tego, ze sa lzejsze niz 17"?

Obwód kół poczywiscie zachowany.

Szerokosc opon pomijamy, bo tu wiadomo trzeba znalesc kompromis pomiedzy trakcja a oporami.

Opublikowano

Poszukuje informacji na temat zaleznosci rozmiaru felgi a osiagów auta. Na 15" autko lepiej przyspiesza tylko dla tego, ze sa lzejsze niz 17"?

Obwód kół poczywiscie zachowany.

Szerokosc opon pomijamy, bo tu wiadomo trzeba znalesc kompromis pomiedzy trakcja a oporami.

Niezawsze 15" cali jest lżejsze od 17" cali, różnie bywa zależy od producenta. Starej daty 15 -ka może być cięższa od dobrej 17-ki. Takie odchudzenie nic nie da, jest wiele innych rzeczy ciężkich w aucie. Najważniejsza będzie tu różnica w oporach toczenia pomiędzy tymi rozmiarami, skolei jeżeli szerokośc opon byłaby ta sama, wtedy wg mnie różnicy nie powinno być.

Opublikowano

Moment bezwładności kółek ma znaczenie, a poza tym przy dużych mocach dochodzi jeszcze sprawa wysokości profilu. Wyższa guma, czyli mniejsza felga, pozwala przenieść więcej mocy na koła, oponka się lekko obraca względem felgi i ten efekt pomaga w przyspieszaniu (energia jest magazynowana i oddawana w momencie zmiany biegu), poza tym można nieco szybciej puścić sprzęgło i nie zostanie zerwana przyczepność...

Opublikowano

Yelo, czyli potwierdzasz, ze głównie znaczenie ma masa felg+opon. Tak?

Poź chyba zapoczatkowal w takim razie lans na 15" :polew:

Opublikowano

Nie wiem co ma większe znaczenie... Ale popatrz na opony w dragsterach :polew:

Opublikowano

dobry przyklad. Trzeba bedzie sprawdzic ile waza kola(fela+opona) 15, a ile 17. Ciekawe czy różnica masy jest znaczaca (powiedzmy powyzej 1kg)

Opublikowano

w takim razie już się nie mogę doczekać aż z 18 przejdę na zimowe 15 !!! :evil:

Opublikowano

Wg mnie troche groteskowe, jeżeli chodzi o mase, to wystarczyło by jechać na rezerwie paliwa na kreseczce , a nie ścigać się z pełnym bakiem

[br]Dopisany: 28 Maj 2007, 00:55 _________________________________________________

Na 15" autko lepiej przyspiesza tylko dla tego, ze sa lzejsze niz 17"?

Mierzył to ktoś.

Opublikowano

marcin masa kół to calkiem co innego niz masa calego auta - Fizyka, ruch obrotowy - moment bezwladnosci :wink:

Opublikowano

marcin masa kół to calkiem co innego niz masa calego auta - Fizyka, ruch obrotowy - moment bezwladnosci :wink:

To czaję,Wpierw źle cie zrozumiałem, ale się zastanawiam czy jest sens i ile można urwać, dlatego też pytam czy mierzył to ktoś?

Faktycznie jak ogłądałem wyścigi na 1/4 mili to w mocnych autkach: opony z wysokim profilem i felga mała, tyle , że tam większość ze startujących aut nie wyjeżdża raczej na ulice, tylko służą wyłącznie do wyścigów.

Opublikowano

mój lans na 15" nie wiąże się z masą... takie moje 3 grosze :)

zobaczcie jak wygląda np. CIVIC ITR ze stajni VTG nowy rekordzista Polski w klasie turbo 11,55 :grin:

Opublikowano

Pistacja chyba częściej jest używana jako cywilne autko.

Opublikowano
mój lans na 15" nie wiąże się z masą... takie moje 3 grosze :)

a z czym? Na 17 tez wyglada niepozornie :wink:

zobaczcie jak wygląda np. CIVIC ITR ze stajni VTG nowy rekordzista Polski w klasie turbo 11,55

wrzuc jakies foty jak masz

Pistacja chyba częściej jest używana jako cywilne autko.

co mam zrobic jak te szalone 1.8T ciagle chca sie scigac :polew:

Opublikowano

co mam zrobic jak te szalone 1.8T ciagle chca sie scigac

Ja mam w głowce swój plan , ale bez fmic się nie obejdzie nie ważne w czyim przypadku. [br]Dopisany: 28 Maj 2007, 01:18 _________________________________________________http://www.fotorelacje.com/displayimage.php?album=34&pos=8

Czy o tą honde chodzi???

Opublikowano

Szukam, szukam i nie mogę znaleźć nigdzie masy opon :bicz: Mam za to masy dla przykładowego modelu OZ

15'' 5,3kg

17'' 7,2kg

18'' 8,2kg

Należy jednak pamiętać, że masa nie jest ważna, tylko moment bezwładności, czyli m*r^2. Masa rozłożona dalej od osi obrotu jest więc dużo ważniejsza.

Jak trochę o tym pomyślałem i wydaje mi się, że ten efekt zaginania gumy jest ważniejszy i dlatego się stosuje mniejsze felgi i specjalne opony z miękkim bokiem...

Opublikowano

tak

Opublikowano

poź co TAK? :bicz:

Opublikowano

Taak Poźka może znaczyć , że dobre zdjęcie hondy wkleiłem, lub Yelo mówi z sensem ?????????? :wink:

Opublikowano

pre_pl, ale ten test, o którym tam wspomniałeś mówi chyba o jeździe po torze, a nie wyścigach równoległych. Po prostu nie widziałem jeszcze wyścigu równoległego, który trwa ponad minutę. A o przewadze większych felg na zakrętach (oczywiście na torze równym jak stół) nie trzeba chyba nikogo przekonywać...