Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Gaśnięcie silnika przy ruszaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

E tam ;).

Ja zawsze byłem przeciwny dieslom, ale nie mogę powiedzieć że jak już mam swojego to jakoś źle się nim jeździ ;). Ruszanie nigdy nie miałem problemów, zresztą po przesiadce do jakiego kolwiek auta nigdy mi nie gaśnie.

Elastyczność - nie mogę się zgodzić - pod tym względem diesel jednak wygrywa, jadąc po mieście na 3cim biegu, nieważne czy 30 czy 50 km/h jak jakiś cwaniak chce mi się wciąć to tylko dociskam gaz i juz się nie mieści :evil:

W benzyniaku, jak jechałem 30 to żeby szybko zareagować na cwaniaka musiałem zrobić redukcję na 2 bieg :przebiegly:

Jeżeli zaś chodzi o typowo sportową jazdę to mimo wszystko wolę benzynkę i kręcenie jej na wysokich obrotach w zakresie od 4000 do odcinki ;), no i ten dźwięk silnika - tego żaden dieselek nie da :jerk:

A no i diesel ma jeszcze jedną wadę - długo się nagrzewa, więc długo go nie mogę butować :P (ehh to turbo), najczęściej butować mogę go teraz na ostatniej prostej przed domem hehe, ale wtedy to szkoda turbinkę grzać :P

Opublikowano

Elastyczność - nie mogę się zgodzić - pod tym względem diesel jednak wygrywa, jadąc po mieście na 3cim biegu, nieważne czy 30 czy 50 km/h jak jakiś cwaniak chce mi się wciąć to tylko dociskam gaz i juz się nie mieści :evil:

Zgodzę się z tym że diesel lepiej przyśpiesza. Np jadąc na 2 lub 3 biegu i mając 2 tyś obrotów to benzyna nie ma szans po wciśnięciu gazu na maxa :) Tylko chodzi mi o to że w dizlu zakres użytecznych obrotów jest bardzo krótki i to mnie denerwuje. Np jadąc na 2 biegu, wciskam gaz na maxa to chwili trzeba zmieniac bieg. A w benzynie tego nie ma. Wciaskam gaz - auto jedzie jedzie jedzie i odpiero zmiana begu :) nie wciska tak w fotel ale jest dużo płynniej. Jedzie dizel i benzyna 50km/h na 3 biegu - wciskamy gaz do dechy - dizel przyspieszy mocniej ale zaraz trzeba bieg zmieniać, a w benzynie nie :) spokojnie można się rozpedzić grubo ponad setke :)

Może skończymy ot? ;) i tak każdy będzie chwalił swoje, a przekonywanie jeden drugiego co jest lepsze nigdy się nie skończy :)

Opublikowano
  • Autor

A więc jednak gaśnie... W przypadku, gdy się jest nowym użytkownikiem i jeszcze nie jest się zaprzyjaźnionym z tym autem. Właśnie tego się obawiam, gdyż osobiście jeżdziłem zawsze benzynką i jestem do niej przywiązany, a B6 w dizlu o mocy 131 PS kupuję z konieczności, gdyż to będzie auto firmowe. Kolega Grafit potwierdził wszelkie uwagi tych testerów z auto świata. Trzeba ten silnik wyczuć, a na to potrzeba czasu. Może jakiś mały poradnik? Jak ten silnik eksploatować? Ruszać na wyczucie - nie za dużo gazu, ale i nie za mało, a jak się już jedzie i chce się w mieście na skrzyżowaniu skręcić w lewo bądź w prawo jadąc wtedy na 2 biegu, bo wyżej to pewnie nie da rady bo będzie się dusił również z rozsądkiem dozować tym gazem i sprzęgłem.

Opublikowano

Nic się nie dusi nie gaśnie!Też jeździłem cały czas benzyniakami a od prawie roku śmigam tym cackiem z opisu wspólnie z żoną i nigdy nie zdarzyło się żeby maszyna gasła-nikomu.Trochę wyczucia,słuchania obrotów i jest :good:Ale jak ktoś lubi inną markę to jego sprawa.Tom F kupuj B6 tylko jak najlepiej sprawdzone,a ta lalunia dostarczy ci wielu super wrażeń z jazdy bo silnik jest bardzo elastyczny i ekonomiczny :notworthy:Pozdrawiam

Opublikowano

Jak ktos jest furmanem i nie potrafi jezdzic to gasnie a wine zrzuca na samochod. Ujezdzalem Audi 80 B3 1.8, Opla Tigre 1.4, Volvo S40 1.8, Touarega 2.5TDI, 3.0TDI i kilka innych aut ale nie warto wymieniac, bo to byly jazdy jednorazowe, teraz od dluzszego czasu mam A4 B6 1.9TDI. Kazde auto mialo inna charakterystyke silnika i skrzyni biegow. Jak ktos umie jezdzic to obojetnie co bedzie ujezdzal to da rade.

Opublikowano

Przed awx miałem 1z ruszałem bez gazu i fajnie pomykał do przodu jak kupiłem awx to w pierwszy dzien zgasł mi przy ruszaniu ze 2 razy(ruszałem tak jak 1z bez gazu teraz tez juz ruszam bez gazu ale pilnuje gazu wrazie czego :)).W ogóle moje zdanie jest takie ze ten silnik lubi troszke wyzsze obroty niz moj stary 1z,ale to kwestia przyzwyczajenia.

Opublikowano

Nie zgadzam się ze to są pierdoły. 5 lat jeździłem na zmianę audi 80 b3 1.8 i mazdą mx3 1.8 v6 (audi ojca mazda moja), obie benzynki. NIGDY żaden mi nie zgasł przy ruszaniu (poza tym jezdziłem laguną 2 2.0 benzyna, seatem cordobą i jeszcze innymi - i nigdy też mi nie zgasly). 4 miesiace temu ojciec kupił audi a4 b6 1.9 130KM, i przez ten czas zgasł mi juz z 5 razy przy ruszaniu ;/ ostatnio przy lewoskręcie jak chcialem uciec przed autami nadjeżdżającymi z obydwóch stron! Ruszam ostrzej ze skrzyżowania -> wyrwanie do przodu, szarpnięcie i zgasło!! Nadjeżdżający z prawej i z lewej mnie strąbili a ja sie najadłem strachu!

Nienawidzę tego diesla ;/ okropnie się tym jezdzi i żałuję że nie udalo mi się ojca namówić na 1.8T :(

Jak się ruszy za ostro to wyrywa do przodu (moment obr robi swoje), jak za słabo to gaśnie. Albo jak się przy toczacym aucie wrzuci dwójke to też potrafi zgasnąć ;/ porażka... NIGDY nie kupie dla siebie diesla...

Ps. pomijam już rzekomą elastyczność dizla bo dla mnie to mit.. w mieście albo na krętych górskich drogach biegi muszę zmieniać 2-3 razy częściej niż w benzynie

Trzeba by jakieś dodatkowe lekcje ruszania wykupić w szkole jazdy

Opublikowano
  • Autor

Ok, dzięki za wypowiedzi. Najprawdopodobniej zakupię B6 z takim dieslem:). A jak będą problemy to będę ćwiczył, aby było już dobrze:).

Pozdrawiam,

:hi:

Opublikowano

Jak ktos jest furmanem i nie potrafi jezdzic to gasnie a wine zrzuca na samochod. Ujezdzalem Audi 80 B3 1.8, Opla Tigre 1.4, Volvo S40 1.8, Touarega 2.5TDI, 3.0TDI i kilka innych aut ale nie warto wymieniac, bo to byly jazdy jednorazowe, teraz od dluzszego czasu mam A4 B6 1.9TDI. Kazde auto mialo inna charakterystyke silnika i skrzyni biegow. Jak ktos umie jezdzic to obojetnie co bedzie ujezdzal to da rade.

Mówisz o normalnej jeździe czy szybkim uciekaniu ze skrzyżowania?

Trzeba by jakieś dodatkowe lekcje ruszania wykupić w szkole jazdy

Dziwne że moj kuzyn prowadzi szkołę jazdy i potwierdza to że dizlem rusza się o wiele gorzej niż benzyna, a o szybkim właczaniu się do ruchu można praktyczne zapomnieć ;] ale pozdrawiam mistrza kierownicy :gwizdanie:

Opublikowano

nie jestem mistrzem kierownicy bo jak się przesiadam z audi do benzynowego golfa zony to też mi czasem zgaśnie przy ruszaniu. Po prostu chodzi o przyzwyczajenie do swojego auta.

Opublikowano

nie jestem mistrzem kierownicy bo jak się przesiadam z audi do benzynowego golfa zony to też mi czasem zgaśnie przy ruszaniu. Po prostu chodzi o przyzwyczajenie do swojego auta.

No widzisz :) mnie wysyłasz na kurs ruszania, a Tobie też czasami auto zgaśnie.

Zanaczałem, że to zależy od przyzwyczajenia. Tak jak mówiłem wczesniej jeździlem tylko benzyną, a teraz jeżdżę raz benzyną a raz dieslem. Benzyna mi nigdy nie gaśnie, a diesel czasami, ale jestem pewien że jakbym się na stałe przesiadł do diesla to bym opanował ruszanie i przyzwyczaił się.

Jednak moje zdanie jest takie że lepiej i przyjemniej jeździ mi się benzyną :) Ale gusta są różne i każdy będzie bronił swojego

Pozdrawiam :)

Opublikowano
  • Autor

Również uważam, że lepiej i przyjemniej, a także zdrowiej jeżdzi się benzynką, ale niestety często życie zmusza ludzi do przesiadki na dizelka.

Opublikowano

proponuję zmianę nazwy wątku na -jak ruszyć dieslem :polew: :polew: :polew:

ja tam nie widzę róznicy-wsiadam w diesla jadę wsiadam w benzynę jadę- w TDi słychać czy silnik potrzebuje gazu czy nie :>