Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki aparat - lustrzanka cyfrowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co sądzicie o takich zestawach ?Jestem początkujący w tych sprawach.Który będzie lepszy i co sądzicie o samym body.

Nikon D3000 + Nikkor AF-S DX 18-105mm

Nikon D3000 + Sigma 18-200mm f3,5-6,3 DC

Opublikowano

z tego co się orientuję to ten D3000 został zrobiony z myślą o początkujących i ma bardzo "przyjazne" menu które pomaga przyswoić podstawy fotografii, co do obiektywu to mogę napisać tylko to że 18-200 spokojnie ci taki zakres wystarczy na początku, jednak nie orientuję się już jak wypada w nim optyka

Opublikowano

a dla kogos poczatkujacego co byscie polecili tak do 2,5 tys zl ? :mysli:

Opublikowano

W sumie spedziłem pół niedzieli i doszedłem do wniosku że jeden z tych dwóch:

Nikon D5000

Canon EOS 500d

Który byście wybrali?

Opublikowano

Co sądzicie o takich zestawach ?Jestem początkujący w tych sprawach.Który będzie lepszy i co sądzicie o samym body.

Nikon D3000 + Nikkor AF-S DX 18-105mm

Nikon D3000 + Sigma 18-200mm f3,5-6,3 DC

A jakie światło w Nikkorze? pewnie f/3,5-5,6 ??

Sądzę że cenowo może to być podobnie. Brałbym Sigmę. Może i troche ciemna jest przy 200mm ale ... Jak ogarniesz temat to i to nie będzie Ci straszne.. :decayed:

a dla kogos poczatkujacego co byscie polecili tak do 2,5 tys zl ? :mysli:

Zdecydowanie jakiś NIKON (np. d60)

Nikon D5000

Canon EOS 500d

Który byście wybrali?

Canon w sumie tańszy ale z tych dwóch brałbym NIKONA.

Opublikowano

Nikon D5000

Canon EOS 500d

Który byście wybrali?

Canon w sumie tańszy ale z tych dwóch brałbym NIKONA.

Powiem Ci że właśnie Canon jest droższy i to około 200-300 zł

Opublikowano

weź do ręki Canona i Nikona i który ci będzie leżał lepiej w dłoni to tego wybierz :good:

Opublikowano

Akurat mialem do czynienia z obydwoma aparatami. D5000 mialem w zastepstwie podczas naprawy a Canona w pracy i musze przyznac ze obydwa fajne. Canon jest bardzo lekki plastikowy, ale naprawde fajny dobry aparacik. A Nikon masywniejszy lepiej lezy w rece i rowniez fajne foty strzela. Patrzac na parametry to chyba jednak Canona bym wybral pomimo ze jestem Nikonowcem :)

Opublikowano

Akurat mialem do czynienia z obydwoma aparatami. D5000 mialem w zastepstwie podczas naprawy a Canona w pracy i musze przyznac ze obydwa fajne. Canon jest bardzo lekki plastikowy, ale naprawde fajny dobry aparacik. A Nikon masywniejszy lepiej lezy w rece i rowniez fajne foty strzela. Patrzac na parametry to chyba jednak Canona bym wybral pomimo ze jestem Nikonowcem :)

a jak z jakością zdjęć,który lepiej wypada Canon czy Nikon?

Opublikowano

a jak z jakością zdjęć,który lepiej wypada Canon czy Nikon?

jakość to już bardziej zależy od obiektywu

Opublikowano

a jaki startowy obiektyw polecacie?Oprócz KITa,i w miarę rozsądnej cenie

Opublikowano

kita niepolecam, na obiektywach się nieznam jedynie to bym ci cos polecił z zakresu ok 18-150 wtedy masz jeden w miare uniwersalny obiektyw a nie zmieniasz go co chwile, ale juz o model czy cos nom to sie na tym nieznam za bardzo więc się niewypowiadam

Opublikowano

zalezy do aparatu jakiej marki :)
Opublikowano

Jakie obiektywy będą Ci potrzebne Sedi, zależy od tego jaki rodzaj fotografii Cię interesuje. Jeżeli masz zamiar robić np ptaszki albo zwierzątka z pewnej odległości to teleobiektyw lub tele zoom np 75-300 , jeżeli krajobrazy to prosi się zakup szerokiego np. 10-20 (np Sigma 10-20), jeżeli lubisz robić mrówki i inne robalki to przydałby się makro z odwzorowaniem 1:1 co najmniej (np tamron 90mm), jeżeli nie masz dokładnie sprecyzowanych zainteresowań to może jakiś uniwersalny spacerzoom (np. 18-200 nikona lub canona). Wtedy masz szansę zobaczyć czego bardziej Ci potrzeba i pod tym kątem dobrać kolejne szkło. Generalna zasada jest taka, że lepiej kupić słabsze body a lepsze szkło. Zarówno 500 Canona jak i 5000 Nikona są to mimo wszystko dość porządnymi i zaawansowanymi lustrzankami amatorskimi, dającymi całkiem spore możliwości. Warto również popatrzeć na portale foto, gdzie użytkownicy prezentują swoje zdjęcia i można "podpatrzeć" jakim szkłem, jakim body, przy jakich parametrach było zrobione (np. www.pbase.com ). Później tylko pstrykać, pstrykać i pstrykać :)

Opublikowano

wyczerpująca odpowiedz ale chyba postawie na nikona obiektyw 18-105 VR bo sigma 18-200 nie ma stabilizacji,co sadzicie?

Opublikowano

wyczerpująca odpowiedz ale chyba postawie na nikona obiektyw 18-105 VR bo sigma 18-200 nie ma stabilizacji,co sadzicie?

z opini wynika że 18-105VR to lepszy obiektyw

Opublikowano

Jeżeli 18-200 to VR nikona a nie sigmy, nawet wersja I, ale to jest koszt ok 2tys. Podstawowy obiektyw 18-105 VR jest bardzo dobrym optycznie szkłem, ocenianym nawet lepiej od bardzo dobrego 18-70. Z tego 18-105 bedziesz na pewno zadowolony i po pierwszych zdjeciach przestanie Ci byc żal wydanych pieniędzy:) Różnica w porównaniu z "małpkami" jest wyraźna:) Nawet gdy użyjesz trybu "Auto". Gwarantuję! Tylko przy kupnie dobrze wybierz sklep bo różnice w zakupie potrafią być znaczne. Spokojnie wystarczy np na kartę pamięci, jakiś filtr UV, torbę na aparat... Ważne aby był z polskiej dystrybucji, aby uniknąć ewentualnych problemów z reklamacjami, chociaż obecnie mam trzecią lustrzankę Nikona i nigdy nie musiałem ( na szczęście) z tej opcji korzystać.

Opublikowano

a taki obiektyw Sigma 18-200mm f/3,5-6,3 DC OS HSM ze stabilizacja?

Opublikowano

Trzeniu dzięki za linki :)

Chciałem w sumie wiedzieć opinie forumowiczów bo może ktoś stosował,kilka już czytałem z innych for i jest bardzo mieszanie,stad myslalem ze koledzy z A4 może doradza