Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki aparat - lustrzanka cyfrowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wszystkie obiektywy od 24 czy 28mm sa dedykowane do pelnych klatek. Ich odpowiednikami dla aps-c czyli 7D sa szkla zaczynajace sie tak od 16, 17, 18mm czyli wlasnie 17-55. Pamietaj, ze w canonie ktory nie jest pelna klatka przemnaza sie ogniskowa x1.6 aby miec tzw ekwiwalent ogniskowej czyli kata widzenia obiektywu tak jakby byl podpiety do FF. W serii 5D i 1D nic nie przemnazasz. W pozostalych mnozysz 17-55 x1.6 i masz jak dla pelnej klatki 27-88mm. Jak pod 7D podepniesz 24-105 /28-135 otrzymasz odpowiednio 38-168 / 45-216.

Systemowy 17-55 canona jest najlepszym jasnym 2.8 standardowym zoomem pod aps-c uzbrojony dodatkowo w stabilizacje IS i naped USM. To flagowe szklo canona tego typu pod tą matryce.

Opublikowano

czyli zostaje taki zestaw jak od początku chciałem..ale cena tego obiektywu zabija :/

Opublikowano

no bo porywasz sie na topowe szklo, czyli tak jakbys chcial dla 5D kupic canona 24-70/2.8L gdzie niebawem wyjdzie jego druga wersja jeszcze drozsza. Jak nie canona to pozostaje Ci tamron/sigma. Ale nie dziw sie ze drogo skoro patrzysz na jasne zoomy ze swiatlem 2.8 - to najdrozszy parametr w zoomach. Jezeli wczesniej rozwazales 28-135 to jego odpowiednikiem dla 7D bedzie canon 15-85 IS USM ale juz 3.5-5.6. To bardzo dobry obiektyw o bardzo fajnym zakresie.

Opublikowano

a kit z 18-135is ?

Opublikowano

rowniez sie nadaje. najprostrza opcja na start. nic specjalnego ale pokrywa dosc spory zakres od szerokiego kata wlacznie.

Opublikowano

aparat zakupiony, czekamy na obiektyw..teraz czas na zakup torby i karty i ew filtra na obiektyw..co polecacie ?

torba czy plecak ? jakiej firmy najlepsze ? najbezpieczniejsze..najwygodniejsze..przeciwdeszczowe w razie co..

karta ma byc cf - z jaką prędkością najlepiej kupić - 60 wystarczy czy 90? ..16,32, czy 64 ? o co chodzi z tym x1000 ?

filtr na obiektyw wystarczy zwykła uv ? czy jakiś inny np polaryzacyjny ?

lampy chyba nie będę potrzebował przynajmniej na ten czas..

---------- Post dopisany at 20:38 ---------- Poprzedni post napisany at 20:37 ----------

i ew jaki statyw ? myślę że do 160 będzie ok..najlepiej jakiś nie za duży gabarytowo i stosunkowo lekki..może carbon ?

---------- Post dopisany at 20:44 ---------- Poprzedni post napisany at 20:38 ----------

torba może być taka czy szukać czegoś innego ? Lowepro Toploader Pro 65 AW - Torba fotograficzna - Torbylowepro.pl

Opublikowano

nie wpadaj jeszcze w taki szal zeby kupowac wszystko co sie nawinie bo nie bedzie to potrzebne.

ale po kolei...

jesli chodzi o filtry... to jest taka moda ze ledwo co kto kupil aparat a juz chce jakis filtr, chociaz nie wie po co ale gdzies tam na forum powiedzieli ze musi byc i juz. Nie tedy droga. Spokojnie zapoznaj sie ze sprzetem, o filtrach poczytaj. Nie da rady tak bez sensu wybierac "polar czy UV" bo kazdy filtr do czegos sluzy, kazdy ma swoje wlasciwosci i daje dany efekt i kazdy z nich wybiera sie wtedy gdy jest potrzebny. Najwieksza bzdura jest gdy ludzie kupuja UV "do ochrony" obiektywu/jego przedniej soczewki. Jezeli obiektyw jest kitowy to tam nie ma czego chronic. Chroni to sie szkla za kilka-kilkanascie tysiecy a i ma w swiadomosci to, ze filtr zawsze obniza troche jakosc obrazu. Takze narazie bym sie z tym wstrzymal.

Plecak i torba to juz wazna rzecz. Mam jedno i drugie. Torba niewygodna jest w noszeniu, ale zapewnia bardzo szybki dostep do obiektywu by go zmienic, jest pod reka i masz czesto ja na oku. Plecak bardzo poreczny i wygodny, jednak zmiana obiektywu ktory masz w srodku to juz duzy klopot. Dobry moze byc na wycieczki w gory, ale w duzych miastach, w tlumie majac go na plecach nie bedziesz kontrolowac tego ze ktos moze Cie okrasc. LowerPro to dobra firma ale plecak/torbe wybieralbym juz osobiscie w sklepie - przegladajac ja dokladnie, sprawdzajac funkcjonalnosc itp. Tu nie potrzeba nie wiadomo jakich rad.

Karta pamieci z predkoscia jak najszybsza. Pojemnosc ... jeszcze do samych zdjec starczylo miec np max 8GB w zupelnosci, a teraz ze wzgledu na filmy to i 64GB bedzie malo. Calkiem sensowna rada jest to by zamiast jednej duzej karty nabyc dwie/trzy mniejszych pojemnosci. Tak robi wiele osob. Tym bardziej jesli aparat ma dwa sloty na karty pamieci - daje to jeszcze wieksze mozliwosci zapisu i segregowania zdjec ale nie wiem czy 7D akurat tak ma.

Statyw? A po co? Jest najczesciej potrzebny do zdjec nocnych i architektury wnerz przy fotach reklamowych. Rzeczywiscie potrzebujesz statyw?

Opublikowano

..torbę to fajna jest ta co wkleiłem post wyżej..można ją też traktować jak plecak na przód i tył - gabarytowo też nie jest duża..

filtr to chce kupić właśnie do ochrony obiektywu..moja kobieta będzie robiła też pewnie zdjęcia to zawsze te obiektywy są brudne od palców i innych dodatkowo chroni przed zarysowaniami..a co zwykły uv czy polar..to się pytam na przyszłość może w lato i słoneczne dni się przyda..

statyw na początek niekoniecznie..najpierw będę się uczył robić zdjęcia a potem kto wie to jakiś fajnych zdjęć nocnych się przyda..

filmów dużo nie będę nagrywał bo od tego mam hero2..

7d niestety ma tylko jeden slot cf :/ a już myślałem, że będę mógł zakupić sd 95/90, która będzie bardziej uniwersalna niż CF..no cóż wszystkiego mieć nie można..

Opublikowano

Polar to juz wyzsza szkola jazdy i wymaga umiejetnego obchodzenia sie z nim. Poczytaj a zobaczysz co potrafi i do czego sluzy. Absolutnie NIE JEST filtrem do typowej ochrony. Niestety nie jest filtrem ktory dziala sam z siebie. Caly czas trzeba nim regulowac/krecic tak by ow efekt byl widoczny. Pomocny tylko w kilku konkretnych przypadkach. Nieumiejetnie ustawiony pogorszy znacznie obraz.

UV jak juz musisz kup ten z drozszych. Tanie nie maja powlok antyodbiciowych. Niedosc ze pogorsza jakosc obrazu i tak slabego kita to jeszcze beda generowac duzo odblaskow od slonca i wszelkiego rodzaju lamp. Ja nie mam filtra i nic nie porysowalem jeszcze a robie zdjecia na dyskotekach wiec gorsza jest juz tylko sceneria wojenna :) Do ochrony przez zabrudzeniem i odciskami palcow kup lepiej podstawowy i tani zestaw do czyszczenia soczewek i jakis pedzelek elektrostatyczny do czyszczenia aparatu z kurzu (lustro/matowka/wszelkie szczeliny na zewnatrz obudowy):

Minilabservice - Strona główna - BRUSH-OFF

ale tu uwaga: czyszczenie matrycy to juz zupelnie inny temat.

Opublikowano

dosyć dużo czytałem o sigmie 17-50 os hsm..i polecają bo tańszy od canona a w pracy nawet lepszy..co myślisz ?

Opublikowano

nie mialem do czynienia ale recenzje zbiera dosyc dobre. mysle ze tez jest to szklo warte uwagi. Sam sie nim nie interesuje bo w swoim systemie mam juz firmowe szklo z takim zakresem w tej cenie. Obiektyw nalezy do tych nowych sigm ktore jak na zamienniki sa nawet dosc drogie. Ale jak wypada w porownaniu z canonem to juz nie wiem.

Opublikowano

oki aparat jest - obiektywy w drodze..będzie 17-50 oraz 50-150 oba 2.8..może być ?

Opublikowano

50-150 to z sigmy? jesli to pierwsza wersja a zapewne tak, to nie ma dobrych opinii - mydlo dla 2.8

Opublikowano

właśnie ta nowa druga wersja..

---------- Post dopisany 18-11-2012 at 18:41 ---------- Poprzedni post napisany 12-11-2012 at 13:38 ----------

foto sprzętu :

28228481.jpg

Opublikowano
Opublikowano

w jakims sensie dobra?

Dopasowanie karty do aparatu rozstrzyga sie w trzech kategoriach: typ (jak SD, CF, xd itp), rodzaj (dla SD beda zwykle, SDHX, SDXC itp) i maks pojemnosc.

Ale wszystko na podstawie parametrow technicznych sprzetu a te dla kazdego modelu sa indywidualne. Ja sie nie orientuje i nie znam tego na pamiec ale sprawdz obslugiwane formaty w swojej instrukcji lub necie.

adamooo, bardzo fajnie sie zestawik prezentuje. Sprawdz koniecznie obiektywy wykonujac test na BF/FF

Opublikowano

a nie wiem jak to się sprawdza..pare fotek strzelałem canonem 60d i sigmą 17-50 i powiem że fajnie chodzi..szybko, w miare cicho..jestem zadowlony..

na drugim 7d mam podpięty ten 50-150 też fajny ale jedno mnie dziwi że jak patrzę to ostrości mi średnio łapie..nie wiem czy nie trzeba jechać na regulację do body..

ten 50-150 ma 1 miesiąc więc prawie 5 lat gwarancji zostało..

powiedz czy do tego zestawu będzie dobrze wpasować tokina 11-16 2.8 ?

Opublikowano

Obczaj to:

Front i back fokus

Pamietaj zeby wpierw w aparacie ustawic punktowy pomiar ostrosci - aparat ustawia ostrosc tam gdzie celujesz srodkowym punktem w wizjerze

Zamiast tej skali z testu wybierasz linijke, celujesz np w 10 pod katem 45stopni dla roznej ogniskowej i sprawdzasz... czy ostrosc na zdjeciu ustawila sie na 10 czy przed czy za, czy przed i za jest np dla 50mm po 2cm ostry obraz i potem sie rozmazuje (ma byc z dwoch stron tyle samo) czy moze 10 jest ostre, za 10 ostrosc zaczyna sie rozmazywac po 1cm a przed ma 3cm glebia. I tak powtarasz, jesli za kazdym razem wiecej ostrej przestrzeni masz przed miejscem w ktore celujesz, masz front focus. Analogicznie w druga strone.

sigma 50-150 masz pierwsza wersje a nie druga jak mowiles, dopiero zauwazylem czyli ta bardziej badziewna i mydlaca dla 2.8. Nowa wersja to nowosc i kosztuje 4k zl.

czy potrzebny 11-16 2.8? To bardziej Ty musisz sie okreslic. Dla mnie jest to super uzupelnienie w strone szerokiego kata.

Opublikowano

Sigma 50-150 to druga wersja nie pierwsza..

Opublikowano

A faktycznie... zapomnialem przeciez ze sa trzy wersje tego szkla i to ta trzecia mialem na mysli jako druga. Takze co do drugiej wersji to nie mam wyrobionej opinii. Tak z ciekawosci popatrzylem na komentarze i niektorzy cos tam marudza na kombinacje 150mm i 2.8 co bylo tez dolegliwoscia pierwszej wersji a z tego co widze druga jest jej tylko odswiezona wersja a nie nowa konstrukcja jak trzecia. No ale sprawdz sobie na spokojnie jak to sie prezentuje i przetestuj szklo.