Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brak ssania w Audi A4 B6 1.8T kiedy jest zimno

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!wiem ,ze temat braku ssania byl kilkakrotnie poruszany ale moj jest jakby inny :/

ssanie jest jak jest na zewnatrz temperatura na plusie jak jest na minusie nie wlacza sie (raz sie chyba zdarzylo ze przy - 4 wlaczylo sie ssanie)

a tak przy - 17 nawet na chwilke sie nie wlacza :/ czy ktos spotkal sie z takim problemem ? moze jakies sugestie ?

Z gory dziekuje i dzieki rowniez za chwile uwagi :)

Milego wszystkim zycze i najlepszego w Nowym roku!!

Opublikowano

nie wiem ale mam taki sam silnik i dzieje się identycznie, zlewam to póki co ale jeśli to coś nie dobrego to zobaczymy co powie reszta. :wink4:

Również wszystkiego dobrego w nowym roku pzdr

Opublikowano

no wlasnie :/ moze amb tak ma ?

Opublikowano

tzn jest na dworze - 17C odpalasz silnik i masz około 840obr/min? Silnik chodzi równo i nic nie trzęsie?

Dodam ze ja mam przez kilka min po odpaleniu około 1300obr/min potem schodzi do 840.

Wszystkiego naj w Nowym roku :-)

Opublikowano

tzn jest na dworze - 17C odpalasz silnik i masz około 840obr/min? Silnik chodzi równo i nic nie trzęsie?

Dodam ze ja mam przez kilka min po odpaleniu około 1300obr/min potem schodzi do 840.

Wszystkiego naj w Nowym roku :-)

dokladnie tak.... mam jakies 840 i sie nie podnosi silnik chodzi rowno ale bez podwyzszonych obrotow,jak jest cieplo silnik po odpaleniu ma jakies 1200 1300 a przy mocnych mrozach nie podnosi obrotow :/

i wzajemnie :)

Opublikowano

ja niemiałem inaczej zawsze musie wesjc na wyzsze obroty i wzaleznosci jak szybko dostanie temp takszybko sie normuja i schodza, VAG-ujcie

Opublikowano

no na vagu u mnie błędów żadnych nie ma, chyba że coś konkretnie mamy sprawdzić na vagu ??

Opublikowano

Witam

U mnie w AVJ czy jest lato czy zima -17 przy odpaleniu wchodzi na 1200 obrotów i po pewnym momencie pracy schodzi na 850 obrotów.Trzeba sprawdzić czujnik temperatury wody

Opublikowano

Witam

U mnie w AVJ czy jest lato czy zima -17 przy odpaleniu wchodzi na 1200 obrotów i po pewnym momencie pracy schodzi na 850 obrotów.Trzeba sprawdzić czujnik temperatury wody

to jest prawidłowe działanie , załącza się pompa powietrza SAI i wtłacza go więcej ....chyba aby poprawić skład mieszanki . w pierwszej fazie pracy silnika. ja osobiście wywaliłem ta pompę , a mechaniczny zawór zaślepiłem

Opublikowano

Witam. U mnie jest identycznie tzn jak mamy teraz mrozy sięgające -5oC (a nawet działo się tak jak było -15oC ) obroty po odpaleniu mam ~900RPM (i zaraz dodatkowo spadną na ~600RPM i powrócą z powrotem na 900RPM) a po kilkudziesięciu sek. schodzą na ~850RPM, silnik pracuje nierówno.

Czasami powiedzmy jak mamy +10oC obroty po odpaleniu mam ~1200RPM i po chwili włączy się tzw. ECO pompa wtedy obroty spadną do ~850RPM - wtedy jest OK. Czujnik temp. NOWY

Chodzi mi o to że jak jest cieplej włącza się ssanie(~1200RPM) ,a jak są mrozy to nie (~900RPM)

:mysli: :mysli: :mysli:

Opublikowano

Witam

witaj!

czujnik nowy :/ oryginal i nie malo za niego polozylem bo wystepuje z jakas rura w calosci

na vagu zero bledow :/ nie wiem co moze byc powodem...zauwazylem ze jak sie przegoni po autostradzie.zatrzyma na kilka godzin i odpala (dalej przy -15 -17C) gdzie silnik jest zimny odpala na ssaniu... :/

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, czy sa jakies nowe pomysly badz ustalenia w powyzszym temacie??

Ja mam B5 ANB i ten sam problem: jak zimno to nie ma ssania wogole, obroty od razu okolo 800. Oczywiscie mowimy o odpalaniu zimnego silnika. Taka sytuacja wystepuje do okolo 7 stopni Celcjusza. Jak jest cieplej i odpalam zimny silnik to ssanie sie normalnie zalacza.

Wymienilem czujnik temperatury (org z ASO) ale dalej jest to samo. Brak bledow na VAGu. Co to moze byc?

Czy przepustnica moze miec wplyw? Mechanik mowil ze jest troche "zuzyta".

A moze to swiece??? lub kable wysokiego napiecia???

Ktos cos wie?

Opublikowano

U mnie podobnie. Kable, świece czujnik temp. nowe i dalej to samo. Podejrzewam sondę lambda, muszę ją dokładniej sprawdzić VAGiem, dodatkowo silnik czasami zamula. Sprawdzałem już nie raz jej przebieg i niby wszystko ok tzn. jest sinusoida, brak jakichkolwiek błędów, ale może czasami po prostu na kilka sekund się "zawiesza".

Szwagier miał podobnie w Golfie Mk3 wymienił sondę i jak ręką odjął :mysli:

Opublikowano

U mnie podobnie. Kable, świece czujnik temp. nowe i dalej to samo. Podejrzewam sondę lambda, muszę ją dokładniej sprawdzić VAGiem, dodatkowo silnik czasami zamula. Sprawdzałem już nie raz jej przebieg i niby wszystko ok tzn. jest sinusoida, brak jakichkolwiek błędów, ale może czasami po prostu na kilka sekund się "zawiesza".

Powiem ci kolego ze u mnie sonda i nawet katalizator nowe i dalej to samo :/

Opublikowano

Panowie, wyglada na to ze nie mam zadnych pomyslow. Przegladalem rozne watki na ten temat na forum i znalazlem takie przyczyny jak ponizej:

- czujnik temperatury - u mnie wymieniony i brak poprawy:(

- sonda lambda - wymieniona u oskaritto i tez bez zmian. Ja nie wiem jak moja sonda.... musialbym zrobic logi zeby zobaczyc jak sie zachowuje...

- czujnik halla - nie wiem czy moze miec na to wplyw ale ktos napisal ze wymienil i problem zniknal...

- pompa paliwa - osobiscie nie wydaje mi sie aby to byla przyczyna, ale kto wie.

- regulator cisnienia na listwie wtryskowej - nie wiem co to :>

- zawor zwrotny na rurze paliwowej - tez nie ogarniam tematu :>

a czy na liste podejrzanych nie trzeba by wrzucic:

- przepustnice?

- przeplywomierz?

- swiece?

- przewody wysokiego napiecia?

w sumie w ten sposob to mozna by pol silnika wymienic ;(

Opublikowano

Panowie, wyglada na to ze nie mam zadnych pomyslow. Przegladalem rozne watki na ten temat na forum i znalazlem takie przyczyny jak ponizej:

- sonda lambda - wymieniona u oskaritto i tez bez zmian. Ja nie wiem jak moja sonda.... musialbym zrobic logi zeby zobaczyc jak sie zachowuje...

- czujnik halla - nie wiem czy moze miec na to wplyw ale ktos napisal ze wymienil i problem zniknal...

- pompa paliwa - osobiscie nie wydaje mi sie aby to byla przyczyna, ale kto wie.

- przepustnice?

- przeplywomierz?

- swiece?

no to sie troche napisales :)

ale dobre wnioski

dla mnie najbardziej podejrzane sa 3 rzeczy

przepustnica,pompa paliwa (niskie cisnienie moze dawac i wtedy bedzie ten problem) i czujnik halla

Z moich wymian to:

cewki,swiece,przeplywka,sonda (katalizator przy okazji bo byla koniecznosc ze wzgledu na jego wypalenie nie byl drozny itp) czujnik temperatury i termostat i dalej problem jest :) takze moze razem jakos do tego dojdziemy

Pozdro!! powodzenia

Opublikowano

- przepustnice?

- przeplywomierz?

- swiece?

no to sie troche napisales :)

ale dobre wnioski

dla mnie najbardziej podejrzane sa 3 rzeczy

przepustnica,pompa paliwa (niskie cisnienie moze dawac i wtedy bedzie ten problem) i czujnik halla

Z moich wymian to:

cewki,swiece,przeplywka,sonda (katalizator przy okazji bo byla koniecznosc ze wzgledu na jego wypalenie nie byl drozny itp) czujnik temperatury i termostat i dalej problem jest :) takze moze razem jakos do tego dojdziemy

Pozdro!! powodzenia

no mam nadzieje ze kiedys sie tego pozbedziemy:)

maly problem moze byc teraz taki ze wiosna i coraz cieplej.... dzisiaj rano bylo u mnie chyba 6 stopni i ssanie nie zadzialalo. Jednak wczoraj bylo rano 11 i juz sie wlaczylo. Takze im bedzie cieplej tym trudniej bedzie zauwazyc rezultaty jakis potencjalnych wymian:(

Pozdro rowniez!!

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam!

Czy udało się rozwiązać problem braku ssania przy niskich temperaturach? Ja mam 1.8t ANB i sytuacja jest podobna, ssanie załącza sie tylko powyżej temperatury ok +3 stopnie i obroty 1200. Poniżej tej temperatury obroty wynoszą 900. Może tak ma być?

Opublikowano

Witam!

Czy udało się rozwiązać problem braku ssania przy niskich temperaturach? Ja mam 1.8t ANB i sytuacja jest podobna, ssanie załącza sie tylko powyżej temperatury ok +3 stopnie i obroty 1200. Poniżej tej temperatury obroty wynoszą 900. Może tak ma być?

Takie "nowoczesne" jednostki benzynowe nie mają ssania , jak silnik "pali" bez problemu to nic nie kombinuj :wink4: Ja zauważyłem , że poniżej jakiejś tam temp. ( powiedzmy poniżej 1oC ) nie włącza się też pompa SAI , może i przez to ECU nie podnosi obrotów powyżej 1000 RPM w ujemnych temp. żeby nie włączał się właśnie ten ekologiczny wynalazek

Opublikowano

No bardzo ciekawa teoria i nawet do mnie przemawia! Zwłaszcza, że to zjawisko występuje nie tylko u mnie, więc na pewno jakiś ekologiczny Hans nad tym myślał :)