Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rozwiązanie lojalki pomiędzy działalnością gospodarczą a firmą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

mam prośbę do kogoś kto zajmuje się prawem pracy, jak to jest z tą umową, kolega ma taką sytuację, ale ja z ciekawości też chciałbym wiedzieć:

"Pomiędzy moją firmą a firmą z którą współpracuje podpisana jest umowa o współpracy z wpisanym zakazie konkurencji. Pauza ma trwać 12 mc w przypadku wypowiedzenia umowy przeze mnie. Jeśli wypowiedziałaby to firma z którą współpracuje , wypłacany będzie mi ekwiwalent 30% przychodów wyliczanych z 3 ostatnich miesięcy. Czy jest jakaś możliwość obejścia tej formy współpracy"

Opublikowano

normalna sprawa w niektórych branżach...

O zakazie konkurecji to standard w rzemiośle z dodatową klauzulą odnośnie wysokosci odszkodowania gdyby jakiś szef dowiedział sie o lewiznie pracownika i mozna to obejsc nie podpisując takiej umowy :] Odnośnie lojalki jest tak samo....Jeżeli sam zrywasz umowe to mozesz sie przebranzowic ale w tym samym fachu jestes obciążony. Jak oni Cie zwolnia to maja Ci wyplacac te 30% jako rekompensate.

Wszytsko jest zgodne z prawem niestety... :przebiegly:

Ps. Nie możesz widniec na umowie jako Ty sam....Inne nazwisko-sam sie ubezpieczasz i gra się dalej :]