Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Brak nawiewu na przednią szybę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam - czytam od dwóch dni, i nie mogę zebrać myśli. Prawie każdy wątek który jest na temat, to po kilku postach traci na wartości i kończy się na inny temat.

<BRAK nawiewu na przednią szybę> VAG-00603 positioning motor for temperature flap, klimatronik-13.7 Klapa nogi/odszraniacz, czasem blokowana , takie wyrzuca błędy.

xAoKA.jpg ,

Wymontowałem również silniczek 0132801039, który nie wykonał żadnego ruchu podczas sterowania klimatronikiem na różne sposoby. Po wymontowaniu owego silniczka, ręcznie ustawiłem dźwigienkę i ustawiłem nadmuch na szybę: przy ruchach min-max : nie dmucha, dmucha zimne, dmucha ciepłe (dodam, silniczek na krótko hula jak szalony) w aucie stanął w skrajnym położeniu, po przestawieniu go manualnie w drugą stronę, i podłączeniu do auta, znów przestawia się w skrajne położenie.

Jeżeli ktoś ma większą wiedzę w tym temacie, np: jakie silniczki nr...., są od czego to prosiłbym o info.

Może ktoś miał taki przypadek - i jak sobie z tym poradził.

Opublikowano

A może poprostu trzeba skalibrować klimatronik

Opublikowano
  • Autor

:cool1:Nie bój się kolego - rozwiń temat, jeśli masz wiedzę na ten temat podziel się z nami

Opublikowano

Jest to opisane w dziale Diagnostyka VAG

Opublikowano
  • Autor

Kto pomoże wygenerować kod dla klimatronika na podstawie danych dla audi A4 1.9 TDI 110, AFN 1996

{Klima-/Heizungselektronik}

Steuergerät Codierung

STG 08 (Klima-/Heizungselektronik) auswählen

STG Codierung -> Funktion 07

??xxx: Füllstellen (bis MJ 1996)

00 - Standard

?xxxx: Füllstellen (MJ 1997 - 1998/99)

0 - Standard

??xxx: Fahrzeugtyp/Füllstellen (ab MJ 1998/99 ein Display)

00 - Füllstellen (ab Index "M")

04 - Audi A4 (nur Index "K" / "L")

x?xxx: Fahrzeugtyp (MJ 1997 - 1998/99)

4 - Audi A4

xx?xx: Kompressortyp (bis MJ 1996)

0 - Zexel-Kompressor

1 - Nippondenso bzw. Denso-Kompressor

xx?xx: Sonstiges (MJ 1997 - 1998/99)

1 - Kompressor ohne Geber für Drehzahl (G111)

xx?xx: Ländervariante (ab MJ 1998/99 ein Display)

0 - Rest der Welt (RdW)

1 - USA

2 - Japan

xxx?x: Zylinderzahl

4 - 4-Zylinder-Motor

6 - 6-Zylinder-Motor

xxxx?: Motor-/Karosserievariante

0 - Linkslenker Benzinmtor

1 - Rechtslenker Benzinmotor

2 - USA Benzinmotor (nicht bei einem Display)

3 - Linkslenker TDI-Motor

4 - Rechtslenker TDI-Motor

5 - USA TDI-Motor (nicht bei einem Display)

Steuergerät Grundeinstellung

STG 08 (Klima-/Heizungselektronik) auswählen

STG Messwertgruppen -> Funktion 08

Messwertgruppe 001

Es werden folgende Stellmotoren angsteuert: Temperaturklappe -V68-, Zentralklappe -V70-, Fußraum-/Defrostklappe -V85- Staudruckklappe -V71-.

Gehe zu Grundeinstellung

Die Grundeinstellung ist beendet sobald alle Rückkoppelwerte auf 0 stehen.

Opublikowano

Zrób tak:

W VAGu wybierz:

MAIN -> 08-HVAC -> Basic Settings -> Wpisz 000, wybierz GO!, gdy wszystkie wartości będą wynosiły 0 (kalibracja zakończona), to wpisz 001 i jeszcze raz poczekaj, aż pojawią się zera.

Opublikowano

Kodowanie powinno byc 00043 lub 00143 zalezy od rodzaju kompresora klimatyzacji.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Zrób tak:

W VAGu wybierz:

MAIN -> 08-HVAC -> Basic Settings -> Wpisz 000, wybierz GO!, gdy wszystkie wartości będą wynosiły 0 (kalibracja zakończona), to wpisz 001 i jeszcze raz poczekaj, aż pojawią się zera.

To niesamowicie mi pomogło!!!Wpadłem ostatnio w małe oberwanie chmury - totalna ulewa,klima mi nagle odmówiła posłuszeństwa w obiegu otwartym tzn nie działał duży nadmuch na szybę, porobiła się straszna kaszana z działaniem i odprowadzaniem wilgoci z szyb... i parować mi wszystko zaczęło nieziemsko.

Błędy klimatronika pojawiły się natychmiast 50.3 50.1

Vagiem sczytałem błąd:

01206 SIGNAL FOR DURATION OF IGNITION OFF

27-10 IMPLAUSIBLE SIGNAL - INTERMITTENT

Mam wypiętą wtyczkę z wyłącznika termicznego.

najpierw zrobiłem nim test podzespołów i wszedłem tak jak napisałeś w Basic setting i wybrałem 000, klimatronik ustawił się-skalibrował chyba na fabryczne ustawienia i wszystko wróciło do fantastycznej normy!!!szok!!Wykasowałem błąd i na klimatroniku na 1c jest 0.0 :)Oczywiście w środku wszystkie ustawienia klimatronika działają teraz wzorowo!!!

Opublikowano

Jestem po rozkreceniu tego silniczka z dzwignia niebieska i sprawa ma sie tak bez zamontowania go na miejsce; ruszajac manualnie ramieniem sterujacym klapki za nic nie moglem ustawic silnego nadmuchu na szybe.

2 skrajne polozenia ramienia to nadmuch na kratki i na nogi i tak po zamontowaniu silniczek ustawia w jedno lub drugie skrajne polozenie.

Jak wcisne na klimatroniku nawiew na nogi (strzalka w dol) wieje na nogi potem jak wcisne na szybe (strzalka w gore) silniczek z niebieska dzwignia wogole nie reaguje jak wylacze nawiew na nogi rowniez nie reaguje tak jakby byla jeszcze jedna dzwignia sterujaca na nawiew na szybe i to ona jest przyczyna problemu.

Czy ktos moze mi powiedziec czy jest jeszcze jedno ciaglo sterujace oprocz cieple zimne powietrze (silniczek dziala bez zarzutu) i tego z dzwignia niebieska???

Jesli tak to gdzie go szukac albo jak sie dobrac do tego ktory steruje na szybe???

pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam.

- wznawiam obrady.

Ostatnio w ciepły dzień odpaliłem klimę, a tu leci gorące powietrze - regulacji zero.

Po ponownym uruchomieniu auta było Ok.

Panowie, od rozpoczęcia tego tematu nic nie naprawiałem - moja prośba, kto wie niech napisze:

które to silniczki produkują takie błędy:

00603 - Footwell/defroster Flap Positioning Motor (V85)

41-10 - Blocked or No Voltage - Intermittent

01271 - Positioning Motor for Temperature Flap (V68)

41-00 - Blocked or No Voltage

- gdzie je szukać ( która strona, numery, kolory kostek i dźwigienek?)

pozdrawiam

Opublikowano

Ja mam taki problem gdyz po kilku dniach ulew chciałem dzis załączyć ogrzewanie i kapa. Leci non stop zimne. Temperature pokazuje 90 st. , nawiew na nogi oraz na szybe nie działa. Proszę o pomoc

Opublikowano

Ja mam taki problem gdyz po kilku dniach ulew chciałem dzis załączyć ogrzewanie i kapa. Leci non stop zimne. Temperature pokazuje 90 st. , nawiew na nogi oraz na szybe nie działa. Proszę o pomoc

Pierwsze poczytaj forum co trzeba zrobić(VAG, błędy klimatyzacji) i wtedy napisz problem bo narazie nie mamy wróżki na etacie aby Ci pomóc

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

dzis bylem na diagnostyce i nie wykazało błędów.Nawiew na nogi oraz na szybe nie działa i nie działa też regulacja temperatury. Co jest troszke dziwne to wyswietlacz klimatyzacji ciągle mruga a nie świeci