Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Jak podłączyć elektryke foteli i ich podgrzewanie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Mój AJM nie ma tego czego mi brakuje czyli elektrycznych foteli i podgrzewanych

Będę montował u siebie fotele które już maja elektyczne sterowanie i maty grzewcze

Jak to teraz zamontować jakiś schemat pomoc w rozwiązaniu tego zagadnienia ??

wiem , że do grzanych stołków muszę mieć panel klimatronica wyposażony ten gadżet ale to nie problem

czy potrzebny jest jakiś moduł, sterownik, przekaźnik :mysli:

za każde info dziękuje :hi:

Opublikowano

a do elektryki foteli podciagasz plus(najlepiej nie staly tylko po przekreceniu stracyjki)i gdzies tam mase ciagniesz i powinno dzialac,chyba stosuje sie to bez jakiegokolwiek bezpiecznika

Opublikowano

a do elektryki foteli podciagasz plus(najlepiej nie staly tylko po przekreceniu stracyjki)i gdzies tam mase ciagniesz i powinno dzialac,chyba stosuje sie to bez jakiegokolwiek bezpiecznika

kolego nie pisz takich rzeczy! bezpieczniki masz 2 jeden na zabespieczenie obwodu glownego chyba 30A i drugi chyba 5 lub 10A zabezpieczajaczajacu obwod sterowniczy , przekazniki masz w wlacznikach takze kakladaj tylko ori, [br]Dopisany: 25 Styczeń 2010, 16:09_________________________________________________wszystko jest na schemacie w linku powyzej, pozatym szukaj na allegro niedawno byla orginalna wiazka na sprzedaz, coprawda 150zl to troche duzo ale jak ktos chce miec wszystko oriiii[br]Dopisany: 25 Styczeń 2010, 16:11_________________________________________________eeee one sa jednak z pokretlami.... to w sumie dobra cena http://moto.allegro.pl/item868722706_audi_a4_98_podgrzewanie_foteli_instalacja.html

Opublikowano

kolego ja pisalem o elektryce siedzen nie o podgrzewaniu gdzie przekazniki i bezpieczniki na bank sa potrzebne,bo bez tego mozna by zjarac auto lub swoja dupe

Opublikowano
  • Autor

to jak panowie przekazniki są w fotelach czy trzeba cos dokupowywać?

jaka grubość kabli pociągnąć

fotele same w sobie maja jakieś zabezpieczenie ?

w sumie chyba bedzie robił to elektryk bo mogę coś spalić :confused4:

Opublikowano

kolego ja pisalem o elektryce siedzen nie o podgrzewaniu gdzie przekazniki i bezpieczniki na bank sa potrzebne,bo bez tego mozna by zjarac auto lub swoja dupe

sorki masz racje, ale co do sterowania foteli to i tak trzeba by bylo jakis bezpiecznik zalozyc

w fotelach nie ma zadnych zabezpieczen, jak pokazesz schemat elektrykowi to bedzie wiedzial o co chodzi, jak zmienisz klimatronik na wersje taka z podgrzewaniem stolkow, to w tych pokretlach jest juz wszystko, (ten link co wrzycilem wyzej do aukci na allegro to w twoim przypadku chodzilo mi tylko o sama wiazke, bo wlaczniki sa do wersji przed 2liftem)

Opublikowano
  • Autor

ja chce raczej robić jak jest w ori nie zadna partanina :no:

Opublikowano

czyli co zmieniam tylko climatronika i juz nie potrzeba dodatkowych przekaźników??

Opublikowano

Tak zmieniasz tylko klimatronik jak widać na schemacie w tym obwodzie niema żadnych przekaźników.

Opublikowano
  • Autor

Tak zmieniasz tylko klimatronik jak widać na schemacie w tym obwodzie niema żadnych przekaźników.

czyli ciagne przewody do climatronica od foteli i to wszystko??

jesli tak to pikuś

pozostaje tylko elektryka foteli kierowscy i pasażera

Opublikowano

To wszytko jedynie musisz sobie podciągnąć zasilanie masa może być z karoserii a + możesz w skrzynce przekaźników pod kierownicą oczywiśćie po przez bezpiecznik zgodnie ze schematem.

Opublikowano

a jaki bezpiecznik mozna tam wcisnac 10-15A czy cos wiekszego????

Opublikowano

Zasialnie 30A a i 5A układ sterujący jest przecież na schemacie zaznaczone.

Opublikowano
  • Autor

moze mi ktoś spr. w etka jaki powinien byc prawidłowy nr panelu climatronica do polifta 1din z podgrzewanymi fotelami do diesla??

czy tu ma znaczenie czy to diesel czy benzyna??

Opublikowano

jak sprawdzic czy sa te marty grzewcze w samochodzie? mam fotele kubelkowe wraz z regulacja ledzwiowa i wyciaganym stolkem pod nogi :)

Opublikowano

Zasialnie 30A a i 5A układ sterujący jest przecież na schemacie zaznaczone.

odnosilem sie do wypowiedzi wyzej,widze schemat ale na nim nie ma nic o elektryce stolkow dlatego padlo pytanie jaki tam bezpiecznik wcisnac?

Opublikowano

Dorzucam jeszcze schemat elektrycznej regulacji

2t8zr.jpg

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

czy do podłączenia sterowania elektryki fotela są potrzebne jakieś przekazniki dla bezpieczeństwa??

bo do podłączenia podgrzewania foteli nie trzeba, panel klimatronica posiada już potencjometr i zabezpieczenia

Opublikowano

do sterowana foteli nie jest potrzebny zaden przekaźnik, ciagniesz tyłko + i - i masz sterowanie, a nie zapomnij o bezpieczniku co by nie zjarać foteli, jak któryś bedzie miał za cięzko bedzie pobierał dużo prądu i wtedy spali bezpiecznik, sam zakłądałem sobie elektryczną regulację foteli, dałem bezpiecznik 5 A na każdy fotel i wszystko hula jak należy.