Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Problem z Turbo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, koledzy pomóżcie. Problem tkwi w przyspieszeniu-przyczyna tkwi zapewne w tym że sztanga od turbo nie rusza się tylko czym to jest spowodowane??

Czynności jakie przeprowadziłem:

zakupiłem w aptece rurke do cewnika, dużą strzykawkę odpiąłem wężyk od n75 i tłocząc ciśnienie sztanga śmiga sobie luźno tak w zakresie 1,5cm.

następnie wyjąłem N75 zakupiłem Aceton i zrobiłem płukanie też strzykawką, wydaje mi się że chodzi dobrze. zawór trzyma dobrze, aczkolwiek jeżeli od strony gruszki wciągałem powietrze delikatnie nie odcinał natomiast jeżeli pociągnąłem gwałtownie odcina i nie idzie powietrze.

kiedyś na Vagu wywaliło mi błąd zaworu N75-skasowałem ale czy ten błąd odnosi się tylko do tego zaworu??

pali 5l/100

oleju na 10 tyś dol 500ml ( chyba z egr-u wyciekło bo kapie)

przebieg 250tyś

przewody podciśnienia ok, ciśnieniowe również.

oczywiście ruch sztangi próbowałem zaobserwować w zakrecie obrotów 0-3000

z góry dziękuję za pomoc

pozdrawiam

[br]Dopisany: 30 Styczeń 2010, 20:35_________________________________________________Koledzy może chociaż jakieś sugestie co sprawdzić bo na mechanika nie mam czasu...

pozdrawiam

Opublikowano

jeżeli od strony gruszki wciągałem powietrze delikatnie nie odcinał natomiast jeżeli pociągnąłem gwałtownie odcina i nie idzie powietrze.

sztanga gruszki jest sterowana ciśnieniem i rozumiem, że jak wytworzyłeś to ciśnienie strzykawką to sztanga wysunęła się z gruszki uchylając tym samym zawór wastegate ale nie do końca rozumiem treść, którą przytoczyłem powyżej - po co zaciągałeś powietrze z gruszki do strzykawki skoro powrót sztangi wymusza sprężyna wewnątrz gruszki i logicznym jest, że z gruchy powietrza już nie zassiesz, więc wyjaśnij Twój tok myślowy bo możliwe, że ja nie zrozumiałem co miałeś na myśli.

Mam rozumieć, że zakres skoku sztangi i jej płynność i lekkość poruszania nie budzi u Ciebie żadnych wątpliwości, czy tak ?

Opublikowano

Też miałem problem z zacinającą się sztangą jak opadała na dół, pomogło psiknięcie WD-40 na sztangę ale hmmm w górę w tą część która wchodzi do gruchy. Coś się tam przycinało.

Opublikowano

W tym silniku na biegu jałowym nie zaobserwujesz ruchu sztangi. Przyczyn złego przyspieszania może być wiele: nieszczelność w układzie dolotowym, zbyt mała dawka paliwa, zapieczone hamulce :wink4: i inne. Zrób logi i wrzuć do działu diagnostyka to wtedy coś pomożemy.

Opublikowano
  • Autor

dzięki koledzy z góry za jakiekolwiek sugestie! Powietrze zasysałem przy czyszczeniu N75 a sztanga płynnie się porusza jak wytwarzałem ciśnienie strzykawką.

Czyli nie ma szans zaobserwować ruchu sztangi na jałowym!chociaż nie będę już silnika katował ;(

nie mam z kim zrobić logi :confused4:i tu jest ból :wallbash:

wyczytałem że można sprawdzić poprawność działania N75 łącząc czerwony wężyk z niebieskim omijając N75 coś wiecie na ten temat może??

dodam że po płukaniu N75 nie wywala mi błędu tego zaworu a samochód coraz częściej zachowuje się normalnie!

ale po dłuższej jeździe zaczyna wariować raz ciągnie dobrze innym razem 75 procent mocy :wallbash:

czekam na sugestie oczywiście.

z góry dziękuję i pozdrawiam .

Opublikowano

Nie napisałeś jednej istotnej informacji a mianowicie czy sterownik silnika przechodzi w tryb pracy awaryjnej objawiającej się tym, że w czasie jazdy (zwłaszcza przy obrotach rzędu 3000 RPM i przeważnie na najwyższym biegu) nagle auto słabnie dając efekt braku turbodoładowania, który to efekt nie ustąpi dopóki nie wyłączysz i ponownie nie uruchomisz silnika - jeśli takiego zjawiska nie zaobserwujesz a silnik nie ma odpowiedniej dynamiki w całym zakresie obrotów to raczej bez diagnozy Vagiem się nie obejdzie bo może wskazywać to na obcinającą dawkę przepływkę.

Opublikowano
  • Autor

Kolego SZTOMEL miałem kiedyś tak że przy obrotach 4500 silnik spadał do 800 obr/min szarpał że ledwo dało się jechać ale zawsze na pierwszym biegu go tak przeciągałem -dymił,kopcił czarno ogólnie było- i po ok 10 sek jazdy 10km/h wracało wszystko do normy. teraz już patrze bardziej na obrotomierz bo mi szkoda silnika i nie sprawdzałem czy nadal tak jest. jutro zobacze napewno(oczywiście zagrzeję go najpierw)! dodam że dziś np auto śmigało mi cały dzień ja trzeba-bdb przyspieszenie, odczucie turbo dziury gdzie przy 1800 auto ciągnęło jak bym jechał jakąś 110!

mam pytanie czy zdaża się żeby N75 mógł raz działać raz nie???-wyczytałem na nim że orginał 96rok więc ma prawo już do emerytury :confused4:.

czyli rozumiem że jeżeli mam coś w rodzaju odcięcia to przepływka??

początkowo myślałem że da się tu przykręcić na pompie jak przy starych dieslach i poprzednik tak zrobił bo jak tylko na czerwone wchodziło to odcinka na max-10km/h i zero reakcji na gaz prze 10 sek.

pozdr i dzięki za odpowiedzi koledzy[br]Dopisany: 05 Luty 2010, 20:51_________________________________________________Dzis wyeliminowałem usterkę przepływki -na pewno jest ok. odłączyłem ją i dopiero miałem wtedy muła! zero reakcji praktycznie na gaz!

zapytam jeszcze czy możliwe żeby było auto "zamulone"??nie wychylam się ponad 2500obr/m i myślę też o takiej przyczynie -realne???

pozdrawiam

Opublikowano

dalej nie ma odpowiedzi na moje pytanie, no chyba, że ja nie doczytałem z kontekstu. Owszem, że N75 może nie być sterowany cały czas jak trzeba ale błąd wyjdzie tylko i wyłącznie jeśli będą problemy z jego elektrycznym sterowaniem, inne problemy wyjdą po diagnozie Vagiem w logach dynamicznych (jego zabrudzenie będzie wskazywało np. jego pełne otwarcie a w rzeczywistości będzie podnosił zamiast zbijać podciśnienie na siłowniku turbosprężarki).

Opublikowano
  • Autor

Kolego SZTOMEL nie mam takich objawów jak pytałeś, u mnie sprawa wygląda tak że jednym razem odpalam auto i idzie jak "burza"(90KM) a później jak go zgaszę to czasem dalej fajnie ciągnie a czasem muł że w ogóle nie czuje że to jest Tdi :hi:i zakres obrotów nie zmienia tu nic jak ciągnie to idzie mw każdym zakresie obr. jak nie czuje turbo to też w całym zakresie obr.

mam pytanie

czy filtr zabrudzony paliwa móglby to powodować(leję oszczędności niby nigdy problemów nie było)

niepokoi mnie też poszarpywanie jak zdejmuję nogę z gazu raz szarpnie innym razem nie i to samo przy zmianie biegów. myślę czy nastawnik pompy mialby tu coś wspolnego??

pozdrawiam i dziękuję za odp.

Opublikowano

zatem aby sprawdzić co powoduje tryb awaryjny od razu po odpaleniu silnika trzeba niestety w pierwszej kolejności odczytać kody zapisanych w sterowniku silnika błędów, korzystając w tym celu z Vaga od razu proponuję zrobić logi dynamiczne i statyczne i wkleić je w dziale Diagnostyka, przypuszczam że turbosprężarka (ani jej sterowanie) nie będzie miała w Twoim przypadku żadnego wpływu na takie zachowanie samochodu.

Opublikowano
  • Autor

a co kolega myśli o tym że lubi szrpnąć??? czasem szarpnie przy puszczeniu pedału gazu a czasem przy zmianie biegów innym razem jest GIT plynna jazda :wallbash:Logi w sobote myślę że uda mi się zrobić.

pzdr

Opublikowano

to może być np. czujnik pedału sprzęgła F36 lub zupełnie co innego, zaczekamy na wyniki diagnozy Vagiem.

Opublikowano
  • Autor

temat koledzy zamykam. kawałek pompki z manometrem, klucz 10tka i kombinerki i etka śmiga jak talala :gwizdanie:zdjąłem filtr powietrza, odkręciłem kontre ze sztangi zapiąłem pompke do gruchy i pompując zauważyłem że otwiera przy 0,6bara(oczywiście około :wink4:)więc chcąc zwiększyć ciśnienie zrobiłem znak farbą na gwincie żeby wrazie problemów wrócić do punktu wyjścia i wkręciłem sztangę o ok 270stopni(3/4 obrotu)-tym samym zwiększyłem moment upuszczania ciśnienia do 0,8 (sprawdziłem moją pompką :wink4:)i o dziwo wrócił duch w etce i jest mega ale to mega różnica. zważywszy na fakt że moja pompka a dokładniej jej wskaźnik nie pokazuje zbyt dokładnie wykonam obrót jeszcze o te 90stopni i logi zrobie . choć nie są raczej konieczne bo auto chodzi ja trzeba!

pozdrawiam i dziękuję za rady :hi: :.

taki zabieg polecam każdemu kto boryka się z podobnym problemem-nic nie tracąc a nawet zyskując w kieszen :gwizdanie:i.