Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ALL] Problem z ogrzewaniem - rozwiązany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Żona uświadomiła mnie, że w samochodzie jakoś zimno jest :). No to trzeba coś z tym zrobić:

termostat sprawny - silnik nagrzewał się prawie prawidłowo, wskazówka delikatnie poniżej 90

wymiana płynu: płyn był zasyfiały ale trzymał do -30, oczywiście przy okazji płukanie nagrzewnicy. Po ściągnięciu przewodu odprowadzającego płyn z nagrzewnicy, płyn ledwo wyciekał na wolnych obrotach (to jest dosyć istotne). Przy przygazowaniu zapierdzielał aż miło, przedmuchałem przewody sprężonym powietrzem, okazały się drożne.

Dobra zalałem wszystko czystym płynem odpowietrzyłem i pupa. Na wysokich obrotach było ogrzewanie na wolnych ledwo letnie powietrze leciało.

No i wtedy zapaliło się światełko w mózgownicy - przecież Audi ma układ chłodzenia wysokociśnieniowy. Pędem do sklepu i zakup korka do zbiorniczka wyrównawczego - koszt 10 zł. Okazało się, że stary popuszczał ciśnienie :).

Teraz samochód się szybko nagrzewa, ogrzewanie super, powietrze leci bardzo ciepłe z nawiewów, wskazówka temp. stoi równo na 90.

No i taki byłem zadowolony z wyników całodziennej walki, że na koniec dnia jak cofałem to trafiłem w samochód sąsiada :(.

Koszt naprawy:

- korek 10 zł

- lampa tylna 100 zł

oczywiście tą drugą pozycję można pominąć :).

Może się komuś przyda.

Opublikowano

A czego bedzie wina ze temperature mam raz 90 a raz 92-95?

Opublikowano

A czego bedzie wina ze temperature mam raz 90 a raz 92-95?

masz sprawny termostat, klimatronic troszeczkę przekłamuje na plus

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. u mnie też się dzieją herezje z ogrzewaniem.-jak kupiłem Auduśke to nie było w ogole ciepłego powietrza- w ukł.chłodz. była jeden wielki syf - zrobiłem płukanie układu 3y krotne, nagrzewnice prbowałem tez czyscić ale nie mam dostepu do myjki ciśnieniowej ani do spręzobego powietrza zozstało mi tylko woda ze szlałfa.-cos tam syfu wyzuciło... i wtedy to przewody od nagrzewnicy zrobiły sie ciepłe ale to nie wystraczy... gdy mam ustawione ciepło na HI i przez pare minut jade majac na zagraze 180 to zaczyna leciec zimno. gdy sie zatrzymam i delikatnie popuszcze korek w zbiorniczku wyrówanwaczym zaczyna momentalnie ciepło lecieć... :blink:

temp 90stp

termostat sprawny

przewody od nagrzewnicy jednakowo gorące ,

klapa i silniczek sterujący w środku - sprawne.

i ooo chuusteczke chodzi??

nagrzewnica nie wydajna , korek w zbiorniczku...??

kupie korek mimo wszystko i skombinuje myjkę cisnieniową powalcze raz jeszcze...