Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Śruba sześciokątna imbusowa hamulców tylnych. A4 1.8 T 1997 AEB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów! :a4fan:

Wczoraj wymieniałem łożyska od tyłu i miałem problem z odkręceniem śruby z łbem sześciokątnym imbusowym która trzyma korpus zacisków z prowadnikami. Prawą stronę udało mi się odkręcić a lewej nie mogłem. :angry: Po dużych trudach odkręciłem ją, ale ma ona dość uszkodzony łeb. Dodam tyle, że gwint tej śruby jest tzw. drobny i utwardzenie 8.8.

Odwiedziłem wszystkie sklepy motoryzacyjne i metalowe w okolicy a nawet szroty i nigdzie nie mają takiej śruby.

Czy ktoś z Kolegów poradzi mi gdzie można kupić taką śrubę?

Opublikowano

Zadzwoń do gdańska do ASO (p. Groblewskiego) (58)5119035 jak nie to tutaj: (58)5543169 w Gd-ku Wrzeszczu. Tylko nie wciśniej sobie śruby gorszej klasy bo nikt tego nie odkręci bez rozwiercania.

Opublikowano
  • Autor

Wielkie dzięki za info :cheesy:

Pozdro

Opublikowano

Pochwal się czym to odkręciłeś bo ja się już dwa razy przymierzałem do odkręcenia aż się klucz wygioł i nie dałem rady. :angry:

Opublikowano

śruba pewnie std do hamulców lucasa. Kiedyś (1.5 roku temu ) się je dało kupić w sklepach z częściami do Poldka (heble lucasa z przodu)

Opublikowano
  • Autor

Pochwal się czym to odkręciłeś bo ja się już dwa razy przymierzałem do odkręcenia aż się klucz wygioł i nie dałem rady. :angry:

Odkręciłem to kluczem imbusowym dłuższym niż normalnie. Kupiłem go w sklepie motoryzacyjnym za 15 zł chrom vanadium nie dasz rady zgiąć i napewno nie złamiesz. W moim przypadku śruba uległa uszkodzeniu a klucz nawet się nie zarysował. Nakładasz na koniec klucza kawałek metalowej rurki i masz już sporą dzwignię. :grin:

Opublikowano

Koledzy.

Widzę, że niektórzy mają "klasyczny" problem z odkręceniem skorodowanych, pozapiekanych śrub.

Sprzedam Wam kilka sposobów mojego ojca- który jest mechanikiem od 30 lat.

1. Przed założeniem klucza i mocowaniem się, należy śrubę "obudzić".

Bierzemy młotek, jakiś sworzeń, bolec (coś, co nam pozwoli przekazać energię kinetyczną z młotka na łeb śruby) i lejemy kilkukrotnie czołowo w śrubę. Odradzam młotkiem bezpośrednio w śrubę, żeby jej nie zniszczyć. Sworzeń powinien być płaski i dobrze dolegać do łba śruby (nie znisczymy wtedy gniazda imbusowego do założenia klucza). Jeśli się delikatnie "sklepie" i klucz nie będzie chciał wejść, to należy go przyłożyć (tylko dokładnie) i młotkiem można go nabić.

Nie ma takiej śruby, która by nie puściła.

2. Dodam, że bardzo często elementy wirujące i elementy odpowiedzialne są fabrycznie skręcone na specjalne kleje, spoiwa, etc. zabezpieczające przed odkręceniem tych śrub. W przypadku elementów wirujących (np. koła pasowe, rozrządu, przykręcone do wałków, wałów, itd.) od któregoś roku produkcji samochodu (jakaś dyrektywa to reguluje) muszą być skręcane na takie kleje (np.Loctite) i podczas montażu (po wymianie uszczelniaczy, itp) warto skręcić taką śrubę czy nakrętkę na taki klej.

Śruby i nakrętki skręcane na te kleje wystarczy podgrzać do temp powyżej 80stC.

3. Śruby, nakrętki skręcające elementy układu wydechowego (przeważnie zawsze pozapiekane, skorodowane) należy podgrzać do czerwoności i wtedy odkręcać - jeśli ktoś przed nami nie przeciągnął, przesilił takiej śruby czy nakrętki, na pewno bez problemów się odkręci.

uzupełnij profil

Opublikowano
skręcane na takie kleje (np.Loctite)

Wiesz ile taki coś kosztuje - maleńka kilku ml. buteleczka kosztuje ponad 30zł do tego jest ich caaały szereg, ale powszechnie możecie przyjąć że do połączeń rozłącznych niebieski (hamulce) a dla nierozłącznych czerwony, mocniejszy. Do tego jeszcze Loctite mają niezbyt długo ważność. Wiec wydawać sporo kasy by dać 4 krolepki to przesada jak ktoś może niech załatwi sobie od kogoś. Pociesze was, że Loctite upodobali sobie dorobkiewicze i na rynku jest sporo podróbek.