Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A6 AKE] Wąż do EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zdjąłem dzisiaj osłonę silnik i zobaczyłem dolot cały od sadzy. Chodzi mi o ten dolot co jest juz na silniku. Podczas przegazowania silnika okazuje sie że ten czarny pył który osadza się na kolektorze wylatuje właśnie z tego węża co idzie od dolotu do erg (taki stalowy). Wiem że trzeba go będzie wymienić, dostane go tylko w serwisie? i czy to ma jakiś wpływ na prace silnika.

Pozdro

Opublikowano

z tego co tu piszesz to ja w ogóle tego nie rozumiem :thumbdown: zrób zdjęcie i będzie wiadomo o co ci chodzi dolot to dolot egr to egr , dolot nie idzie do egr tylko do puszki filtra potem do turbo i z turbo do kolektora ssącego :hi:

Opublikowano

u siebie pewnie masz tę plecionkę nieszczelną, część jest oczywiście wymienna i w serwisie z pewnością dostaniesz ale lepiej rozejrzeć się gdzieś za używką, niestety utraciłem ETKĘ i nie mogę Ci podać numeru tej plecionki.

Opublikowano
  • Autor

Chodzi mi o tę plecionke własnie. Ona łączy dolot z erg. To że jest tam niesczelność ma wpływ na prace silnika

Opublikowano

w zasadzie to nie gdyż jeśli zawór EGR jest zamknięty (a z uwagi na jego specyfikę sterowania jest uchylany rzadko) to gazy spalinowe nie będą się wydobywać do komory silnika przez nieszczelność - ale to tylko w przypadku jeśli uszkodzona jest ta plecionka pomiędzy EGR a kolektorem ssącym, jeśli będzie uszkodzona plecionka pomiędzy wydechem a zaworem EGR to po pierwsze ujemnie to wpływa na dynamikę gazów spalinowych napędzających turbosprężarkę i skutkuje ciągłym przedostawaniem się spalin do komory silnika niezależnie czy zawór EGR jest otwarty czy też zamknięty.

Opublikowano
  • Autor

uszkodzona jest plecionka między koloektorem ssącym a erg

Opublikowano

doraźnie możesz zdjąć z siłownika zaworu EGR wężyk podciśnieniowy i koniec tego wężyka zaślepić wkręcając w niego śrubkę, wtedy zawór EGR nie będzie się uchylał i nie będzie wyziewów spalin.

Opublikowano
  • Autor

Ale z tego co wnioskuje z różnych wypowiedzi nie jest zalecane zaślepienie ERG

Opublikowano

wypowiedzi są różne - owszem, ja jestem za usunięciem tego wynalazku przyczyniającego się do stopniowego zamulania silnika i postępującego braku jego dynamiki, wnioski wysunąłem na podstawie własnego doświadczenia, silnik po tym zabiegu oddycha pełnym gardłem i świeżym powietrzem i nie muszę się martwić, że prześwit kolektora ssącego ma średnicę palca wskazującego, sam podejmiesz decyzję, ja jednak uważam, że Twój problem w ten sposób można usunąć bez żadnych nakładów finansowych związanych z kupnem plecionki, w poście nie narzuciłem Ci wyłączenia EGR lecz zaproponowałem ten zabieg jako doraźne usunięcie usterki a Ty sam zdecydujesz jak problem usunąć :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Możesz mi obrazowo napisać jak to mam zrobić. Spróbuje i zobaczę jak będzie wtedy chodził

Opublikowano

z góry zaworu EGR jest taki srebrny grzybek (jest to siłownik podciśnieniowy sterujący uchylaniem zaworu EGR) i z boku tego grzybka jest metalowa rurka (króciec) na którą wsunięty jest wężyk podciśnienia, wystarczy że zdejmiesz ten wężyk z tego króćca i w koniec wężyka wkręcisz metalową śrubkę tak by go zaślepić aby układ nie gubił podciśnienia, wtedy zawór EGR nie będzie uchylany i nie będą biły spaliny z tej plecionki, która z EGR idzie do rury rozgałęźnej kolektorów ssących, króciec zaworu EGR zostawiasz tak jak jest, nie trzeba go zaślepiać i tyle w temacie.

Opublikowano
  • Autor

Ok po weekendzie zaślepie. MAm nadzieje że będzie chodził normalnie. Czy jest prawdą że po zaślepieniu ERG silnik pracuje głośniej?

Opublikowano

Ja jeżdżę już z pół roku na zaślepionym i żadnej różnicy nie ma :gwizdanie:

Bo jeśli silnik może zasysać wyłącznie świeże powietrze<zaślepiony egr> to po co ma jeszcze raz przepalać spaliny i zanieczyszczać dodatkowo kolektor i inne podrezpoły :wallbash:

Zaślepiasz i jeździsz jak gdyby nigdy nic :cool1: