ynos Opublikowano 15 Grudnia 2010 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Jeśli autor wątku nie ma nic przeciwko to chciałbym zapytać jak ruszacie w ciężkich warunkach (np. zima) z miejsca. Na manualu jeszcze nigdy nie ugrzązłem - dobre opony zimowe, bieg pierwszy,drugi i jakoś zawsze się udaje. Czasem na wstecznym szybciej się uda albo szybkie bujanie metodą 1->R->1->R itd. aż w końcu auto wysunie się np. z koleiny. Dziś dosyć długo tak walczyłem, w końcu ruszyłem (nie odśnieżają parkingów wcale:)) i zacząłem się zastanawiać jak ktoś by tu ruszył na automacie z tipem? Możecie opisać z Waszego doświadczenia jak to najlepiej robić? Cały czas zastanawiam się na automatem i tak myślę, polskie warunki parkingowe nie są czymś niewskazanym dla automatów więc jak je użytkować?
majkel_majki Opublikowano 15 Grudnia 2010 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Ja raczej nie grzęznę, podstawa to tak jak piszesz dobre opony i delikatne operowanie gazem w kopnym śniegu bo w automacie prawie nie czuć kiedy koła zaczynają tracić przyczepność. Jeżeli już czasem się gdzieś przykopie to idzie go rozbujać, nie zrzucając z D cyklicznie dodajemy gazu i odpuszczamy tak jak w manualu, tyle że nie wysprzęglamy wyrzucając na N. Wykopując się na wstecznym warto dać mocniej w palnik, dociążymy przód i musi wyjechać. Myślę, że nie jest ani łatwiej, ani trudniej zakopać się/ wyjechać z zaspy automatem niż manualem.
ynos Opublikowano 15 Grudnia 2010 Opublikowano 15 Grudnia 2010 wiem, że bujanie z D na R jest niewskazane, a raczej zabronione, a jak sprawa się ma z ręcznym. Jazda na D i zaciągniecie w skręcie ręcznego szkodzi czemuś (zakładam, że mamy wyłączone esp)? Myślę o zabawie kontrolowanej, bądź próbie kontrolowanie niekontrolowanych zachowań auta.
majkel_majki Opublikowano 15 Grudnia 2010 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Niczemu nie szkodzi, jest świetna zabawa. Blokujesz drugi bieg, impuls ręcznym i jechane
paw1976 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2011 [bendzji] U mnie również przy mrozach nie czuć lock-up'u z 2 na 3. Dopiero po rozgrzaniu.
kubson Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Niczemu nie szkodzi, jest świetna zabawa. Blokujesz drugi bieg, impuls ręcznym i jechane Do tego trzeba miec Q Co do głównego tematu niezależnie jaka temperatura silnika po zmianie kodowania TIP przy normalnej jezdzie zmienia biegi do 2,000rpm tutaj zmiana na zimnym silniku . film taki krótki bo miałem remont drogi i juz musiałem hamować a zimno było więc wiecej nie robiłem
Rekomendowane odpowiedzi