abc123 Opublikowano 15 Lutego 2010 Opublikowano 15 Lutego 2010 Witam wszystkich Mam problem z temperaturą płynu chłodniczego, mianowicie podczas jazdy wskazówka na blacie jak i pomiar na klimatroniku (kanał 49) dochodzą do max 75 stopni. Podczas dłuższego postoju na włączonym silniku (ponad 30 min) temperatura na blacie i klimatroniku powoli osiągnęła 100 stopni ;( Na 51 kanale klimatronika temperatura rośnie do 90 - 95 stopni i tak trzyma. Takie same wskazania pokazywał Vag w sekcji 001 Engine i 017 Instruments (wskazania pokrywały się). Tylko nie mam pojęcia co oznacza druga wartość temperatury w sekcji 01 ENGINE - są tam dwie wartości z tym jedna jest niższa (rysunek http://img20.imageshack.us/i/01engineg62.jpg/. Podpowiedzcie co należy wymienić czujnik G2/G62 czy termostat ?? Dodam, że samochód zaczął duużo palić Bardzo proszę o pomoc Pozdrawiam
grzesu3 Opublikowano 15 Lutego 2010 Opublikowano 15 Lutego 2010 Temat szeroko poruszany na forum. Przechodziłem przez to i powiem Ci ,że u mnie po podpięciu Vaga pokazał błąd czujnika cieczy. Wymieniłem go i NIC. Wstawiłem nowy termostat WAHLER ( innych nikt nie poleca, bo padają szybko) razem z wymianą płynu i płukaniem. Teraz jest super, temp. na blacie 90 i w autku cieplutko po paru minutach Najpierw spróbuj wymienić termostat (cena ok 100zł) Kupiłem od tych gości. Szybka przesyłka i śmigam na nim jakieś 2 miechy i jest OK http://www.motoplatforma.com/index.php?p2046,termostat-wahler-3141-87d-audi-mitsubishi-peugeot-proton-seat-skoda-subaru-vw
abc123 Opublikowano 15 Lutego 2010 Autor Opublikowano 15 Lutego 2010 Też wydaje mi się że może to być wina termostatu. Trochę zbaraniałem jak samochód pochodził te 30 min na luzie i temperatura skoczyła do ponad 100 stopni. Vag błędów czujnika nie pokazał. Tylko co oznacza ta temperatura w ostatnim bloku (jest o ponad 20 stopni niższa) ??
mstan Opublikowano 15 Lutego 2010 Opublikowano 15 Lutego 2010 Witam To jest temperatura zasysanego powietrza mierzona w kolektorze dolotowym (powinna być niższa,pewnie jest podczas jazdy) Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi