Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowy silnik 2.0 bi TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W autobusie (VW T 5) pojawił się nowy silnik 2.0 bi turbo 180/400 moc może nie szokuje ale niuton brzmi nieźle. Kwestia czasu kiedy trafi do osobówek z 4 kołami (na masce).A może już ktoś coś wie ?

Opublikowano

bedzie w nowym A8 ... kto by pomyslal R4 TDI pod maska flagowej limuzyny

mozna sie tylko załamać - tylko patrzec jak wsadza do A8 Voltonapęd.

Opublikowano

No to w czwórkach czeka nas 1.2-1.4 litra. A jeszcze później jeszcze mniejsza poj. i jeszcze więcej turbin. BMW już w zeszłym roku pisało o 3.0d z 3 turbinami 300-350 KM , a veyronik ma 4.

Opublikowano

Ale po co kupować lux auto z dieslem? masz pół mln na auto - masz kase na benzynę. nie ma problemu. za dieslem oprocz mniejszego spalania nie przemawia nic. są

bardziej skomplikowane w budowie,

drozsze w eksploatacji (czesci),

drozsze w naprawie,

większy hałas i ciężar,

ograniczona maksymalna prędkość obrotowa, spowodowana opóźnieniem zapłonu,

zawsze maja moment zawahania po naglym wcisnieciu pedalu gazu,

w zimie problemy z odpalaniem,

bardziej zanieczyszczaja środowisko (nawet z DPFem)

:decayed: uu no to pojechałem - lepiej mi sie zrobiło od razu :decayed:

dla mnie przyszłościa sa beznyniaki z dwiema turbinami

BUH motor w RS6 jest ideałem - od 1200 do 6200 płaski przebieg momentu. ciagnie zawsze.

rs6buh.jpg

Opublikowano

no ale wkleiles wykres na malowany w paincie na potrzeby marketingu Audi ? i co z tego wynika? w sumie nic.

wrzuc cos z hamowni to sie mozna jakos odniesc. wykres na pewno bedzie robil wrazenie bo trudno zeby silnik z lambo o takiej pojemnosci mial jakies slabe punkty. ale wrzuce moze wykres np 6.0 v12 tdi... myslisz ze bedzie gorszy?

nie ejstem jakims wielkim fanem diesli, ale naprawde sie zapedziles troche w tym. argumentu ze masz auto za pol miliona to stac Cie na paliwo wogle nie komentuje. rozumowanie na poziomie gimnazjum. zapewne sasiad ktory ma poloneza opowiada o Tobie takie same rzeczy... eee - ten ma audi to na pewno spi na forsie :wallbash:

ale nie o tym chcialem , bo tu sa fajne kwiatki:

bardziej skomplikowane w budowie, wymien elementy ktore sa bardziej skomplikowane w dieslu common rail niz w turbo benzynie z bezposrednim wtryskiem .... :kox: jakis mit sie robi . tak jak do niedawna opowiesci o neizawodnosci diesla ( pozostalosc z czasow mercedesa beczi) tak teraz demonizuje sie budowe TDI , chocia silniki benzynowe upodobnily sie praktycznie w 100% do diesli.

drozsze w eksploatacji (czesci), hmm a co jst drozsze konkretnie? bo nie wiem... olej???? filtry? kolejny mit.

drozsze w naprawie, ale od czego ? od Twojego 1.8 bez trubo . to na pewno. ale czy od np 2.0TFSI////nie sadze. bo niby czemu?

e

większy hałas i ciężar, fakt i to ejst wada ktora od zawsze mnie wkurza. auto sie rpzez to gorzej prowadza. ale akurat w duzych . luksusowych autach nie czuc tego tak bardzo jak np w a4

ograniczona maksymalna prędkość obrotowa, spowodowana opóźnieniem zapłonu, - fakt ze maja waski zakres obrotow. jest to ajaks wada, w dobie automatycznych skrzyn malo zwracajaca uwage...

zawsze maja moment zawahania po naglym wcisnieciu pedalu gazu, ???????? jechales kiedys SPRAWNYM dieslem? jezeli masz na mysli turbo dziure to bedzie ona identyczna w turboPB jak i TDI..

w zimie problemy z odpalaniem, :polew: :polew: :polew: LOL bez komentarza...

bardziej zanieczyszczaja środowisko (nawet z DPFem), nie spie przez to po nocach :kox:

Opublikowano

buahahahahahahahaha. ale sie usmialem. :polew:

ulegles prowokacji. tylko czekałem, ktory "cfaniak" sie zlapie. i oto jest. cud - mniód :hi:

teraz mi sie dobrze dopiero zrobilo. :gwizdanie:

Opublikowano

Prowokacja czy nie, mniejsza z tym. Pytasz po co ludzie kupują ultra drogie diesle skoro mogą kupić ultra drogą benzynę bo z pewnością stać ich na paliwo? Akurat jakiś czas temu widziałem w TV program w którym zadali dokładnie to samo pytanie co Ty - otóż kupują te diesle bo taka jest teraz moda. Bardziej "trendy" jest jeździć V10 TDI niż V10 w benzynie. A dlaczego to bardziej "trendy" ? Bo ekologia jest w modzie a najnowsze diesle są podobno bardziej ekologiczne niż benzyny. To że czasem puszczą czarnego bąka o niczym jeszcze nie świadczy - podobno w ich spalinach jest mniej szkodliwych substancji a czarne bąki są podobno nieszkodliwe.[br]Dopisany: 25 Luty 2010, 20:34_________________________________________________A co do samych silników bi-tri-quattro :decayed: turbo - nie podoba mi się to, teraz nikomu to nie przeszkadza ale jak te auta się zestarzeją i będą w zasięgu "normalnych" ludzi to wyobraźcie sobie co będzie się działo na forum technicznym :polew: "obie turbiny wchodzą mi w tryb awaryjny - co robic?" albo "dzisiaj oddałem auto do mechanika, będzie czyścił wszystkie 3 turbiny" :polew:

Opublikowano

Prowokacja czy nie, mniejsza z tym. Pytasz po co ludzie kupują ultra drogie diesle skoro mogą kupić ultra drogą benzynę bo z pewnością stać ich na paliwo? Akurat jakiś czas temu widziałem w TV program w którym zadali dokładnie to samo pytanie co Ty - otóż kupują te diesle bo taka jest teraz moda. Bardziej "trendy" jest jeździć V10 TDI niż V10 w benzynie. A dlaczego to bardziej "trendy" ? Bo ekologia jest w modzie a najnowsze diesle są podobno bardziej ekologiczne niż benzyny. To że czasem puszczą czarnego bąka o niczym jeszcze nie świadczy - podobno w ich spalinach jest mniej szkodliwych substancji a czarne bąki są podobno nieszkodliwe.

Podobno to chłop w szpitalu umarł.

http://www.gazeo.pl/poczatek_konca_diesla.php

Opublikowano

buahahahahahahahaha. ale sie usmialem. :polew:

ulegles prowokacji. tylko czekałem, ktory "cfaniak" sie zlapie. i oto jest. cud - mniód :hi:

teraz mi sie dobrze dopiero zrobilo. :gwizdanie:

Opublikowano

musisz byc z siebie baardzo dumny :kox: :kox: :wallbash: :wallbash: cfaniak....

Opublikowano

A co do artykułu to są to typowe wypociny zazdrosnika z benzyniaka :polew:

Opublikowano

to forum czy jakies przedszkole? bo mi sie zaczyna mylic :gwizdanie:

a ja bez prowokacji powiem ze moim zdaniem diesle nie maja przyszlosci takiej ajk nam sie wydaje. glownie dlatego ze spalanie turbobenzyn zbliza sie do turbodiesli a jednym argumentem zostanie tansze paliwo.

niestety ropa jest w sumie "odpadem" w produkcji benzyny... wiec jak bedzie coraz wieksza konsumpcja ropy to i tak trzeba bedzie wyprodukowac wiecej benzyny. wiec to ona zacznie taniec. wtedy calkiem straci to sens.

chyba ze nie ma sensu tu pisac bo macie tylko zabawe w podchody.

Opublikowano

Mimo wszystko wolę R5 Transporterze/Multivanie/Caraweli :cool1:

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...