Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Dziwne tarcie podczas jady do 2500 rpm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja stawiam 99,9% na kierownice w turbo, ostatnio dźwięk się nasilił, 2 dni temu wgrywałem wirusa i wcześniej robiłem logi, z pierwszych logów dynamicznych było widać przycinające się kierownice (dość duże przeładowanie przy ~2000obr/min), kilkanaście razy but w podłogę przy robieniu logów, potem wgrany wirusik i znów logi z butem w podłodze :naughty: Efekt teraz mam taki że samochód jeździ dużo lepiej (wiadome czemu;) , turbo się rozruszało,w logach brak jakiegokolwiek przeładowania i co? tarcie,gruchotanie znikło :> jakie wnioski ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj byłem u znajomego mechanika i po przejażdżce :mysli: powiedział mi że dwumas daje znać ale na razie można jeszcze jeździć.

Nowe informacje byłem dzisiaj (29.04)w serwisie na wymianie rozrządu i te hałasy spod maski okazało się że to turbo wysiada .

Miałeś rację MiruK :good:. Pozdrawiam. I powiedziałbyś coś o tym wirusiku co to takiego ,bo jestem początkujący w tych sprawach. :hi:[br]Dopisany: 24 Kwiecień 2010, 14:55_________________________________________________Koledzy , czy macie brak mocy czasami oczywiście związane jest to z tym dźwiękiem z pod maski(normalnie jakby turbo wysiadło :shocked:, pedał gazu do końca i nic się nie dzieje , zero mocy ) proszę o wypowiedzi.pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

chyba mowimy o kilku roznich odglosach ?. czy to chrobotanie mascie przy zmeinie biegow czy caly czas czy podczas puszczania gazu na biegu ? czy na postoju tez macie taki odglos. SZCZEGOLY a nie ze odglos sie wydobywa

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam trzeciaq i co ustaliłeś i usunąłeś problem?????

Mam niestety to samo u siebie... Tak jakby dwie metalowe tarcze się tarły jedna o drugą po wciśnięciu sprzęgła przy zmianie biegów (słyszalne przez ok. 1 sek.) podczas postoju przy przegazówce cisza.

Proszę o info czy ustaliłeś co to było, bo w post nie był kontynuowany, a ja nic nie mogę ustalić, choć u mnie może to być coś ze sprzęgłem bo zauważyłem, że na 5 lub 6 biegu jak docisnę gazu to mi ślizga.

Pozdrawiam

Opublikowano

Faktycznie coraz to wieksze grono klekotow slyszy ten dzwiek :)

Ostatnio znajomego pytalem o to ... zrobil wielkie oczy i stwierdzil ze u niego nic taiego nie ma miejsca... To dawaj go za bety...do autka...1...2...bieg...powiedzialem czego ma "szukac"...i jak wczesniej twierdzil ze nie ma czegos takiego tak zdebial bo szura u niego tak jak i u mnie... :) :) Nie wiem co to moze byc...mechanior zdebial...a rok juz tak szura. :gwizdanie: :gwizdanie:

Opublikowano

Niestety.

Dzisiaj jestem po wymianie sprzęgła (tarcza, docisk, łożysko), odgłos tarcia nie ustąpił :wallbash:

Myślę, że można ten element śmiało odrzucić, jako sprawcę naszych kłopotów.

Opublikowano

Szkoda, że nie nagrałem tego dźwięku w moim aucie- byłoby wiadomo chociaż czy ktoś ma identyczny. Takie chrobotanie/ zgrzytanie pojawiało się u mnie przez jakiś miesiąc podczas zmiany biegów( na postoju przy dodawaniu gazu i schodzeniu obrotów nie było nic słychać) a w zeszłą sobotę czyściłem N75 i cisza nastała hehe:D

PS. Znalazłem filmik na YT z tym właśnie dźwiękiem, który występował u mnie przez miesiąc:

!
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No to może i ja spróbóję go wyczyścić i napiszę czy pomogło. Biszczan - czy czyszcenie N75 to coś skomplikowanego? np. jego wymontowanie i w którym miejscu on jest, żebym nie wykręcił czegoś innego - może wrzuci ktoś jego fotkę :embarrassed:

Opublikowano

Troszkę się męczyłem ze zdjęciem tej metalowej spinki i już nie nadawała się do założenia :naughty: ale wystarczy skleić białą część z zaworkiem i będzie ok. Tutaj jest opis jak to zrobić:):

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=67926&sid=47b9138313c6b0528d6878ba655ee84a

Element oznaczony nr 11 na pierwszym rysunku to N75:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=45015.0;highlight=lokalizacja+czujnik%F3w

Opublikowano

W tym watku widze jest kilka odglosow i kazdy psize o innym :D

to moze i ja dopisze swoj :>

Po zapaleniu zimnego silnika i czasami cieplego ,slychac delikatny terkocik na wolnych obrotach jakby blacha o blache uderzala.Po dodaniu lekko gazu dzwiek ustaje.Po wrzuceniu D i puszczeniu hamulca dzwiek sie nasila az do momentu uzyskania pelzania.Po wrzuceniu Ri puszczeniu hamulca,dzwiek nie wystepuje.Nie wiem co to moze byc.Poduszki dwie zmienilem.Moze dwumas ?