Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Nie świeci lampka obrysowa drzwi tylnych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

mam problem jak w temacie, mianowicie po otwarciu tylnych drzwi po stronie lewej nie zapala się czerwona lampka obrysowa w drzwiach otwieranych. Po otwarciu innych drzwi zapala się lampka obrysowa (otwieranych drzwi) i oświetlenie wewnątrz pojazdu.

Natomiast w opisywanych drzwiach po otwarci zapala się oświetlenie w środku a lampka w drzwiach nie.

Sprawdziłem żarówkę i styki- na stykach nie ma w ogóle napięcia , na innych jest.

Wyłącznik ten reagujący na nacisk wydaje się również sprawny.

Zanim zacznę rozbierać plastiki może ktoś podpowie gdzie znajduje się jakiś sterownik oświetlania czy coś

, albo może ktoś ma pomysł gdzie szukać przyczyny.[br]Dopisany: 25 Luty 2010, 13:46_________________________________________________Są nowe fakty odnośnie tematu.

Mianowice ustaliłem już że sterownik urządzenia znajduje się w przedniej lampce oświetleniowej dokładnie pod włącznikiem. Ma ktoś może schemat elektryczny tego ustrojstwa?

Opublikowano

To coś chyba nie tak ponieważ oświetleniem steruje elektronika w pompce centralnego zamka, w lampce niema żadnego sterownika no chyba ze ktoś już u ciebie coś kombinował i jest co nie oryginalne zamontowane. [br]Dopisany: 26 Luty 2010, 11:13_________________________________________________Poprawka, jest jakiś osobny sterownik tylko do lampek w drzwiach opisany na schemacie jako door warning lights control module, zobacz czy kolory przewodów się zgadzają ale patrząc na schemat to jego uszkodzenie powodowało by raczej nie świecenie wszystkich lampek, sprawdź dokładnie krańcówkę drzwi, może też kabel się przetarł przy zawiasie drzwi.

3p5s9.jpg

Opublikowano

jeżeli to co wnosi to dodam że posiadam pakiet oświetlenie, ale jest ori montaż nie jakaś samoróbka. Idę sprawdzę kolory czy się zgadzają. Napisali może gdzie ten sterownik się znajduje?

u mnie pod w lampce jest coś takiego

MY21r.jpg[br]Dopisany: 26 Luty 2010, 11:47_________________________________________________MYjur.jpg

w wyłączniku jest jakiś układ scalony z którego wychodzi kostka 12 pin, dlatego wnoszę że to może być jakiś sterownik, w każdym razie powiązanie jest bo nie działa bez tego podświetlenie drzwi.

Opublikowano

Na schemacie jest 8 pinów ale tylko 4 przewody, znalazłem jeszcze do rocznika 2000 ale jest to samo prawdopodobnie sterownik ten odpowiada za to że jak zostawimy otwarte drzwi to lampka zgaśnie po kilku minutach

Nie jest napisane gdzie to się znajduje.

Opublikowano

w książce od obsługi a4 znalazłem że ten sterownik znajduje się sterowniku centralnego zamka (prawy bok w bagażniku) idę zaraz zobaczę czy go znajdę

Opublikowano

No właśnie tak też myślałem i steruje on oświetleniem w podsufitce nie wiedziałem nawet że w lampce jest jakaś elektronika.

Opublikowano

Kurcze już nie pamiętam ale są to chyba te same schematy co w elsie jak chcesz to daj maila na priva to ci wyśle całość do 2000r

Opublikowano

Wydaje mi sie że sie neda bo niema modułu komfortu, podłacz sie pod centralny zamek i tam sprawdź czy błędów niema.