Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B6] Głośniki tył-cicho grają

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Po przeanalizowaniu w "szukaj" tematu słabo grających tyłów doczytałem sie kilku rzeczy ale nie wiem na 100% czy tytł zasilany jest od wzmacniacza czy bezpośrednio z radia. Ktos o czymś podobnym wspomniał w wątku modów samochodu Barta-s lecz nie wyjaśniono tego.

Jak mam na środku wyskalowaną sile glosu pomiędzy tyłem a przodem i posłucham jak graja tylne głośniki siedząc na tylnej kanapie to jest wyraźnie słychać ze graja o wiele ciszej. A podobno to takie same moce i rozmiary głośników.

Czy tak ma byc czy u was jest inaczej.

Mam Chorusa kasetę +subwoofer .

Dziękuje

Opublikowano

u mnie wszystkie grały rowno no i tylne głśniki są zasilane ze wzmacniacza przy subwoferze

Opublikowano

u mnie wszystkie grały rowno no i tylne głśniki są zasilane ze wzmacniacza przy subwoferze

Dziekuje za odp i spróbuje przełożyć jak będzie ciepło przód na tyl i zobaczę jaki będzie efekt bo wątpię żeby obydwa sie zepsuły w równym stopniu.

Ale jak grają (chociaż cicho) to może być cos nie tak ze wzmacniaczem? I czy on drogi jak by co?

Dzieki

Opublikowano

Kolego, wątek poruszany dość często - wystarczy poszukać.

Po kilku godzinach przeszukiwania forum oto co się dowiedziałem:

Problem z cicho grającym tyłem spowodowany jest najczęściej przez zmianę nie oryginalnego radia audi na jakieś inne (sony, jvc, alpine itp.).

Cała sprawa polega na tym, iż w tych autach tył był zasilany przez suba w bagażniku.

Jeśli by nie grały w ogóle to potrzebował być specjalnej przejściówki.

Jeśli natomiast grają (nawet cicho) to opcje są dwie:

- uwalony wzmacniacz - koszt na allegro ok. 150zł (przeważnie cały komplet z subem - ale sam wzmacniacz do wyrwania taniej).

- lub, jak się nie dawno dowiedziałem: problem z brakiem podłączenia masy na wzmacniaczu.

Jeden z forumowiczów jakoś rozwiązał ten problem i teraz tył mu już gra dobrze, jednak jeszcze nie wiem w jaki sposób to ogarnął.

Proponuję poprosić kogoś z Twojej okolicy, o udostępnienie wzmacniacza na parę min, aby sprawdzić czy u Ciebie by grał dobrze,

Jeśli pożyczony by grał ok - wiadomo, kupujesz wzmaka i ok. Jeśli nie - szukasz dalej przyczyny.

Opublikowano

Kolego, wątek poruszany dość często - wystarczy poszukać.

Po kilku godzinach przeszukiwania forum oto co się dowiedziałem:

Problem z cicho grającym tyłem spowodowany jest najczęściej przez zmianę nie oryginalnego radia audi na jakieś inne (sony, jvc, alpine itp.).

Cała sprawa polega na tym, iż w tych autach tył był zasilany przez suba w bagażniku.

Jeśli by nie grały w ogóle to potrzebował być specjalnej przejściówki.

Jeśli natomiast grają (nawet cicho) to opcje są dwie:

- uwalony wzmacniacz - koszt na allegro ok. 150zł (przeważnie cały komplet z subem - ale sam wzmacniacz do wyrwania taniej).

- lub, jak się nie dawno dowiedziałem: problem z brakiem podłączenia masy na wzmacniaczu.

Jeden z forumowiczów jakoś rozwiązał ten problem i teraz tył mu już gra dobrze, jednak jeszcze nie wiem w jaki sposób to ogarnął.

Proponuję poprosić kogoś z Twojej okolicy, o udostępnienie wzmacniacza na parę min, aby sprawdzić czy u Ciebie by grał dobrze,

Jeśli pożyczony by grał ok - wiadomo, kupujesz wzmaka i ok. Jeśli nie - szukasz dalej przyczyny.

Dziękuje kolego za poradę i oczywiście szukałem po forum ale chyba nieudolnie. Radyjko nigdy nie wymieniane na inne.

Poszukam problemu z masą lub podmianka innego wzmacniacza.

Czeka mnie mega rozbiórka bagażnika bo antenka tez źle odbiera a z tego co wiem to druga strona bagażnika do rozbiórki.

Ale dzięki za info

Opublikowano

Sprawdzałem u siebie podłączenie may i jest ok wiec może wina wzmacniacza u mnie. Stąd moja prośba czy jest w okolicy sosnowca ktoś kto mógłby mi uzyczyć swojego wzmacniacza aby na chwilke sprawdzić czy to faktycznie jego wina?