Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Stuki w zawieszeniu-co to może być?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szukalem na forum ale nie znalazlem chyba swojego problemu; mam taki problemi ze gdy przyspieszam sobie swoim dieselkiem bez redukcji, tylko powolne przyspieszanie cos stuka z lewej strony z przodu, jako ze problem pojawia sie tylko podczas przyspieszania nie moge na "ucho" sprawdzic co to. Stukanie ustaje gdy lekko skrece kiera w lewo lub prawo i wraca gdy znow jade prosto, jesli nie przyspieszam jest ok. Nie zauwazylem zadnych wyciekow, olej w silniku wymieniany niedawno. Dodam ze gdy kupilem auto ( 2 mies temu) bylo bardzo duzo plynu wspomagania w zbiorniczku, sporo ponad max. Opony wymienione na nowe wczoraj, lozyska kol raczej ok bo przy wymianie poruszalem i nie ma luzow. Co to moze byc i jak to sprawdzic? Dzieki z gory za pomoc i pozdrawiam.

Opublikowano

Sprawdź dolne wahacze :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Ale wachacze stukaly by raczej na nierownosciach? Jak jade po idealnie prostej drodze to stuka tak samo jak na wertepach naszych polskich;p

Opublikowano

Poduszka pod silnikiem ?

Opublikowano

Poduszka pod silnikiem ?

Kolega pisze, że przy skręcie stuki ustają. Sprawdź te wahacze, na pewno nie zaszkodzi ... (może rzeczywiście to poduszka)

Opublikowano

A może ci stukają przeguby.

Opublikowano

A może ci stukają przeguby.

Przeguby terkoczą przy skręcie, pod obciążeniem.

Opublikowano

Siemanko ja mam podobny problem mi stuka jak puszczam gaz i głośniej słychać jak wciskam hamulec zjeździłem się po mechanikach i wahacze końcówki i stabilizatory mam ok i ponoć jest to maglownica bo się jeździ częściej po prostej i z tego powodu te tryby co są na środku się wyrabiają i mają luzy delikatne i z tego powodu są stuki ale to jest odczuwalne na nierównościach nie wiem czy masz ten sam problem.

Opublikowano
  • Autor

Jutro do mechaniora oddaje na rozrzad to ma mi posprawdzac przy okazji wszystko i zobaczymy, jak cos to dam znac, przeguby odpadaja na pewno bo sa sprawdzone, moze jakies lozysko na alternatorze, albo jak jest i na pompie wspomagania, zobaczymy.

Opublikowano

To odpal silnik i dodaj gazu ( na postoju) i będzie wiadomo czy to coś w zawieszeniu stuka czy w osprzęcie silnika

Opublikowano
  • Autor

Mechanior przejrzal wahacze, ogólnie wszystko na szarpakach czy cos takiego (stacja kontroli pojazdow) przejechal sie sprawdzil pompe wspomagania, ma taka sama audi i tez mu kiera ciezko chodzi, obstawia na przeguby wewnetrzne bo tak to nic nie widzi, karze jezdzic az sie pogorszy i wtedy sprawdzimy. Obstawial automatyczna skrzynie ale wykluczyl jak mu powiedzialem ze jak lekko skrece to przestaje pukac. Zgaduj zgadula;p :wallbash:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego

jest to wg mnie przegub wewnętrzny , sprawdź to dokładnie , jeżeli wyczujesz delikatny ruch ręką na półośce to wymieniaj i zapomnisz o sprawie :-) koszt nie jest w tym przypadku wysoki a satysfakcja i spokój z jazdy bezcenne

daj znać jak dotrzesz do celu

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Miałem to samo w swoim - okazało się, że dolny wahacz wyrobiony i zaczął padać przegub wewnętrzny. Po wymianie obu - jak ręką odjął.