spiidy Opublikowano 5 Marca 2010 Opublikowano 5 Marca 2010 Wiem, że temat poruszany wielokrotnie ale wiekszość tematów jest z wcześniejszych lat i moze wyszło coś nowego.. szukam alarmu , który bede mogł podłączyc pod seryjny pilot , który bedzie puszczał jakiś sygnał ostrzegawczy gdy ktos dotknie auta (np odbije sie od niego piłka lub ktoś go uderzy) i.. i chciał bym was zapytać co jeszcze jest dobrego a co sie nie przydaje w alarmach samochodowych oraz jaki alarm polecacie. Funkcje jak domykanie szyb i otwieranie zamka bagaznika mam juz w serii, jak kupiłem samochód to miał on alarm ale odlaczony i kable były powycinane więc zamierzam go całkowicie wywalić i zamontować nowy. Nie zalezy mi na jakimś najtanszym i chce go sam zamontować.
Tomek_77 Opublikowano 5 Marca 2010 Opublikowano 5 Marca 2010 Znajomy pracuje jako elektryk w ASO i odradzał mi zakładanie zewn. alarmu do B6 bo często spotykał się z problemami, z tego co pamiętam to chodziło o konflikty ze sterownikami czy komputerem, działy się cuda z centralnym. Sytuacja z twoim odłączonym alarmem może nasuwać pewne wnioski.
Bart-S Opublikowano 6 Marca 2010 Opublikowano 6 Marca 2010 Jarek zakładaj ori - będzie tanio. Nieważne jaki niefabryczny alarm założysz, dla złodzieja w obecnych czasach i tak nie będzie przeszkodą - ja tu widze tylko ewentualne profity u ubezpieczyciela z racji posiadania systemu alarmowego. Poza tym - nie będziesz miał czujek i kabli na wierzchu, wsztystko zgrane z instalacją i tapicerką. Twoja decyzja...
spiidy Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Opublikowano 6 Marca 2010 To też jest ciekawa propozycja , mogł bym prosić zestawienie częsci potrzebnych co załozenia ori alarmu ? oraz jakiś spis funkcji / mozliwości , interesuje mnie czy jest mozliwość np podłączenia jakos do tego alarmu tzw " odstraszacza" o ktorym wspomnialem w pierwszym poście. Wiesz Bart-S, te czujniki widoczne w srodku mogą tez miec jakiśwpływ bo moze gdy złodziej na parkingu zobaczy 3 audiki , zajży do środka i w jednym zobaczy czujniki a w drugim nie to zawsze jest jakies prawdopodobienstwo ze weżmie sie za to drugie.. eh
ROBERT Opublikowano 6 Marca 2010 Opublikowano 6 Marca 2010 Dużo dobrych opinii słyszałem o seo-perfect http://www.conda.pl, bezproblemowo działa z ori kluczykiem/pilotem
scuzz Opublikowano 6 Marca 2010 Opublikowano 6 Marca 2010 Znajomy pracuje jako elektryk w ASO i odradzał mi zakładanie zewn. alarmu do B6 bo często spotykał się z problemami, z tego co pamiętam to chodziło o konflikty ze sterownikami czy komputerem, działy się cuda z centralnym. Sytuacja z twoim odłączonym alarmem może nasuwać pewne wnioski. Jak ktoś spapra robotę to tak się dzieje. Znajomej w A4 B6 podłączyłem z 2 lata temu alarm i do tej pory działa bez problemu i nie ma żadnego konfliktu.
Tomek_77 Opublikowano 6 Marca 2010 Opublikowano 6 Marca 2010 Nie twierdzę że w każdej B6 będzie konflikt, przypomniała mi się ta informacja, bo autor postu napisał że ma właśnie już wycięty jakiś alarm. Może lepiej założyć osobny system, z osobnym pilotem nie ingerując w centralny, kiedyś spotkałem się z alarmem z czujnikami zbliżeniowymi, poniżej 20 cm od auta dawały sygnał ostrzegawczy, a na tym chyba zależy autorowi?
spiidy Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Opublikowano 6 Marca 2010 przed audikiem jezdziłem honda civic i tam mialem zamontowany alarm z min funkcją odstraszania, i ostrzegała ona 3ma krotkimi dzwiekami gdy ktoś puknoł samochód ( np reką ) lub pociągnął za klamke i puścił.. klamka udezyla delikatnie w drzwi i od drgań włączyło się ostrzezenie, i coś podobnego chciał bym miec tutaj. Zastanawialem się nad osobnym alarmem ale bylo by to uciązliwe wyłączać alarm jednym pilotem i otwierać auto drugim.
rysiuu Opublikowano 7 Marca 2010 Opublikowano 7 Marca 2010 W kwestii alarmu to zdecydowanie SEO lub Tytan (obydwa z dedykowanymi programami pod B6) Jednak sam alarm to powiedzmy połowa sukcesu. Przeważnie działa na partyzantów łamiących wkładki czy wybijających szyby. Niestety druga grupa złodziei kradnie samochody w bardziej "cywilizowany" sposób np. poprzez kradzież kluczyków lub odpowiednie urządzenia przechwytujące sygnał z fabrycznego lub dokładanego pilota. Tu poza alarmem dobrze mieć dodatkowe zabezpieczenie w postaci ukrytej blokady rozruchu, która działa niezależnie od pilota, ew blokada skrzyni.
Dante Opublikowano 7 Marca 2010 Opublikowano 7 Marca 2010 Zakładaj alarm np. seo perfect can, tytan ds400, logic can, ster can, gemini can, meta can - wszystko dobre, mają drobne różnice. Czujniki ultradźwiękowe ruchu wewnątrz muszą być, bo złodziej oglądając auto widzi, że jest system alarmowy, a nie sama dioda... Z dodatkowych czujek super jest czujnik DPS firmy Ster - podniesienie, odcholowanie, boczne podnoszenie w celu zdjęcia koła - wszystko pięknie wychwytuje, a nie ma żadnych fałszywych alarmów. Co do czujnika zbliżeniowego, to niestety często się nie sprawdza bo daje sygnały przy silnym deszczu, śniegu, parkujący obok duży samochód, przechodzień itp. Zastanów się nad tym... A, i zablokuj gniazdo diagnostyczne OBD. Pamiętaj: jeśli ubezpieczysz auto i powiesz, że masz system alarmowy, a zamontowałeś go sam, to nie masz certyfikatu instalacji i ubezpieczalnia może odmówić wypłaty odszkodowania.
Rekomendowane odpowiedzi