Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Falujące obroty, a wspomaganie kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Panowie, zauważyłem dość dziwne zachowanie mojego autka przy maksymalnym skręceniu kół w którąś ze stron, a zatem - obroty zaczynają falować i to dość mocno.

Co prawda w czasie jazdy nic się nie dzieje, nie jest odczuwalne, ale na postoju troszkę denerwuje podczas wykręcania.

Spotkał się któryś z Was z takim problemem? Co może być tego przyczyną?

Opublikowano

Witam!

Panowie, zauważyłem dość dziwne zachowanie mojego autka przy maksymalnym skręceniu kół w którąś ze stron, a zatem - obroty zaczynają falować i to dość mocno.

Co prawda w czasie jazdy nic się nie dzieje, nie jest odczuwalne, ale na postoju troszkę denerwuje podczas wykręcania.

Spotkał się któryś z Was z takim problemem? Co może być tego przyczyną?

ja tam nie widze problemu..wszystko masz ok... :cool1:
Opublikowano

też tak mam a wogule staram się na postoju jak najjmniej kręcić w miejscu wachacze dostają po du... :hi:

Opublikowano
  • Autor

Też staram się dużo nie kręcić, ale wyjechanie z mojego garażu tego wymaga.

I czasami szarpnie jak się gimnastykuje, przez te falujące obroty na skręconych kołach :)

Ale skoro mówicie, że nie jestem sam, to sobie chyba głowy zawracał tym nie będę. :tongue4:

Opublikowano

przy maksymalnym skrecie alternator pobiera troszke wiecej pradu dla wspomaagania i odczuwalne jest to spadkiem obrotów, obroty wracaja na 900 jak OOOO pobierze wieksza dawke paliwka (czy jakos tak :wink4:).

Opublikowano

Akurat my mamy wspomaganie hydrauliczne nie elektryczne, więc nie alternator stawia opór tylko pompa wspomagania :wink4: silnik mały, przy maksymalnym skręcie pompa jest mocno obciążona więc go lekko przydusza, pompa i układ też nie jest już pierwszej młodości więc jak nówka działać nie będzie.

Opublikowano

przy maksymalnym skrecie alternator pobiera troszke wiecej pradu dla wspomaagania i odczuwalne jest to spadkiem obrotów, obroty wracaja na 900 jak OOOO pobierze wieksza dawke paliwka (czy jakos tak :wink4:).

Dobre :good:

Opublikowano

Więc jeśli nie chcemy obciążać pompy...

nie trzymajmy do oporu skręconej kierownicy... :)

a z obrotami każdy raczej tak ma...

nawet jak tylko szarpnie się kierownicą...to odczuwalny jest spadek obrotów...

Opublikowano

Dobre :good:

myślałem ze nasze adp maja elektryczne... :polew:

bo np. gdy załączam klime to delikatnie spadaja tak jak przy skręcie wtedy właśnie leci z baku więcej Pb

przepraszam za wprowadzenie w błąd... :embarrassed:

Opublikowano

W mojej ADP też mam coś podobnego, że gwałtowniejsze ruchy kierownicą na postoju powodują lekkie wachania obrotów.

Tylko podobnie jak koledzy wyżej uznałem to za coś normalnego i nie zawracałem sobie później tym głowy. :gwizdanie:

Opublikowano

Dodam jeszcze od siebie że NIE wolno przytrzymywać skręconej do oporu kierownicy bo można rozwalić sobie układ wspomagania.

Lepiej troszkę sobie odpuścić niż coś rozwalić.

:hi: