Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] Nagłe skoki obrotów-problem ze skrzynią .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Miesiąc temu wymieniłem silnik i wszystko hulało, do dziś. Wrucam D i ruszam. Rozpędzam samochód, biegi sprawnie pracują do 3tyś obrotów i nagle nagły skok do 5 tyś obrotów bez prawie żadnego przyspieszenia ( jak po lodzie ). Czuć jak redukuje bieg na niższy i po chwili na wyższy. Taki podobny efekt jak w Kick Down, tylko bez wciskania pedału do podłogi. Może ktoś spotkał sie z takim czymś ? Gdzie szukać przyczyny ? Przebieg skrzynki 230 tyś. Wymiana oleju była przy 195 tyś.

Opublikowano

Podłącz VAG i sprawdź czy nie ma błędów, sterownik skrzyni czy nie jest zawilgocony, masz go pod prawym fotelem. Może być uszkodzenie mechaniczne, może przy wymianie silnika został rozwalony konwerter na skutek niefachowego montażu, ale raczej od razu byłby problem ze skrzynią. Trzeba zacząć od najprostszych rzeczy.

Opublikowano

Sterownik nie zawilgocony, po podpięciu do komputera, wstępnych oględzinach i dwóch telefonów do Samko i AutoJózefów odpowiedz brzmiała '' koniec automatycznej skrzyni '' brak ciśnienia na 4 biegu, auto zachowuje sie jakby wrzucało luz. To moje drugie Audi z usterką automatu. Koszt naprawy od 2tyś. Załamka.

Opublikowano

Takie gadanie Kolego to sobie daruj :thumbdown:

Opublikowano

Takie gadanie Kolego to sobie daruj :thumbdown:

Czy to do mnie ? Jeżeli coś złego powiedziałem to przepraszam.

Opublikowano

Nie Kolego, to do olek4505 :wink4: mogłem zacytować to nie byłoby niejasności. Po prostu dobija mnie takie gadanie typu padł automat- wrzucamy manuala.

Opublikowano

OK. A manuala to na pewno nie w wrzucę, trudno trochę będzie mnie to kosztować ale co tam :gwizdanie:

Opublikowano

Skrzynka naprawiona, było trochę do wymiany, tarczki, tłoczki, cylinderki olej filtr i jeszcze coś tam nie znam się na tym. Koszt 3300zł.

Opublikowano

No trochę zapłaciłeś, oby teraz było ok :) w jakim warsztacie naprawiałeś skrzynię?

Opublikowano

Mam gwarancję 6 mc bez limitu kilometrów. Naprawiała firma SAMKO.

Opublikowano

To nieźle się wykosztowałeś ale automat jest OK :good:

Opublikowano

Jest ok i jestem zadowolony. Trochę drogo ale firma pewna jest. Jeszcze tylko po przejechaniu 2000 km będzie do wymiany olej. Tak jak by na dotarciu chyba. Koszt 400zł wymiana.

Opublikowano

Jeszcze tylko po przejechaniu 2000 km będzie do wymiany olej. Tak jak by na dotarciu chyba. Koszt 400zł wymiana.

Normalna procedura.

Opublikowano

Tak też myślałem.