Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Odradzam, przestroga dla kupujących

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mogłem znaleźć podobnego tematu więc otworzyłem nowy. Widziałem temat z Nie polecanymi serwisami, ale to chyba co innego.

Możemy tutaj dzielić się z nieprzyjemnymi doświadczeniami z sprzedającymi, najlepiej też podawać ich nicki, ew strony internetowe.

1 sytuacja:

sprzedawca z allegro AutoBETI.

Kupiłem alternator Boscha, nówka z nową rolką itp, wg opisu, pasująca do AWX od 11/2000 do 2004~. Zamówiłem, przyszedł, rolka jest do nowszego silnika tj z jednym paskiem do klimy i alternatora (szerszym). Dzwonie, mówię, zaszła pomyłka, Pani twierdzi, że jak miałem wcześniej alternator Valeo to taki powinienem zamówić, bo silniki te, były budowane na 2 różnych osprzętach, jak jest Valeo to jest wszystko inne niz w Bosch'u. Bullshit. Potem miła Pani zaproponowała mi, żebym przełożył rolkę ze starego! Żart jakiś, tak samo mogłem przełożyć regulator, łożyska i w ogóle najlepiej zostawić stary... W każdym bądź razie Pani powiedziała mi, że na pewno nowej rolki nie dostanę gdyż ona ma rację i jest to wyłącznie moja wina!!... Zmuszony zostałem wystawić komentarz negatywny no i piszę tutaj, żeby nikt się nie nadział. Niby nie mają dużo negatywów no ale widać jak zachowują się w sytuacji podbramkowej... Nie wyszli z tego z twarzą...

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo kupujący ma prawo do zwrotu towaru bez podania jakiejkolwiek przyczyny w okresie do 10 dni od otrzymania towaru :gwizdanie:

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo kupujący ma prawo do zwrotu towaru bez podania jakiejkolwiek przyczyny w okresie do 10 dni od otrzymania towaru :gwizdanie:

Dokładnie szczególnie jeśli chodzi o Allegro. Druga rzecz to ja nigdy nie kupię części do samochodu z Allegro, ostatnio zmieniałem kompletne sprzęgło w moim drugim samochodzie A3 1.8T AGU i mechanik 3 razy zamawiał, bo się okazało, że do tego silnika są 3 różne niewiele różniące się od siebie sprzęgła. W sklepie można to wymienić bez problemu i na pewno trwa to szybciej niż przez serwis aukcyjny - wysyłka itp.

Opublikowano

albo zaopatrywac sie u kolegów z forum

Opublikowano

jeśli zamawiasz zgodnie z nr OEM nie ma mowy o pomyłce z Twojej strony-podajesz im nr-o ile takowego nie ma w ogłoszeniu-jeśli jest,a przychodzi coś innego-rób printscreeny-ja tak kilka razy "umoczyłem",na szczęście niewielkie pieniądze :wink4:

Opublikowano

Tak, mogę, wysłać na swój koszt do PL - 40 euro... Kupie nową rolkę za te 40 i już się nie będę kłócił bo to nie ma sensu, po prostu na przyszłość trzeba uważać, ale niby ze sklepu kupowałem....

Opublikowano

ja bym negatywa raczej za coś takiego nie wystawił... towar zgodny z opisem... zwrócić zawsze możesz bo takie mamy prawo - a że Ci się nie opłaca to Twój problem...

Ciekaw jestem czy na zdjęciach było dokładnie widać szersze sprzęgło?

Opublikowano

Ja nie polecam sprzedawcy z Allegro kryjącym się pod loginem o nazwie autotrybik - firma NETCON

Jest na forum temat opisujący całe zdarzenie. Cholerny cwaniaczek i złodziej.

Opublikowano

ja bym negatywa raczej za coś takiego nie wystawił... towar zgodny z opisem...

Moim zdaniem nie masz w ogóle racji! Jak to zgodny z opisem? Wyobraź sobie sytuacje, mechanik mówi Ci, że potrzebujesz alternator, podaje Ci jaki masz silnik (jak nie wiesz) no i wiesz jaki masz rok... Wchodzisz na allegro, nie masz zielonego pojęcia jak wygląda rolka no ale znalazłeś alternator z rolką. Według opisu aukcji, pasujący na 100% do twojego silnika. Zamawiasz bo ufasz, że sprzedający ma pojęcie co sprzedaje...

Tak samo możesz iść do sklepu motoryzacyjnego i powiedzieć, że potrzebujesz alternator. Pan sprzedawca pokazuje Ci katalog i mówi, to ten! Ty mówisz, OK zamawiam. Alternator przychodzi, okazuje się, że rolka jest do innego silnika. Idziesz do sklepu a sprzedawca mówi, no przecież widział Pan zdjęcie.

Opis to jest podstawa aukcji. Zdjęcie ma dać Ci pogląd licytowanego przedmiotu, ew pokazać jego stan (jeśli jest używany) no ale kupując nową część ona musi być w perfekcyjnym stanie więc patrzymy na opis :mysli: