Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BKD] Turbo & Soft by TUNE-UP - czyli "zwykłe" B7 by Piero...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwotnie: A4 B7 - 2.0 TDI

Oznaczenie silnika: BLB

Soft: fabryczny

Turbo: fabryczne

Moc: 140KM

Moment obrotowy: 340 Nm

Aktualnie: A4 B7 - 2.0 TDI

Oznaczenie silnika: BKD

Soft: TUNE-UP Gdańsk - czyli "ROB55"

Turbo: CUSTOM by TUNE-UP Gdańsk - czyli "ROB55"

Moc: 198 KM

Moment obrotowy: 424 Nm

Zaraz po zakupie przesiadłem się do 2.0 TDI z 1.4 benzyny 90KM więc był szał, później problem z silnikiem... i po wymianie silnika i turbo na nowe - bez żadnego programu moc i moment wyglądały następująco (149KM i 414 Nm):

bylou.th.jpg

Ostatecznie zakończyliśmy na programie 198KM i 424Nm.

Poniżej aktualny wykres + porównanie do serii.

jestn.th.jpg

Opublikowano

Co z Intercoolerem został jeden seryjny czy coś dołożyłeś lub wymieniłeś??

Opublikowano

gdyby nie patrzeć na wykres to niby maksymalny moment wzrósł tylko o 10nm ale jak spojrzeć na wykres po środku gdzie przyrost jest ok 100nm to już robi wrażenie :good: ładny potencjał ma BKD

Opublikowano

a co to za custom turbo? bo ja proboje dorwac BRD i tez sie wybiore do tune-up, tylko jestem ciekaw czy tez osiagne okolice 19xKM na seryjnych pompkach i IC.

Opublikowano
  • Autor

Wszystko jest na razie na ORI IC...

Taki potencjał moim zdaniem ma właśnie TURBO, aczkolwiek sam BKD też nie jest tu bez znaczenia.

Patrząc na wykres Nm przed softem i po różnicy w max momencie nie ma dużej, ale warto pamiętać, że seryjnie BLB + seryjne turbo ma ok 340Nm a tutaj bez programu po wymianie silnika i turbawki było już 414 Nm...

Generalnie potencjał jest na bezpieczne ok. +220KM z cała pewnością. Wystarczy dołożyć drugi IC lub lepiej FMIC i poprawić soft...

Pompki są seryjne, ważne aby korekcje były dobre, pompki muszą być jak nowe i jest git. U mnie jedna już nie daje rady lekko więc konieczna będzie wymiana.

Co do pytania jakie to turbo? Powiedz Robertowi, że to samo co ma Piero to będzie wiedział o co chodzi :naughty: To jest turbo jego produkcji...

Opublikowano

Taki potencjał moim zdaniem ma właśnie TURBO, aczkolwiek sam BKD też nie jest tu bez znaczenia.

to tubo ma duuzy potencjal , i jak na hybryde to ladnie zbiera sie z dolu( jak BRD ) ale to czy to jest BKD czy BLB nie ma zadnego znacznia.Za wyjtkiem pompy oleju to sa blizniacze silniki wiec mocowo BKD nie ma zadnej przewagi.

Opublikowano
  • Autor

No i pewnie masz 100% racji, to samo zresztą twierdzi Robert.

Opublikowano

Podjedź na jakąś inną hamownie najlepiej obciążeniową i sprawdź dokładnie jaką masz moc i moment. Bo hamownia Roba555 jest znana że zawyża wartość momentu obrotowego, pewnie w rzeczywisotości nie bedzie tam więcej niż 380Nm.

Opublikowano
  • Autor

Skorzystam jak tylko będzie okazja, może już po dołożeniu drugiego IC i nowym programie... :wink4:

Opublikowano

Podjedź na jakąś inną hamownie najlepiej obciążeniową i sprawdź dokładnie jaką masz moc i moment. Bo hamownia Roba555 jest znana że zawyża wartość momentu obrotowego, pewnie w rzeczywisotości nie bedzie tam więcej niż 380Nm.

Jak kazda inercja na wiekszej turbinie :) gdzie przez 1500obr nic sie nie dzieje a pozniej piardut i ECU boosta nie zdarzy regulowac.

Natomiast jak by porownac wyniki z mojej hamowni a tymi z Vtechu w okolicy to generalnie wychodze na srodku :)

Opublikowano

Jarol nie do końca tak jest. Ta hamownia to dawna Witkowa. Pomiary z niej pokrywały się z Maha Mastersa + - 2-3 Nm i + - 2 KM.

Chyba, że coś jest przestawione w setupie :evil:

Opublikowano
  • Autor

Mam w d... co pokazuje hamownia i na ile te parametry są prawdziwe bo nie należe do osób które się onanizują patrząc na swój wykres :decayed: - dla mnie ważne jest jak auto jedzie, a np. dziś na obwodnicy Pasek 2.0 TDI wąchał spaliny, a próbował za wszelką cenę dotrzymać tempa... i o to chodzi! Nie miał szans w przyspieszeniu od 100 - 200... :cool1: Jak dla mnie te rezultaty są realne.

Opublikowano

Piero wrzucasz FMIC-a czy drugiego SMIC-a ?

jaka temperature masz w dolocie ????

własnie montowałem wujasowi FMIC-a do passka B6 BMR 125kW kopnięty na 147kW

po wymianie temperatura spadła o 20 stopni przy stałej prędkosci 160km/h :good: :good: :good: :good:

Opublikowano
  • Autor

Będzie raczej drugi SMIC - z wyglądu ma być ORI :decayed:. Temperatury nie sprawdzałem...

PS. Ile wynosi standardowa temp przy danej prędkości?

Opublikowano

Będzie raczej drugi SMIC - z wyglądu ma być ORI :decayed:. Temperatury nie sprawdzałem...

PS. Ile wynosi standardowa temp przy danej prędkości?

Nie ma czegoś takiego jak standardowa temperatura. Wszystko zależy od wielu czynników: temp powietrza, ciśnienia doładowania, prędkości z jaką jedziesz itp. Ja moge Ci powiedziec tyle że na seryjnym IC i doładowaniu 1,5bara przy temperaturze zewnętrznej -2 stopnie przyśpieszając od 0 do 180km/h w dolocie miałem ponad 40 stopni. Po założeniu FMIC w tych samych warunkach temp zewnętrzna (-2,5 stopnia) w dolocie było tylko 12 stopni. Wiec różnica jest ogromna.

Opublikowano

Jarol nie do końca tak jest. Ta hamownia to dawna Witkowa. Pomiary z niej pokrywały się z Maha Mastersa + - 2-3 Nm i + - 2 KM.

Chyba, że coś jest przestawione w setupie :evil:

Setup bez zmian...wyniki sie z MAHA pokrywaja jak mowimy o seryjnych autach. Przy wiekszych sprezarkach gdzie pierwsza faza hamowania jest leniwa a pozniej jest nagle cug obciazenie na rolkach znacznie urealnia pomiary.

W tym przypadku bym sie nie zdziwil jak by realnie ponad 400 bylo...tam te 400Nm jest w szerokim zakresie obrotow i raczej w wyzszej partii. Gdyby to byla tylko gorka przy 2000obr moglbym sie zgodzic