Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] Proszę o analizę logów dynamicznych i statycznych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanownych Klubowiczów

Poczytałem trochę o spalaniu silników ADR i mój mnie trochę zasmucił, w mieście łyka 13,5 litra na 100 km - trochę dużo prawda ?

Skusiło mnie to do zrobienia logów Dynamicznych i Statycznych i przy wielkim zaangażowaniu klubowego kolegi pawelfnw zrobiliśmy dzisiaj logi.

Bardzo proszę o analizę tych logów i jakieś sugestie, dodam, że auto odpala ładnie, silnik chodzi równo i cicho, dynamiczny jest i w sumie nic się takiego nie dzieje oprócz tego masakrycznego spalania.

Wszystkie logi robione na rozgrzanym silniku do conajmniej 90 stopni, logi dynamiczne robione aż do odcięcia.

Logi dynamiczne dla grup:

002-008-009

0a747f8bc1b60e8am.jpg

001-003-008

cd69afe605eb44ffm.jpg

Logi statyczne dla grup:

002-008-009

b747655b86a8391em.jpg

a6c7bfb7ce64002cm.jpg

Czy jest coś w tych logach co miałoby wpływ na duże spalanie ?

Pozdrawiam[br]Dopisany: 07 Kwiecień 2010, 21:13_________________________________________________Wczoraj tak katowałem autko i nikt mi nie pomoże ??

Chciałbym tylko wiedzieć, czy przepływka i Sonda Lambda jest wporządku ;(

Opublikowano

Wczoraj tak katowałem autko i nikt mi nie pomoże ??

Dlatego nie warto logować wolnossaków.

Przepływka wygląda ok, sonda w sumie też chociaż.....

Niskie wartości wyuczone sondy dla biegu jałowego (-10,2) przy normalnych dla częściowego obciążenia (2,3) mogą wskazywać na: uszkodzenie grzałki sondy lub jej zabrudzenie, nieszczelny wtryskiwacz, za wysokie ciśnienie paliwa (uszkodzony regulator paliwa), nieszczelny zawór zbiornika węgla aktywnego, uszkodzony przepływomierz.....

Wskazania wartości wyuczonych tłumaczą zwiększone spalanie w ruchu miejskim.

Opublikowano

Czyli co kolego mam się zacząć martwić ? czy olać temat bo niektóre pojęcia brzmią dość poważnie :(

Wymienić tą sondę czy dać narazie spokój ?

Opublikowano

Można sprawdzić czy sonda nie stygnie pozostawiając silnik pracujący na wolnych obrotach przez dłuższą chwilę i obserwując jej wskazania najlepiej jeszcze z podłączonym analizatorem spalin :rolleyes:

Szczelność zaworu zbiornika węgla aktywnego sprawdzisz sam (poszukaj, było na forum), regulator ciśnienia paliwa -> potrzebny manometr, szczelność wtryskiwaczy ......(trochę roboty z demontażem).

Opublikowano

Bardzo ci dziękuję za odpowiedzi. Mam taki zwór magnetyczny zapasowy, chodzi o ten nad filtrem powietrza który czasami cyka z różną częstotliwością ? Jeżeli to ten to może wymienię, ale w sumie ten cyka więc działa.

Opublikowano

w sumie ten cyka więc działa.

Może cykać ale być nieszczelny. Chociaż w tym przypadku chyba nie on jest problemem.

Opublikowano

W którym miejscu znajduje się regulator ciśnienia paliwa ?

A tak twoim zdaniem zdaniem stawiałbyś na sondę lambda ? czy jednak konieczne jest sprawdzenie tych wszystkich elementów ?[br]Dopisany: 08 Kwiecień 2010, 20:36_________________________________________________Napisz mi prosze jeszcze kolego czy na to wszystko może mieć wpływ również stan świec ?

Nie wymieniałem po zakupie auta i nie wiem kiedy poprzedni właściciel wymieniał pytanie może trywialne ale zaczynam od najtańszych możliwych elementów.

Opublikowano

W którym miejscu znajduje się regulator ciśnienia paliwa ?

Na listwie wtryskowej, sterowany podciśnieniem.

A tak twoim zdaniem zdaniem stawiałbyś na sondę lambda ?

Sonda do ADRa tania nie jest więc nie inwestuj pochopnie.

czy na to wszystko może mieć wpływ również stan świec ?

Raczej nie...

Opublikowano

A kolego "mateogda" czy odma w takim stanie jak na fotce poniżej mogła mieć wpływ na te powyższe logi ?

Czy nieszczelna odma ma wogóle jakiś wpływ na spalanie ? zaznaczę, że mimo tak dużego uszkodzenia nie miałem żadnego falowania obrotów jak niektórzy na forum.

678ba3fff79ba53amed.jpg

Opublikowano

A kolego "mateogda" czy odma w takim stanie jak na fotce poniżej mogła mieć wpływ na te powyższe logi ?

Trudno powiedzieć, ale nieszczelności w dolocie mają wpływ na wskazania przepływomierza szczególnie na wolnych obrotach, więc niewykluczone.