Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AKE] Dziwne objawy wkręcania się na obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie...sporadycznie auto dziwnie się wkręca a nawet staje przy 3900obr i kopci na czarno. odłączałem przepływomierz,zaślepiałem zawór egr i jakby coś się poprawiało ale do chwili wyjazdu ,zatrzymania się i próby wkręcenia na obroty,auto jakby miało dwa przejścia jedno przy 2tyś drugie przy 3900obr.Dodam iż auto ma nową przepływke z aso i wymienioną hydraulikę z wałkami. Nie dość auto w jeździe normalnie się zachowuje(przy nagrzanym silniku) przy zimnym jest nieco słabsze. Panowie czy to geometria turbiny? może pompa vp?? Proszę o pomoc

Opublikowano

Hello.

Miałem podobne objawy, tzn. przy około 2k obr/min jeden kop (moc) i przy około 3k obr/min drugi. Po około 5 tys. od objawów urwał mi się wałek w turbince :( W międzyczasie wymieniłem przepływkę, rozrząd i hydraulikę... Po tych zabiegach zero poprawy (okazało się, że miałem nawet zapieczony EGR). Jak już byłem zmuszony do wymiany turbiny i ją wymieniłem, na całym zakresie obrotów jest piękne płynne przyśpieszenie.

Dodam tylko jeszcze, że kierownice nie były zapieczone bo sztanga działała bez problemów.

Koszt turbinki to 800zł + olej + 2 filtry (powietrza i oleju)..... A i cały dolot trzeba było opróżnić z oleju (z intercooler'ów zlałem około litr oleju).

Pozdro.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki,a czyszczenie turbo nie pomoże? u mnie ładnie pompuje i przyśpiesza,tylko te głupie przejścia na postoju przy wkręcaniu wkur...:)

Jutro wyczyszcze turbo,wytne kata i wyczyszcze cału układ.

Opublikowano

Dzięki,a czyszczenie turbo nie pomoże? u mnie ładnie pompuje i przyśpiesza,tylko te głupie przejścia na postoju przy wkręcaniu wkur...:)

Jutro wyczyszcze turbo,wytne kata i wyczyszcze cału układ.

najlepiej jak bedziesz miał turbo do czyszczenia na stole to żeby odrazu fachowiec ci oblukał w jakim jest stanie

.

Dodam tylko jeszcze, że kierownice nie były zapieczone bo sztanga działała bez problemów.

sztanga na pierwszy rzut oka może sobie chodzić dobrze, w logowaniu 011 BS - podczas testu też bedzie wszystko ok a w czasie jazdy

bedzie sie przycinać, ja tak miałem - przymulało mi na chwile przy 3200obr. - po wyczyszczeniu turbiny jak ręką odjął

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za rady. Jutro napisze co było przyczyną...[br]Dopisany: 11 Kwiecień 2010, 12:32_________________________________________________No panowie jest lepiej,auto lepiej się zbiera ale nadal na kilka razy gdy wcisnę pedał do końca auto potrafi mieć drugie przejście i źle spadać z obrotów9telepenie silnikem tak zwane). może to któryś zawór jeszcze?

Opublikowano

ja miałem podobne objawy gdu urwał mi się grzybek od EGRu.

Dobrze go zaślepiłeś?

Opublikowano

nie wiem jak to jest w 2.5 ale wiem że w 2.0 nie wystarczy tego zaślepić bo wtedy będzie sterownik wyrzucał błąd. Trzeba to wyłaczyć jeszcze programowo w steroniku silnika i podobno mam tak zrobione. Fizycznie EGR mam całkowicie sprawny, niezaślepiony, ale nie działa poprostu

Opublikowano

Zrob logi, bo przyczyn może być kilka. Czarny dym i niemoc to oznaka dziury w dolocie :hi:

Opublikowano

Silnik jest po dosyć silnej modyfikacji (tzn. zachipsowany). Jakiś element osprzętu (i jest to najprawdopodobniej turbina choć nie widać tego po suchych liczbach w logach) przestaje tolerować "napięte" żądania zmodyfikowanego ECU ... .

Uważam, że byłoby wskazane - o ile nie na zawsze to przynajmniej celem kompleksowej weryfikacji - wgrać serie (lub założyć seryjne kości jeśli posiadasz) i wtedy ponownie i bardzo dokładnie zdiagnozować silnik - nie tylko "logami" ale przede wszystkim z pomocą doświadczonego/uczciwego fachowca. Zrób to póki nie jest za późno ... .

EGR-a moim zdaniem nie powinieneś zaślepiać - tym bardziej, że nie zrobił tego nawet tuner (i to akurat jest dobra wiadomość).

Opublikowano
  • Autor

Czyli Turbo za dużo pompuje? a jakby zmienił geometrie w turbinie?(tzn przestawił). A przepływka i inne podzespoły są ok?

Po logach dynamicznych wątpie że coś widać bo auto ma to przejście tylko na postoju i to sporadycznie.... proszę o radę bo mam wszystko porobione....i trochę szkoda wałków itd..[br]Dopisany: 18 Kwiecień 2010, 10:43_________________________________________________Auto zrobione. wyczyściłem zawór n75 oraz przestawiłem geometrie turbo aby mniej pompowała i jest dobrze.