Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Spadek doładowania po montażu TIPa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Autko po programie - graty seria, ładowało sobie ślicznie 0,95 i potem długo trzymało 0,6-0,7. Dziś zamontowałem TIPa, myśle że wszystko ok z montażem, opaski posprawdzane i jazda próbna....i zonk..Autko ładuje max 0,8 a może nawet 0,75 potem spada nawet do 0,4 pod koniec obrotów...Czy to normalne po TIPie czy coś kur...innego mam zaczac sprawdzac..??

Opublikowano

obstawiam na nieszczelność,no bo co innego :wink4: sprawdz jeszcze raz DV i N75 -połączenie z TIPem-tylko tam jest duże ciśnienie-potem leci do IC,ale tam nic nie robiłes-tylko okolice DV i N75 mogły to spowodować :wink4:

Opublikowano

Autko po programie - graty seria, ładowało sobie ślicznie 0,95 i potem długo trzymało 0,6-0,7. Dziś zamontowałem TIPa, myśle że wszystko ok z montażem, opaski posprawdzane i jazda próbna....i zonk..Autko ładuje max 0,8 a może nawet 0,75 potem spada nawet do 0,4 pod koniec obrotów...Czy to normalne po TIPie czy coś kur...innego mam zaczac sprawdzac..??

wszystko masz dobrze, przeciez po to zmieniałeś TIP-a,

aby auto lepiej hulało,

czy poza tym dzieje sie cos złego ????

osiągi spadły ???

Opublikowano

wszystko masz dobrze, przeciez po to zmieniałeś TIP-a,

aby auto lepiej hulało,

czy poza tym dzieje sie cos złego ????

osiągi spadły ???

raczej nie bo po montazu tipa raczej doladowanie powinno trzymac lepiej i dluzej

Opublikowano
  • Autor

poza tym, że doładowanie spadło nie dzieje się nic złego..ale skąd ten spadek doładowania?? Bo jeśli po montażu TIPa tak spada to warto pojechać na korekte softu i zrobić raz jeszcze na 0,95b..Auto jeżdzi ale wydaje mi się, że brakuje mu tego poprzedniego "pociągnięcia" jak turbo ładowałona max

Buba też mi się tak wydawało i dlatego zamontowałem TIPa..

Opublikowano

AEB jest głuche i slepe, dane o powietrzu do ECU idą tylko z przepływomierza

nie jest istotny sam fakt wielkości cisnienia doładowania

ale ilości powietrza wtłaczanego do komory spalania

w zimie jest podobnie, niższa temperatura na zewnątrz powoduje zmniejszenie ciśnienie doładowania ale nie samej ilości powietrza

w ECU ustawia sie ilośc powietrza a nie cisnienie doładowania, które jest naturalną konsekwencją

tych działań

niech mnie ktos poprawi jezeli wypisuję głupoty :> :> :> :>

Opublikowano
  • Autor

Dev ale z tego co piszesz to teraz tylko nowy program robić..

Opublikowano

bardzo mozliwe, ale na ten temat niech wypowie sie jakiś tjuner

ja podałem tylko informacje z lekcji fizyki, dział ''termodynamika'' :> :> :> :>

Opublikowano

w ECU ustawia sie cisnienie doladowania bo niby wg czego N75 by otwieral WG? Ustawiasz rowniez ilosc powietrza i dawke paliwa.

rozbierz wszystko i sprawdz czy przy montazu nie zostala jakas nieszczelnosc.

Wg mnie po montazu TIPa korekta by sie przydala bo jednak mozna delikatnie wiecej wyciagnac niz na zwyklym dolocie i zmieniaja sie wartosci powietrza.

Najlepiej napisz do Rogala albo do Pozka i niech sie wypowiedza

Opublikowano

w ECU ustawia sie cisnienie doladowania bo niby wg czego N75 by otwieral WG? Ustawiasz rowniez ilosc powietrza i dawke paliwa.

a gdzie masz w AEB czujnik ciśnienia doładowania ????? :polew: :polew: :polew: :polew: :polew:

Opublikowano

a gdzie masz w AEB czujnik ciśnienia doładowania ????? :polew: :polew: :polew: :polew: :polew:

zapytaj gregora to ci powie jak vagiem sprawdzic cisnienie w rocznikach <99, :wink4: [br]Dopisany: 11 Kwiecień 2010, 17:17_________________________________________________zmiana wartosci samej przeplywki nie robi +30KM :gwizdanie:

Opublikowano

ciśnienie to możesz sprawdzić ale tylko wskażnikiem zegarowym

jedyne info to przepływka

seria - 120 g/s - 0.55-0.6 bar

chip - 150 g/s - 0.8 bar

Opublikowano

czyli przeplywka steruje WG i jak jedziesz na wirusa to tuner zmienia tylko wartosc przeplywki na 150g/s? ciekawe :mysli:

Opublikowano

nie ma innej drogi

tak jak pisałem wczesniej AEB/ARK jest głuche i slepe

wszystkie dane ida z przepływki, a jest ich niewiele :polew: :polew: :polew:

Opublikowano

Przed 1998 r. nie sprawdzi VAG-iem nic poza temp. w dolocie i masą powietrza zassanego.

Na podstawie tych 2 parametrów ECU wylicza sobie ciśnienie doładowania.

Opublikowano

jak sie nie myle zaczęło sie od silnika APU (08.1998)

Opublikowano

Panowie-TIP to nie czarodziejska różdżka-on ma za zadanie nie dopuścić do zwężenia dolotu podczas doładowania maksymalnego ,gdyż podczas takowego,może wystąpić ściśnięcie dolotu,co powoduje chwilowy spadek mocy-TIP ma temu zapobiec-nie potrzebna jest korekta softu-tu trzeba szukać nieszczelności lub uszkodzenia DV i/lub N75-przecież przerabialiśmy takie cos nie raz na tym Forum :gwizdanie: :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Panowie troche się wyjaśniło i naprawiło..samo..wczoraj po jazdach nocnych faktycznie ładowało mało tak jak pisałem..dziś pojechałem sobie w małą trase i w drodze powrotnej "czarodziejska różczka" - ciśnienie max 1bar i długo trzyma..ma tylko takie zawachanie -falowanie może z pół sekundy pomiędzy 0,75 a 0,85 bara ale potem ładnie ładuje 1 bar..Może korekta softu to zniweluje bo mam zamiar zrobic wydech z DP i jechac do GoodHope na małą korekte.