Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Awaryjne uruchamianie na gazie Sequent 24

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od roku posiadam instalacje gazową Sequenet 24 BRC(sterowanie to okrągły pulpit z diodami LED dookoła i przycisk w środku) . Wszystko było ok do czasu gdy podczas podróży uszkodzeniu uległa pompa paliwa, po zatrzymaniu na parkingu nie mogłem uruchomić ponownie silnika ponieważ uruchamianie zawsze jest na benzynie.Słyszałem coś o awaryjnym uruchamianiu na gazie, ale wszystkie próby przyciskania przełącznika i jednoczesnego uruchomienia nie pomogły.Dzwoniłem do instalatora, ale najpierw powiedział, że nie ma możliwości takiego uruchomienia, a potem żeby spróbować przyciskając przycisk w środku uruchomić silnik.Nic to nie dało ponieważ do domu miałem 300km, skończyło się na lawecie, a w najbliższym warsztacie po stwierdzeniu awarii pompy paliwa uruchomili przy pomocy Plaka w aerozolu wtryskując go do wlotu powietrza, aż silnik przełączył się na gaz.

Może ktoś zna sposób awaryjnego uruchamiania takiej instalacji.Na forum nie znalazłem takiego tematu.

Opublikowano

ja mam kolego stag 4 i podobny pulpit sterowania, u mnie zeby awaryjnie autko uruchomic na gazie musisz wcisnac przycisk przelacznika PB/LPG i odpalic z wcisnietym przelacznikiem

Opublikowano
  • Autor

niestety uruchamianie z przyciskiem nie działa

Opublikowano

nie dostales od gazownika ksiazeczki z instrukcja obslugi? Ja taka posiadam i mam wszystko ladnie opisane, co robic w jakichh sytuacjach. Widze, ze twoj instalator sam nie wie co zalozona przez niego instalka moze a czego nie :mysli: Moze na stronie producenta cos znajdziesz albo jakis numer do serwisu to moze Ci wszystko wytlumacza.

Opublikowano

nie dostales od gazownika ksiazeczki z instrukcja obslugi? Ja taka posiadam i mam wszystko ladnie opisane, co robic w jakichh sytuacjach. Widze, ze twoj instalator sam nie wie co zalozona przez niego instalka moze a czego nie :mysli: Moze na stronie producenta cos znajdziesz albo jakis numer do serwisu to moze Ci wszystko wytlumacza.

zamiast sie chwalic napisalbys co zrobic. no chyba ze to wiedza tajemna :gwizdanie:

Opublikowano

BRC SQ24 nie ma funkcji odpalania awaryjnego

Opublikowano

BRC SQ24 nie ma funkcji odpalania awaryjnego

Kolega musiał by napisać konkretnie co ma. Bo jeżeli ma sterownik SQ24 MY07 i w sterowniku wgrany program P&D to jest możliwość odpalenia awaryjnego.

Przy wyłączonym zapłonie wciskamy przycisk gazu i przekręcamy na zapłon. Czekamy aż na przełączniku zapali się zielona dioda, wtedy puszczamy przycisk i odpalamy samochód na gazie.

Taką czynność można robić tylko 5 razy, później trzeba tą funkcje zresetować za pomocą komputera.

Opublikowano
  • Autor

Jaki jest sterownik oraz program można się pewnie dowiedzieć wchodząc w niego przy pomocy komputera, takich możliwości nie mam , może podczas przeglądu. Dochodzę do wniosku, że jednak nie ma u mnie takiej opcji, w razie czego pozostaje samostart w aerozolu.Z drugiej strony dziwie się trochę konstruktorom, ze tak blokują możliwość uruchomienie silnika na gazie, przecież nic by się nie stało jak w sytuacji awaryjnej była taka możliwość.A jak ktoś by nadużywał tego w imię( pozornej) oszczędności benzyny to jego sprawa.

Opublikowano

Niektórzy to by w baku paliwa chcieli mieć pustkę albo najlepiej całkiem go wywalili.

A takie odpalanie od razu na gazie nie jest dobre dla silnika jak i dla instalacji. Pożniej na gwarancji by musieli wszystko wymieniać...