Jump to content
IGNORED

Układ kontroli ciśnienia w oponach w A4 B6 i A4 B7

Recommended Posts

Posted

• Upvote 1
Posted

Twoj sterownik o oznaczeniu 8E0 907 273 A tylko wspoldziala z czujnikami 4F0 907 275 D

u mnie zakladany bedzie starszy model :wink4:8E0 907 273 i czujniki 4F0 907 275 B mam nadzieje ze wszystko bedzie wspoldzialac.

a jak sie sprawa ma z czerwonym wyswietlaczem :mysli:

• Upvote 1
Posted

Twoj sterownik o oznaczeniu 8E0 907 273 A tylko wspoldziala z czujnikami 4F0 907 275 D

u mnie zakladany bedzie starszy model :wink4:8E0 907 273 i czujniki 4F0 907 275 B mam nadzieje ze wszystko bedzie wspoldzialac.

A -> D to potwierdzona informacja? Sterownik bez literki i czujniki B na bank będą ze sobą działać.

a jak sie sprawa ma z czerwonym wyswietlaczem :mysli:

Chodzi Ci o menu CAR? :mysli:

Posted

Fis tylko nie kolor :)

Posted

Fis tylko nie kolor :)

Podejrzewam, że przy czerwonym FISie pokaże flaka na wskaźnikach :good: Nie wiem czy wszystkie zegary miały tę ikonkę? U mnie widzę, że jest... tylko nie aktywna :decayed: Pewnie pod kontrolką są dwa ledy - żółty i czerwony, dzięki czemu będą sygnalizować ubytek powietrza podobnie jak pełny FIS.

Posted

Bart świetna robota nie na marne nazywają cię nr1 rezaczem RP :naughty:

Jeszcze oficjalnej nominacji nie dostałem :decayed::polew:

Posted

Czyli z tego co wyczytałem, menu CAR w B6 jest dostępne tylko z kolorowym wyświetlaczem, na czerwonym w B6 jest ikonka opony koło zegarów ? Mam pełnego FISa ale nie mam menu CAR :kwasny:

Posted

Menu CAR to opcja dostępna na panelu RNS-E (w B6 nie ma tam nic oprócz wersji oprogramowania navi). Jeśli chodzi o wskaźnik utraty ciśnienia w oponach - w przypadku gdy masz kolor FIS to właśnie na nim wywala odpowiednią ikonę. Jeśli masz czerwony FIS - zapali się kontrolka po prawej stronie nad wyświetlaczem FISa...

Posted

Ja mam diesla 1.9 i dziś szukałem po wszystkich kontrolkach czy faktycznie jest taka oponka i niestety jej nie ma :kwasny: zamiast jej jest kontrolka od świec. Pytanie jest czy wyskoczy jakikolwiek komunikat :kwasny:

Posted

Ja mam diesla 1.9 i dziś szukałem po wszystkich kontrolkach czy faktycznie jest taka oponka i niestety jej nie ma :kwasny: zamiast jej jest kontrolka od świec. Pytanie jest czy wyskoczy jakikolwiek komunikat :kwasny:

Bez kolorowego FIS-a może być problem :confused4:

Jeśli ktoś będzie zakładał kontrolę ciśnienia i szuka gratów - mam sterownik z uchwytem na sprzedaż (120zł):

41123630.0

• 1 month later...
Posted

Tak wyglada kontrolka oponki na kolorowym FISIE w B6 u mnie :decayed:

img5677.jpg

Posted

To jest niesprawność układu Grzesiek ;)

• 1 month later...
Posted

jak coś to mam na sprzedaż moduł i antene czyli zestaw do montażu..trzeba dokupić tylko czujniki..260zł komplet

• 4 weeks later...
Posted

Witam, czy może ktoś potwierdzić że czujniki 4F0907275D będą działały ze sterownikiem 8E0907273 ?

W aucie oryginalnie mam system kontroli ciśnienia. Nie było tylko czujników w felgach.

Według ETKI wyszło mi, że czujniki 4F0907275D powinny zadziałać. Zamontowałem je ale cały czas w VAG-u wywala błąd: brak komunikacji z czujnikami.

Może ktoś wie co może być problemem?

Posted

działać na pewno będzie z literką b..literka d jest z 2010 r i pewno coś zmienili :confused4:

Posted

ale w/g ETKI "B" zamienia się na "D"

Posted

Witam, czy może ktoś potwierdzić że czujniki 4F0907275D będą działały ze sterownikiem 8E0907273 ?

W aucie oryginalnie mam system kontroli ciśnienia. Nie było tylko czujników w felgach.

Według ETKI wyszło mi, że czujniki 4F0907275D powinny zadziałać. Zamontowałem je ale cały czas w VAG-u wywala błąd: brak komunikacji z czujnikami.

Z tego co wiem czujniki mozna latwo uszkodzic podczas montazu :kwasny: a z ktorego roku masz czujniki :mysli:

Posted

Zacznij od podpięcia VAGa do modułu kontrloli ciśnienia (65) i odczytania błedów (loga wrzuć tutaj).

Czy po instalacji poprawnie wykonałeś procedurę adaptacji przy pomocy menu w FIS? (Change Wheel a następnie Store Pressure). Odbiornik sygnału z czujników uruchamia się dopiero podczas jazdy dlatego po wykonaniu w/w procedury musisz zrobić jakąś małą trasę.

Posted

Wywala taki błąd:

Adres 65: Ciśn.w oponach

Numer seryjny sterownika: 8E0 907 273

Komponent i/lub wersja: Reifendruck 3 H03 0110

Kodowanie: 0022424

Kod serwisu: WSC 30816

Znaleziono 1 błąd:

01521 - Czujnik ciśnienia w oponach

004 - Brak sygnału / brak komunikacji - MIL zapalona

Ramka zamrożona:

Stan błędu: 11100100

Priorytet błędu: 3

Częstość błędu: 1

Wew.licznik błędów: 40

Wskaźnik czasu: 0

Ramka zamrożona:

(bez jednostek): 0.0

Napięcie: 14.20 V

(bez jednostek): 61.0

nierozpoznan.

nierozpoznan.

nierozpoznan.

nierozpoznan.

Posted

Nie napisałeś czy robiłeś więc...

Odpal MENU, wejdź w Tyre Pressure - w pierwszej kolejności wybierz i zatwierź WHEEL CHANGE i gdy zakończy się proces adaptacji, zapisz aktualne ciśnienie jako wzorzec (STORE PRESSURE). Następnie przejedź się i zobacz czy ikona braku połączenia (żółty, przekreślony symbol na FIS) zniknie.

Czujniki nowe fabrycznie są ustawione w trybie magazynowania. Możesz spróbować wejść w bloki wartości mierzonych (08) sterownika kontroli ciśnienia - grupa 016. Sprawdź status czujników (dwie cyfry przed h). Jeśli będzie x0h - masz tryb magazynowania. x1h to tryb nadawania...