Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Problem z klimą a wymiana pasa przedniego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,musiałem niestety wymienić pas przedni(styczeń) kupiłem z dwiema chłodnicami miało wszystko pięknie działac a tu przyszły ciepłe dni gwiazdka świeci ciepło leci i nawet nie słychać tego charakterystycznego cyknięcia jakie miałem w zeszłym roku po włączeniu silnika i załaczeniu klimy.obroty też nie wskazują na jej działanie.wentylator nie chodzi.pas co prawda przyjechał z inna kostką niż był w poprzednim ale elektryk przerobił powinno być dobrze podłączone.Pytanie od czego zacząć.Czy spieprzyli coś ci co mi przód składali?czy elektryk który przerabiał kostki od przewodów? czy niema czynnika w układzie?czy jeśli niema czynnika to nie bedzie słychac gdy sie klima załacza? co ja mam z tym zrobić bo nie za bardzo jezdzic od jednego do drugiego zostawiać pieniądze.

Opublikowano

Skoro wymieniali pas przedni z chłodnicami to na pewno musieli rozłączyć przewody od klimy. I jeżeli nie załadowali czynnika w układ na nowo to go po prostu nie ma. Jeżeli jest gaz to VAG czy wyrzuci błąd czujnika ciśnienia i elektryk.

Opublikowano

tak stary pas byl wywalony i przewody były rozłączane.czyli kolego co sugerujesz zrobic najpierw?jechac na VAG'a czy od razy spróbowac nabic czynnik.czy jeśli niema czynnika to nie bedzie cykniecia poczas wlaczania sniezynki i nie bedzie wyczuwalna zmiana obrotów silnika?klimatronik działa bo reguluje wysokosc obrotów nawiewu

Opublikowano

Sugeruję najpierw jechać do warsztatu od klimy, żeby sprawdzili czy jest czynnik w układzie i jeżeli nie ma to nabili. Przy pustym układzie nie będziesz miał cyknięcia przekaźnika sprzęgła sprężarki i spadku obrotów bo czujnik ciśnienia nie pozwoli na jej załączenie przy braku czynnika- inaczej moment by się zatarła. Klimatronik działa i będzie działać przy niesprawnej klimie, tyle że nie schłodzi kabiny i będzie mielił wiatrakiem.

Opublikowano

Dokładnie takiej odpowiedzi oczekiwałem.wymieniony pas czynnika niema, niema cyknięcia i zmiany obrotów.wszystko jasne teraz tylko pojadę nabiją i się okaże,Dziekuje

Opublikowano

Nie ma za co :wink4: tylko jeszcze jedna rada, jak będziesz nabijał klimę to podjedź do warsztatu, który zajmuje się najlepiej tylko klimatyzacją, nie do nabijaczy np. na stacji szybkiej obsługi którzy postawili sobie automat do obsługi układów klimatyzacji. Jeżeli okazałoby się, że układ nie jest pusty i problem leży gdzie indziej to w serwisie klimy możesz oczekiwać fachowej pomocy na miejscu zamiast bujać się później to tu, to tam.

Opublikowano

tak też zrobię. pozdro P.S a przed dzwonem wszystko tak pięknie działało ;(

Opublikowano

tak też zrobię. pozdro P.S a przed dzwonem wszystko tak pięknie działało ;(

Po dzwonie też będzie, tylko trzeba to doprowadzić do porządku :>