Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Wykręcenie silniczka klapy centralnej fotostory

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich userów :a4fan:

Tydzień temu kupiłem A4 avant 1,9 TDI

Po sprawdzeniu przez VAG-a komp stwierdził iż nastąpiła blokada silniczka klapy centralnej.

Kody Klimatronika potwierdziły Vag-owskie bolączki Klimy.

Pojawił się kod :

11.5 Klapa centralna, ciągła blokada

oraz

11.7 Klapa centralna, czasem blokowana :gwizdanie:

poszukałem na forum i stwierdziłem trzeba rozkręcać, ale by było łatwiej dla innych postanowiłem kliknąć kilka fotek i opisać naprawę.

Zaczynamy :mysli:

Najpierw odkręcamy schowek (było gdzieś na forum)

5 śrubek i rozpinamy oświetlenie schowka 3

już widzimy nasz cel 2

przed wykręcaniem silniczka wypinamy jego wtyk 1

1.jpg

zaczynamy wykręcać śrubki które trzymają silniczek jest ich trzy5 6 4

3.jpg

najwięcej nerwów i emocji jest przy odkręcaniu śruby 4 bo dostęp jest niesamowicie utrudniony :kwasny: płaskim kluczem po 1/78 obrotu powoli się da odkręcić, z zakręcaniem największy problem wystąpi przy zaczęciu wkręcania trudny dostęp ale da się bo wkręciłem.

2.jpg

wyjmujemy ostrożnie silniczek i pamiętamy o rozpięciu dźwigienki 11która porusza klapą 7.

I mamy silniczek już gotowy do diagnozy.

7.jpg

wypinamy z chwytaka który trzyma wiązkę kabli i rozkręcamy

8.jpg

tu widzimy numer bosch silniczka 0 132 801 028 i jak okaże się że silniczek padł kompletnie to po tym numerze szukamy zamiennika. (ja znalazłem używkę na allegro wycenioną na 200PLN :shocked:) więc warto próbować reanimować silniczek.

Zasilany jest przez 7V o tym należy pamiętać :drool:

widok z boku

6.jpg

dekielek od dołu

4.jpg

i mamy mechanizm napędzający. :naughty:

By wyjąć bezpiecznie silniczek wyjmujemy tryby i delikatnie śrubokrętem podważamy 8 i silniczek wyskoczy. U mnie okazało się po podaniu zasilania pojawił się dymek w 9 psikk psikk WD jes złe PSIK KONTAKT (specjalny czysty alkohol)i dokładne oczyszczenie w tym miejscu okazało się zbawienne dla silniczka :th:.

składamy i sprawdzamy czy oś silnika 10 wskoczyła na swoje miejsce wtedy smarujemy smarem i skręcamy całość.

Robimy testy czy kręci, jeżeli wszystko OK zaczynamy montaż w aucie.

5.jpg

DIAGNOZA:

Okazało się w moim przykładzie iż użytkownik :a4fan: mało kiedy włączał manualnie klimę nonstop AUTO :disgust:

silniczek klapy centralnej był mało używany przez co się zastał.

Przeczyszczenie okazało się dla niego zbawienne :dance: i dla mojej kieszeni :>.

Testy klimatronika

11.3 Potencjometr silnika klapy centralnej, czasem przerwa

pojawiło się dlatego bo silniczek był wypięty kiedy go wiozłem na warsztat

następnego dnia kiedy odpaliłem auto i wykonałem test

00.0 brak błędów

Mam nadzieje że moje fotostory przyda się :th:

W razie błędnego opisu proszę o konstruktywną krytykę moich poczynań :mysli:

EDIT:

Zmieniłem adres serwera by się fotki pojawiły ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie odkrecilem ten silniczek i mam pytanko czy to cieglo niebieskie da rade przesunac reka w druga strone?Czy tylko mozna to zrobic podlaczaja pod zasilanie.U mnie znajduje sie przy ograniczniku i jest zablokowane.

Opublikowano
  • Autor

hey :th:

Tylko pod napięciem działa to ramię (Bez napięcia ramie jest tak jakby zablokowane ponieważ przełożenie jest duże na trybach)

włącz napięcie ustaw nawiew na górę/dół nawiew na klimatroniku to ramię powoli będzie się przesuwało.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

panowie, wyskoczyl mi blad silniczka v68 i v71, v68 znikł po czasie i został v71, i nie leci zimne powietrze z klimy,czy to jest ten silniczek ??

Opublikowano
  • Autor

hey

To co ja opisałem to dotyczy silniczka odpowiedzialnego za kierowanie nawiewem na szybe,krate,nogi. A silniczek za ceple/zimne powietrze musi byc gdzies obok. Ale nie wiem gdzie sie znajduje. Z tego co stwierdzilem to jest ich kilka i roznia sie kontem raminienia.(mechanizm jest taki sam) u mnie zacinal sie to go przeczyscilem ale to pomoglo na jakis czas. Kupilem o innym numerku Bosh i wymienilem tylko silniczek i teraz smiga. te kody co podajesz są mi nie znane bo są Vag`a. Ja to stwierdziłem na klimatronicu. (kody podane masz tu http://www.a4-klub.pl/smf/index.php/topic,70.0.html masz opisane jak sprawdzic)

Opublikowano

Czy uszkodzenie klapy centralnej powodowało brak nawiewu na przednią szybę? Mam problem z nawiewem na przednią szybą i nie wiem co robić ???????

:rant:

Opublikowano
  • Autor

hey :th:

Czy uszkodzenie klapy centralnej powodowało brak nawiewu na przednią szybę? Mam problem z nawiewem na przednią szybą i nie wiem co robić ???????

:rant:

uszkodzenie klapy centralnej spowoduje brak nawiewu na szybę, to zależy w jakim położeniu zatrzyma się klapa.

Opisz problem bardziej :mysli: bo może to nie uszkodzenie klapy :disgust: a silniczek. Włącz zapłon i włącz nawiew na min i ustaw na szybę i słuchaj następnie ustaw na kratę i słuchaj. Jak zmieniasz kierunek nawiewu to słychać jak silniczek pracuje jak jest cicho. jak nic nie słychać to można diagnozować problemy z silniczkiem.

Opublikowano

toche do sprostowania :

silniczek "niebieski" to nawiew na twarz, nie ma nic wspolnego z nawieiem na szybe czy nogi

silniczek z końcówka czarna a ramieniem białym odpowiada za sterowanie cieplo/zimno

silniczki raczej sie nie psuja w sposób trwały, trzeba tylko rozebrac silniczek i wyczyscic grafit zalegającyna komutatorze ! przeczyscic szczotki i koniec dziala napewno, pamiętajcie to 7v, gdyż jest bezposrednio

zasilany z panela klimatronika !!!!!

rezystor jest tylko do przeczyszcznia.

wiem bo gdyż robiłem to u siebie i pięknie działają oba.

Opublikowano

czaki22 powiedzmi gdzie znajduje sie ten silniczek CIEPłO-ZMINO,bo mi tylko ciepłe leci,VAGpokazoje jako błąd V68,niewiem gdzie on sie znajdoje,masz jakies foty tego wlasnie silniczka,i jak sie dostac do niego

musisz odkrecic schowek i z boku schowka czyli po lewej stronie masz 2 silniczki jeden z nich to jest cieplo zimno a drugi to nawiew na szybe lub kratki . jeden posiada takie ciegielko koloru niebieskiego a drugi juz nie pamietam :) dostep i rozkrecenie ich to masakra ale dasz rady. Ja dalem -rozkrecisz to zobaczysz :tongue4:
Opublikowano

Fotostory super.

Do odkręcenia silniczka zdecydowanie pomoże wymotowanie tunelu środkowego. Szczególnie przyda się przy przykręcaniu silnika po naprawie. Ja ten temat ćwiczyłem ostatnio, silnik przeciściłem i zamontowałem. I tu pojawił się problem. Silnik ustawia się w pozycji krańcowej i nie chce przesunąć się z powrotem. Niestety jest to pozycja nawiewu na kratki czyli brak nawiewu na szybę (parowanie). Co ciekawe podpiąłem inny klimatronik i silniczek przestawił się w pozycje na szybę ale po dwóch dniach wrócił w pozycję na kratki. Byłem na diagnostyce i zostały wykasowane błędy. Pozostał błąd 11.5 (zczytany z klimatronika) . Zamiana paneli powoduje zmianę położenia nawiewu ale tylko do kilku uruchomień samochodu; pozniej wszystko wraca do początku (nawiew na kratki). W opisie błędów kod 11.5 opisany jest jako zapętlenie silnika i trzeba usunąć usterkę programowo.

I tu wreszcie pytanie. Czy takie zachowanie wskazuje na uszkodzenie silniczka, czy też jest możliwe usunięcie usterki przez przeprogramowanie sterownika? I tu prośba do kolegów z Czewy i okolic o kontakt do kogoś kto dobrze zna się na rzeczy.

Dodam że po włączeniu zapłonu słychać takie dżwięki jakby klimatronik diagnozował silniczek (krótka cykliczna praca - coś w rodzaju cykania) trwa to chwilę i zanika. Dalej już nic sie nie dzieje. Przy czyszczeniu silniczka wszystko sprawdziłem i silniczek działa na 100 %, potencjometr też jest ok (był mierzony)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

no w koncu sie udalo to rozepnac psiknol w silniczek WD 40 i bardzo powoli sie przekreca i puszcza dymnki chyba musze szukac nowego

Opublikowano

dymki bo ma zwarcie, nie lej go wd40 !! rozbiez, i wyczysc z resztek grafitu

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

xxxWIELKIxxx [/b] próbowałeś ręcznie pchnąć te dźwigienki

Recznie nie masz szans za duze przelozenie. :)

tam jest zastosowana przekładnia ślimakowa i gwint samohamowny nie pozwoli na ręczne przestawianie tych dzwigni.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jedna uwaga, wykręcenie śruby nr 4 jest dużo prostsze jeżeli robi się to przez otwór w którym znajduje się radio:):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

No to tak , mi się też udało wyjąć ten silniczek. Potrzebowałam klucze tj.ósemka płaska i piątka płaska. ósemka nasadkowa .

Wyjęłam go jak powinnam teraz czas na odnowę biologiczną hehe.

Życzę chłopaki powodzenia :hi:

Opublikowano
  • Autor

Hey :good:

Koledzy do psikania nie polecam WD jak na początku pisałem. Już edytowałem fotostory.

Musiałem rozkręcać jeszcze raz.

Popsikałem tym

sprey.png

Jest to czysty alkohol można użyć też spreya tp; KONTAKT do styków.

Rozebrałem mini szczoteczki na wirniku po popsikaniu poczekałem aż wywietrzeje przeczyściłem szczoteczką do zębów delikatnie i teraz jest OK

Opublikowano

ja tam komutator i szczotki najpierw spryskalem sprayem do czyszczenia i regeneracji potencjometrow(bo on ma wlasciwosci odsiarczajace i czyszczace styki)(OCZYWISCIE PLYN DO STYOW NAWET LEPIEJ SIE NADAJE) a nastepie w celu odtluszczenia przemylem alkocholm etylowym.

W Audi A4 sasiada padly V70 i v85-mialy mase syfu na szczotkach i on robil zwarcie-przez co klimatronik nie pusczal na dany silnik napiecia.Zeby za jakis czas ekstra auta nie rozkrecac to 3 silnik profilaktycznie tez wyczyscilem.Bylo w nim sporo grafitu (ze szczotek) i miedzi startej z komutatora wiec niebawem tez by robil zwarcie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

u mnie masakra z tymi silniczkami odkrecilem schowek odkrecilem silniczek ale nie umialem go wypiac :(

mam moze ktos jakies fotostory jak latwiej sie do nich dostac np demontaz konsoli srodkowej???

albo zna jakiegos speca ze slaska kto to zrobi???:)

Opublikowano

kolego rozumiem ze nie umiesz wypiac tej wajchy co idzie od sterowania nawiewamin?? on ma tam taki zabek przyjrzyj sie na zdjeciach nr.11 ja tez mialem wlasnie duzy problem z tym ale wkoncu jakos srubokretem go tam podwazylem i w odpowiednim nastawienu wyszedl

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy pomocy. Co się dzieje silniczek mi strasznie buczy na maxie a do tego słychać przeraźliwy gwizd. Na wolnym też jest bardzo głośny. W pewnym momencie nawiew przestał w ogóle pracować zapadła cisza.