Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Jednak plecionka-a była taka ładna!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Chciałbym się z Państwem podzielić moimi doświadczeniami.

Denerwowały mnie lekkie drgania kierownicy i ciekawiło mnie dlaczego poprzedniemu właścicielowi jakiś mechanior pozaciskał opaskami wieszaki gumowe. Jak porozcinałem opaski to wiedziałem już dlaczego... :thumbdown: wtedy to dopiero zaczęło trzepać budą :gwizdanie: Diagnoza była tylko jedna -tłumik drgań :cool1:

Teraz dla kogoś kto chciałby to robić sam:

Ja robiłem sam ale pomoc drugiej osoby mile widziana bo inaczej trochę kur.. poleci :>

Wiadomo-ściągamy obudowę fitra, odkręcamy trzy śruby przy turbawce, zsuwamy ze śrub i mamy luźny układ wydechowy, ja dodatkowo ściągnąłem z wieszaka tłumik środkowy-moim zdaniem mamy wtedy lepszy dostęp do śrub za katalizatorem :mysli: możliwość manewru. Długa przedłużka,przegub i po zabawie.

Wyciągamy kata z plecionką i szukamy materiału na szablon. Mi posłużył do tego ceownik 100 i dwie blachy 100*150*3mm,ustawiamy zestaw kat-plecionka na podstawie tak aby plecionka była w górze.

Przykładamy blachy do płaszczyzny "flanszy?", w miejscu styku blachy z podstawą spawamy.

Odrysowujemy po dwa otwory na blasze, wiercimy wiertłem 9mm,skręcamy śrubami,rozkręcamy :polew: Wycinamy starą plecionkę (wyglądała jak nowa).

Przykręcamy obie części do szablonu i pasowanie nowej plecionki, jak jest gitara tj nie występują żadne naprężenia to spawamy punktowo dwie strony i spawamy resztę.Spawanie Mig-magiem to rozkosz :tongue4:

Składamy wszytko w odwrotnej kolejności i cieszymy się mniejszymi drganiami, bo przy tym silniku z tymi przebiegami to cudów nie ma :polew: chyba :>

Ja mam w planie wstawienie jeszcze jednej plecionki zaraz za skrzynią biegów- tak dla zdrowotności :> co wy na to

Chcę jeszcze rozbebeszyć tłumiki i wysypać syf, a może nawet wydupce środkowy tłumik ale mam wątpliwości co do akustyki???

Opublikowano

dobrze by było gdybyś jeszcze zapodał jakąś fotoparadę dla potomnych :naughty:

Opublikowano

Jakiej firmy plecionke uzyles? moze masz link do aukcji'

Opublikowano
  • Autor

Co do zdjęć-to padł mi telefon w trakcie roboty,ale zdjęcie samego pseudo szablonu i efektu końcowego postaram się wrzucić. Jeżeli chodzi o producenta plecionki to wiem tyle,że kosztowała 45pln :> Pozdrawiam

Opublikowano

A kupiles jakas wzmacniana? Duzo mioksz jest od straej? bo moja tezy wyglada na cala ale mam wtpliwosc co do elastycznosci

Opublikowano

A kupiles jakas wzmacniana? Duzo mioksz jest od straej? bo moja tezy wyglada na cala ale mam wtpliwosc co do elastycznosci

:bicz: WEŹ NO CHOCIAŻ PISZ NORMALNIE.

Opublikowano

Sorki za te niedociągnięcia.

Już poprawiam.

A kupiłeś jakąś wzmacniana? Dużo miększa jest od starej? bo moja tez wygląda na calom ale mam wątpliwości co do elastyczności

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy a ja mam takie pytanie odnośnie tej plecionki, bo prawdopodobnie mam ją do wymiany. W każdym razie juz zamówiłem drugą. Jednak moje pytanie to jak wygląda uszkodzona plecionka, tzn nie z zewnątrz bo tu piszą ludzie że czasem wygląda jak nowa (tak jak moja) a jest uszkodzona, tylko czy ona powinna byc miekka? bo na zdrowy rozsądek to niby powinna sie usztywnić i przez to powodowac wibracje i buczenie wydechu co u mnie wystepuje. Ale jednocześnie chwyciłem za rure między plecionka i katalizatorem i dociskałem ją to turbinki. wydawała się bardzo elastyczna, wręcz mogłem ją dość mocno ścisnąć. czy tak powinna się zachowywać plecionka?

Opublikowano

U mnie po wymianie plecionki wszelkie "buczenia" wydechu zanikły (zarówno na zimnym na jałowym jak i na gorącym w przedziale obrotów 1 - 2 tyś. obrotów). Stara plecionka po wymianie była bardzo elastyczna (możliwe, że za bardzo), wobec czego myślę, że wprawiała wydech w rezonans. Nowa plecionka wydawała się bardziej sztywna od starej, jednak po wymianie (i wywaleniu kata; kat był drożny), wszystko ucichło. Kupiłem plecionkę niby wzmacnianą, za 60 zł o wymiarze 116 x 55 mm.