Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Cieknie z tylnego zacisku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, cieknie mi płyn z zacisku i wpadłem na pomysł kupienia zestawu naprawczego i podjęcia próby naprawienia tego defektu. W związku z tym mam pytanie, czy kupić zestawy na lewy i prawy zacisk, czy wystarczy tylko na ten który cieknie i w jakie klucze musiałbym się zaopatrzyć?

Opublikowano

Jeśli okaże się że wyciek jest z uszczelki otaczającej cylinderek to pół biedy. Wypchasz go normalnie i zmienisz uszczelkę. Gorzej jak okaże się że cieknie z drugiej strony zacisku tzn tam gdzie dochodzi linka od ręcznego. żeby rozebrać tamtą część zacisku musisz zdjąć seger znajdujący się wewnątrz zacisku a to jest bardzo trudne bez specjalistycznych narzędzi. Cały feler tkwi w tym że może być tak iż po wymianie uszczelek będzie wszystko ok przez jakieś 2-4 tyg a później znów będzie lało. Wtedy będziesz już wiedział że to nie wina uszczelek ale wżery na cylinderku. A wtedy ratuje tylko wymiana zacisku tak jak to było w moim przypadku.

Opublikowano

rozbierz zacisk

dokladnie zweryfikuj czesci I zastanow sie co trzeba zrobic

z ktorej strony cieknie ???

Opublikowano
  • Autor

Dokładnie jeszcze nie miałem czasu spojrzeć, ale obawiam się, że od strony ręcznego.

Opublikowano

to czeka Cie rozbiórka :mysli: :mysli:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

WITAM

Mam wyciek płynu /tylnego zacisku/ spod śruby łączącej przewód hamulcowy z zaciskiem Są tam pewnie jakieś miedziane podkładki Pytanie ;; Czy są zestawy naprawcze tego elementu , czy jest to tylko w komplecie z przewodem ham. prosze o jakieś porady

Opublikowano

nie dostaniesz podkładek z przewodem

poszukaj w sklepie gdzie sprzedają śruby, nakretki itd itp

podkłądka jest miedziana

Opublikowano

Pytanie z innej beczki. Czy nie używając ręcznego w ogóle, jest możliwość że podczas hamowania, rozwali mi uszczelkę i wycieknie cały płyn i stracę hamulce?

Opublikowano

nie cieknie Ci z powodu recznego tylko z powodu ciśnienia jakie jest w zacisku

• 2 lata później...
Opublikowano

przewód mocowany do zacisku jest na miedzianych uszczelkach z jednej czy z obu stron??

---------- Post dopisany at 11:42 ---------- Poprzedni post napisany at 10:27 ----------

tak mam zrobione, i ciekło

Opublikowano

Witam u mnie po wymianie tłoczka + klocki (lewy tył)leci płyn a przed wymianą nie leciało niestety tłoczek stał i koło się grzało.Więc się zastanawiam czy leci od strony linki hamulca czy spod uszczelki w zacisku bo była wymieniana.Jadę zaraz do kolegi i będziemy wszystko rozbierać więc pózniej będę mądrzejszy :polew:dodam że ubywa mi dużo płynu i mam całe koło od środka mokre :facepalm: