Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Nagły problem z Tiptronikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wszystko ze skrzynia było ok aż do momentu jak przed chwilą uruchomiłem auto po 5-o godzinnym postoju, mianowicie ruszyłem i zauważyłem że skrzynia nie chce przełącząc biegów, a jeśli to zrobi to o dużo za wcześnie, normalnie na 5 biegu miałem 100 przy 2 tys obrotów a teraz mam 80km przy 3 tys na 5. O co to chodzi? Może to być wina oleju lub niskiego stanu oleju w skrzyni? Mam mały wyciek:)

Opublikowano

Z tego co pisałeś w dziale "Moja A4" to tak nie do końca było z tą skrzynią ok po programie :gwizdanie: Nie podświetliły ci się czasem wszystkie przełożenia naraz? To by wskazywało na tryb awaryjny i wtedy jeździsz tylko na trójce. Wyciek należy jak najszybciej zlikwidować, automat nie może mieć żadnych wycieków. Jeżeli byłaby to wina niskiego stanu oleju to powinieneś czuć ślizganie i szarpiące zmiany.

Opublikowano

ślizganie czuć, i lekko szarpie przy zmianach, położyłem się pod autem i niestety...zawieszenie gwint jest fajne ale ma swoje minusy mianowicie...miska olejowa od skrzyni jest w jednym miejscu dziurawa, a dokładnie od wczorajszego zachoczenia o asfalt :( zauważyłem też że tam gdzie moje auto stało przez noc jest plama oleju metr na metr czyli raczej wszystko wyleciało i stąd ten objaw, ale ten wyciek miałem już wcześniej i kto wie czy już trochę oleju nie wyleciało że mi lekko już skrzynia szfankowala, jutro wymienię miskę i olej w skrzyni i zobaczymy czy pomogło...oby tak

Opublikowano

Jeżeli się nie przypaliła w środku to po wymianie miski i nalaniu oleju do nominalnego stanu powinno być ok.

Opublikowano

miejmy nadzieję :kox: jutro napisze czy pomogło...a wogóle można sprawdzić stan oleju w skrzyni? Jeśli tak to jak?

Opublikowano

Można sprawdzić, w misce oprócz śruby spustowej jest śruba kontrolna. Procedurę chyba ktoś opisywał na forum, jeżeli nie znajdziesz to podrzucę :wink4:

Opublikowano

tylko teraz pytanie czy skrzyni nie uszkodziłem... Przełożenia mi się jeszcze wszystkie na fisie nie podświetliły...olej cały nie wylecial ale myślę że około 2 może 3 l poszło na ziemię...

Opublikowano

Mogło przypalić tarcze sprzęgieł, zwłaszcza jeżeli jeździłeś dawałeś w palnik bez krępacji. Nie ma co gdybać, musisz przy wymianie skontrolować czy stary olej nie był spalony, jeżeli nie to wszystko powinno być ok chociaż trochę skróciłeś skrzynce żywot.

Opublikowano

nie no jechałem spokojnie...zobaczymy[br]Dopisany: 12 Maj 2010, 16:12_________________________________________________właśnie byłem u mechanika zobaczyć co z autem i powiedział mi że wylecial tylko litr oleju....ale auto już nie ruszyło wogóle z miejsca. Możliwe to?

Opublikowano

a skad niby on ma to weidziec ze litr? dolał juz? do dziurawej miski???

poczytaj jeszcze dokladnie o procedurze srpawdzania stanu oleju bo cos czuje ze ten Twoj mechanik ma metne o tym pojecie... zeby nie zepsul gorzej niz masz.

Opublikowano

kurde ja się na tzn kompletnie nie znam, nie mam vaga, możecie mi powiedzieć ile mam włąc oleju żeby było dobrze?

Opublikowano

kurde ja się na tzn kompletnie nie znam, nie mam vaga, możecie mi powiedzieć ile mam włąc oleju żeby było dobrze?

nie da sie bez VAGa prawidlowo ustalic poziomu oleju w skrzyni,.... musisz miec podlaaczonego VAGA a ustala sie poziom na odpalonym silniku.

nie ma czegos takiego jak ilosc ktora trzeba wlac (znaczy jest przyblizona ale co to Ci da skoro nie wiesz ile go zostalo... )

pare postow wyzej kolega dał link do precyzyjnego opisu co i jak. czytałes chociaz?

Opublikowano

skoro miska jest całkowicie zdemontowana to chyba olej całkowicie wylecial więc go wogóle nie ma:)

Opublikowano

Zawsze zostanie sporo w przewodach, chłodnicy i konwerterze. Na uzupełnienie po ściągnięciu miski będziesz potrzebował jakieś 7 litrów oleju, +/- 1l.

Opublikowano

a jeśli będzie powiedzmy za dużo o pół litra to co się stanie?

Opublikowano

Skrzynia wyrzuci nadmiar przez odpowietrznik, ale nadmiar szkodzi uszczelnienom. Po to są procedury kontrolne, które ci podałem żeby napełnić skrzynię do właściwego stanu.

Opublikowano

w serwisie za litr powiedzieli mi 170zł do mojej skrzyni po numerze vin, esso nie mogę dostać, co polecaćie innego?

Opublikowano

Esso nie możesz dostać? Przecież z 10 sprzedawców na allegro go obecnie oferuje :cool1: Można jeszcze zastosować FEBI o numerze 14738, ale Esso LT 71141 jest łatwiej dostępny.