Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Drgania przy spokojnej jeździe miedzy 1700-2000 obr/min

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

racja , tyle ze mozna tak powiedziec jak by ten dwumas co wsadzil bym nowy a tak to lezey zdecydowanie w sferze podejzen.

dlatego dwumasom mówimy kategoryczne NIE :wink4:

Opublikowano

Dobrze mówicie Panowie. Tylko, czy wymienimy dwumas, czy zrezygnujemy z niego, to są to koszty. Może zupełnie niepotrzebne, bo problem nadal nie jest jednoznacznie zdiagnozowany...

racja , tyle ze mozna tak powiedziec jak by ten dwumas co wsadzil bym nowy a tak to lezey zdecydowanie w sferze podejzen.

Dokładnie jeżeli montuje się używki to jest to szukanie przysłowiowej igły.

Opublikowano

Dobrze mówicie Panowie. Tylko, czy wymienimy dwumas, czy zrezygnujemy z niego, to są to koszty. Może zupełnie niepotrzebne, bo problem nadal nie jest jednoznacznie zdiagnozowany...

Dokładnie jeżeli montuje się używki to jest to szukanie przysłowiowej igły.

tym bardziej ze wyjete z auta ktore mialo program wic tym bardziej dostawal tam po duupie

Opublikowano
  • Autor

Ten dwumas moj nie jest zły. Widzialem co kladlem do auta...

Jak sie to nasili to sobie wymienie - nie widze problemu. Autko jezdzi bardzo dobrze, mam gdzies te lekkie drgawki, ktore ostatnio mam wrazenie ze sie zmniejszyly. Jade jeszcze na lekką korekte softu bo dzis wypluło 368N/m przy 2626 obr/min, ale mocy troche mało w wysokich obrotach i trzeba paliwa dolać...

Temp. powietrza 35st., auto jeszcze bez FMIC

Opublikowano

Wykończony dwumas bedzie dawał o sobie znać przede wszystkim na biegu jalowym i podczas przyspieszania z dolnych biegów. Przypadek Dejfa to typowy przykład kończącej sie skrzyni.

Przerabiałem to na własnym przykładzie.

Pozdro

Opublikowano

A u mnie na biegu jałowym wszystko ok, natomiast drgania są tylko na początku przyspieszania.

Opublikowano
  • Autor

Wykończony dwumas bedzie dawał o sobie znać przede wszystkim na biegu jalowym i podczas przyspieszania z dolnych biegów. Przypadek Dejfa to typowy przykład kończącej sie skrzyni.

Pozdro

Tez wlasnie tego sie obawiam... Bo lewar drży praktycznie cały czas tylko ze w roznych obrotach z roznym nasileniem. Np. jak jade 120 to wizualnie nie rusza sie, ale jak poloze reke to czuje ze drży.. Nie da sie jej juz uratowac w zaden sposob? Moze to byc oznaka ze skrzynia jezdzi na niskim stanie oleju? Jakie miales nastepne objawy oprocz tych drgań??? Co sie dzieje jak skrzynia jest u kresu zywota?

Czy ktos wie czy skrzynka od AWX podejdzie do AFNa?

U mnie na jałowym tez wszystko ok. Najlepszy test dla dwumasy to wrzucic piatke np. przy 50 km/h i przyspieszac z pedalem praktycznie w podlodze i jak sie bedzie rozpedzal bez telepania to dwumas ok. U mnie wlasnie nic nie trzesie jak tak zrobie.

Opublikowano

Pozdro

a co ma sie w skrzyni konczyc ze bedzie powodowalo drgania ? bo zazwyczaj jak sie skrzynia konczy to wyje , koncza sie synchro albo zostajesz bez biegu .

Opublikowano

Czy da sie to jakoś uratować? Uważam, że z pewnością tak. Pytanie tylko ile to bedzie kosztowało i czy przypadkiem nie lepiej będzie sie opłacało kupić drugą przekładnie.

Skrzynia biegów Turdzi to zespół ruchomych wałków i zębatek które wiruja z dużymi prędkościami. Wałki osadzone są na łożyskach, które w pierwszych fazach kończenia się wyją (tak jak w kołach), następnie wyrabiaja się w nich bieżnie i dostaja luzów - stąd drgania.

Opublikowano
  • Autor

U mnie nic nie wyje... Co zaobserwowałem to to, ze rano na zimnym silniku drgawki są dużo silniejsze ale nadal tylko w w/w przedziale obrotów. Przy przyspieszaniu nic sie nie dzieje, no moze delikatnie przy muskaniu gazu, ale przy mocniejszym pedale wszystko w normie.

Czy mozliwe jest aby przyczyną tych drgań były przeguby wewnetrzne?

Opublikowano

Nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem żeby przyczyną wibracji nadwozia były przeguby wewnętrzne.

Mój kolo teraz walczy z podobnym przypadkiem w pasku. Autko laleczka, tyle że wibruje buda w niskim przedziale obrotów. Powymieniał poduchy, łączniki elastyczne wydechu itp. i nic nie pomogło. Dzisiaj w serwisie sprytny mechanik odkrył, że ma przestawiony rozrząd i jeden wałek nie jest zsynchronizowany tak jak powinien z resztą gratów. Robili mu ten rozrząd dzisiaj także jutro bede znał wynik. Dam oczywiście znać.

Opublikowano

Sleepknot doja koniecznie znać :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Prawdopodobnie w czwartek bede wymienial szklanki razem z wymianą map-sensora na ten od AWX to przyjrzę się wałkowi choc wątpię żeby tam było cos nie halo -> pali czy zimny czy cieply z pół obrotu..

Opublikowano

Tak jak obiecałem - piszę ;-)

Po wymianie i regulacji rozrządu autko trzęsie mniej, ale niestety całkiem nie ustalo. Powiedzmy, że trzęsienie przeszło w wibracje ;-)

W serwisie autko zostało dokładnie sprawdzone Vagiem i mechanior na podstawie analizy korekcji stwierdził, że jeden z pompowtryskiwaczy się kończy i może być to przyczyną tych drgań.

Tyle. Jak coś mi sie jeszcze uodzi to podsune do wątku.

Pozdro

Opublikowano
  • Autor

U mnie końcówki wtrysków są nowiutkie, regulowane całe korpusy u Bogdana w Nadarzynie.

Korekcje to 4 zera.Ten temat sadze ze odpada. Sklaniam sie coraz bardziej w kierunku skrzyni, bądź ewentualnie tej dwumasówki..ale to mniej