Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Zapaliła sie kontrolka okładzin hamulcowych a zmieniane były 2 miesiące temu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wczoraj po wjechaniu do dość głębokiej kałuży z dużą prędkością zapaliła sie na desce kontrolka pomarańczowa (O) cos podobnego tylko obwodowe kreski przerywane i nie zgasła. Wiem ze sygnalizuje zużycie przednich klocków hamulcowych ale są prawie nowe bo zmieniane były 2 miesiąće temu.Czy mógł sie wypiąć czujnik lub urwać przewód czujnika i czy mozna to skasować vagiem ? od czego zacząc sprawdzanie, no chyba ze kontakt z wodą zrobił jakies zwarcie :mysli:

Opublikowano

Na 99% kontakt z wodą zrobił zwarcie bo gdyby się czujnik przerwał to na pewno by się kontrolka nie zapaliła. Zapal auto jutro problem powinien zniknąć jeśli nie podepnij vaga. :wink4:

Opublikowano

Na 99% kontakt z wodą zrobił zwarcie bo gdyby się czujnik przerwał to na pewno by się kontrolka nie zapaliła. Zapal auto jutro problem powinien zniknąć jeśli nie podepnij vaga. :wink4:

czujnik właśnie powoduje zapalenie sie kontrolki,kiedy nie ma obiegu -w klocku zatopiony jest cienki drucik i w miarę,jak sie klocek ściera-przerywa się ten drucik i zapal się kontrolka-zobacz dobrze dookoła klocka-może się czujnik gdzieś wypiął,lub nie styka
Opublikowano

Nie chce zakladac nowego tematu i mam pytanie :)

Ile jeszcze mozna bezpiecznie zrobic km (okolo) po zapaleniu sie kontrolki ?

Opublikowano

w zależności od stylu jazdy,miejsca około 200 powinieneś zrobić-ale to w trasie-w mieście,gdzie hamuje się częsciej-może być duzo mniej

Opublikowano

zależy jak jezdzisz

2-3 tyś km

Opublikowano

zależy jak jezdzisz

2-3 tyś km

ale do całkowitego starcia chyba :cool1:
Opublikowano

nie, do całkowitego starcia jest jakies 3mm okładziny czyli zostaje jakies 25%

Opublikowano

nie, do całkowitego starcia jest jakies 3mm okładziny czyli zostaje jakies 25%

w sumie racja- przecież ,jak kontrolka się zapala,to na klocku jest dosyć spory kawałek okładziny...
Opublikowano
  • Autor

a ja dalej nie zlokalizowałem usterki, czekam az sie pogoda poprawi ale dzieki za uwagi i sugestie

Opublikowano

a nie blokuje ci się abs??? ja tak miałem jak mi serwo abs padło-wymieniłem i po kłopocie.

co do klocków to jak sie kontrolka zapali to jeszcze śmiało można jeżdzić bo ich tam jeszcze zostało ok 20%-ja ja

eżdziłem ze 3 tygodnie po mieście a jak zdjąłem klocka jeszce było 3-4mm

Opublikowano
  • Autor

nie blokuje sie abs

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam!

Podepnę się do tematu, żeby nie zaczynać nowego. Mam pytanie czy zapalająca się na wyświetlaczu kontrolka zużycia klocków dotyczy tylko i wyłącznie klocków przednich czy także tylnych? Pytam, gdyż wczoraj właśnie zapaliła mi się ta kontrolka, a jeśli chodzi o klocki to przód jest jeszcze "zdrowy', ale za to z tyłu już nadają się do wymiany.

Chyba, że mam inny problem związany np z tym kabelkiem od czujnika itp.?

Pozdr.

Opublikowano
  • Autor

ja mam czujniki tylko z przodu, nie wiem jak jest u Ciebie, zobacz pod spód auta z tyłu czy nie masz tam kabelków od klocka wtedy bedziesz miał jasność, ja juz klocki wymieniłem