Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana kierownicy 3 ramiennej na 3 ramienna z łopatkami do multi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę wymienić kierownicę na tróramienną pikowaną, bo mam tróramienną, ale w zwykłej skórze. Sama taka podmiana jest trochę bezsensowna więc pomyślałem, że fajnie byłoby dołożyć od razu taką z łopatkami. Pomijając kwestię używalności łopatek taka wymiana miałaby większy sens. I teraz moje pytanie, czy wystarczy kiera i jakieś kodowanie VAGiem czy bede prawdopodobnie potrzebowal jeszcze zmienic modul kierownicy, czy moze cala operacja w ogole bedzie p&p ? Przerabiał już ktoś temat ? Szukałem w szukajce, ale głównie znalazłem o upgradach na kierę multi.

Drugie pytanie dotyczy samej kierownicy, już - sam sprawdziłem. No więc jakby ktoś potrzebował, w A4 B6 nie było łopatek przy kierownicy, zarówno w tipie jak i w multi sterowanie z kierownicy biegami jest za pomocą przycisków. Kierownice z łopatkami pochodzą z reguły od A3.

Pzdr

Bartek

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Tez chce wymienic 4 ramienna multifunkcje bez zmiany biegów na trojramienna z b7 multifunkcje plus łopatki.

Jesli adaptacja tych łopatek to duzo zabawy - podaruje sobie.[br]Dopisany: 27 Wrzesień 2010, 09:56_________________________________________________Skusiłem sie w końcu na kiere 3 ramienna z b7. Zakupilem tez tasme by wszystko dzialalo jak trzeba. Niestety okazalo sie ze w nowej tasmie jest zmodyfikowane wejscie na żółtą małą wtyczke - nie wiem jak to inaczej okreslic hehe. Podlaczylem wszystko bez tej wtyczki i nie dziala mi sterowanie w kierownicy o podswietlanie jej guzikow jest dosc blade (ale moze akurat tak ma byc).

Co teraz robic ? Jechac do aso po odpowiednia wtyczke i przelutowac te kable ? Ma moze ktos rozpiske jak je wlutowac ? Czy moze to grubsza zabawa?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Chcę wymienić kierownicę na tróramienną pikowaną, bo mam tróramienną, ale w zwykłej skórze. Sama taka podmiana jest trochę bezsensowna więc pomyślałem, że fajnie byłoby dołożyć od razu taką z łopatkami. Pomijając kwestię używalności łopatek taka wymiana miałaby większy sens. I teraz moje pytanie, czy wystarczy kiera i jakieś kodowanie VAGiem czy bede prawdopodobnie potrzebowal jeszcze zmienic modul kierownicy, czy moze cala operacja w ogole bedzie p&p ? Przerabiał już ktoś temat ? Szukałem w szukajce, ale głównie znalazłem o upgradach na kierę multi.

Drugie pytanie dotyczy samej kierownicy, już - sam sprawdziłem. No więc jakby ktoś potrzebował, w A4 B6 nie było łopatek przy kierownicy, zarówno w tipie jak i w multi sterowanie z kierownicy biegami jest za pomocą przycisków. Kierownice z łopatkami pochodzą z reguły od A3.

Pzdr

Bartek

Troche odgrzeje kotleta ale czy ktos juz tego moda przerabial?? Zakladam ze podlaczenie jes p&p ale jak wyglada kodowanie , wystarczy w steering wheel zmienic na multi czy tez jeszcze cos trzeba w sterowniku skrzyni kodowac??

Opublikowano

Sprawa wygląda tak samo jak z kierownicą multifunkcyjną, czyli żeby zamontować ją z modelu B7 do modelu B6 trzeba zmieniać

moduł kierownicy na Q

taśmę poduszki na A

okablowanie poduszki

łącznik 4 pin

poduszkę oraz kierownice

Dokonać kodowania na kierownicę multifunkcyjną z opcją tiptronic. Jeżeli macie więcej pytań piszcie na PW.

P.S. jak coś mam w dziale sprzedam kierownicę 3 ramienną mf z łopatkami :hi:

Opublikowano

Nie wiem czy sie dobrze zrozumielismy, chodzi mi o zamienienie zwyklej kiery B6 na kiere z b6 z przyciskami (lopatkami) do zmiany biegow. bez obslugi radia itd.

Opublikowano

zmiana tasmy napewno modul na 90%

Opublikowano

Tzn inna jest tasma przy zwyklej kierownicy niz przy troj ramiennej z przyciskami do zmiany biegow????? caly czas mowa o kierownicach z b6. jaki ewentualnie numer ???

Opublikowano

Nie wiem czy sie dobrze zrozumielismy, chodzi mi o zamienienie zwyklej kiery B6 na kiere z b6 z przyciskami (lopatkami) do zmiany biegow. bez obslugi radia itd.

To masz racje źle się zrozumieliśmy :) jeżeli uparłeś się na kiere B6 z przyciskami to na początek sprawdź jaki masz teraz moduł kierownicy jeżeli F albo S to czeka Cie zmiana na N lub L. Taśma jaką potrzebujesz do tej kierownicy ma numer 8E0-953-541E.

Powiem Ci że jeżeli miałbyś to wszystko zmieniać i kompletować to ja nie widzę większego sensu bo po pierwsze tego do B6 jest mało tzn. kierownice są gorzej z poduszkami i taśmami które są w dosyć drogie.

Ja bym jednak uderzał w kierownice od B7 ale to Tobie ma pasować :) i ma się Tobie podobać :)

Opublikowano

noi o wlasnie taka odpowiedz mi chodzilo. pozatym to nie dla mnie tylko dla znajomego i jak wszystko dobrze pojdzie to kosztow nie bedzie albo beda bardzo male ;) co do tasmy to dawca mial 8E0-953-541d. A jak wyglada sprawa z kodowaniem?? wystarczy w steering wheel dolozyc 1??

0x?xx: Options

+1 = Tiptronic

czy jeszcze w skrzyni cos jeszcze zmienic??

Opublikowano

Taśma D też będzie dobra, jeżeli chodzi o kodowanie to tak jak napisałeś wystarczy dodać 1 i będzie wszystko działało. Daj znać jak poszło.

• 5 lat później...
Opublikowano

Witam Serdecznie, odgrzeje już dość stary temat, jednak starałem sie dokładnie przeszukać forum jak i internety w poszukiwaniu odpowiedzi na mój problem, jednak bezskutecznie:(

Tak jak autor posta - postanowiłem wymienić moją zwykłą kierownicę trójramienną na taką z łopatkami do zmiany biegów. Zakupiłem kierownicę od A3 8P z łopatkami i okazało sie ze ma inną wtyczkę 12 pin i np przewody od klaksonu są na 7, 8 pinie zamiast 1 ,2. Dlatego postanowiłem przełożyć odpowiednie piny do starej wtyczki, tylko pytanie - które piny w tym złączu sa odpowiedzialne za zmianę biegów ?? próbowałem już kilku kombinacji lecz bezskutecznie, skrzynia nie reaguje na zmianę biegów łopatkami. W nowej kierownicy do kostki prócz przewodów poduszki wchodzą 4 przewody - brązowy i czarny(klakson?) oraz biały i czerwony. Posiadam moduł kierownicy z końcówką Q oraz tasmę Airbag E gdyż nie dawno dokładałem tempomat.

Czy przerabiał ktoś już ten temat i wie do których pinów podłączyć te przewody?? Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Temat odgrzany więc dodam swoje pytanie. Czy mając multifunkcyjną kierownicę w B6 mogę bez problemowa założyć multifunkcyjną kierownicę od b7? Wymiana kierownicy na kierownice tylko od modelu wyżej, bez żadnych dodatkowych funkcjonalności.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Kamil

30m0mma.jpgOd jakiego modelu audi może to być kierownica?

Kupiłem do niej poduszkę od S4 i nie pasuje a podobno miała być od b7. Tak niby twierdził poprzedni właściciel ale jak widać nie koniecznie miał rację.

Przepraszam za rozmiar zdjęcia coś poszło nie tak chyba:)

Opublikowano

Sama przekładka kierownic nic Ci nie da, żeby ta z B7 działała musisz wymienić moduł i taśmę. Kiera jest pewnie z A3 bo widać to na pierwszy rzut oka po stelażu mocującym, zatem nic dziwnego ze poduszka z B7 Ci nie pasuje.

Edytowane przez Gregory87

Opublikowano

Sama przekładka kierownic nic Ci nie da, żeby ta z B7 działała musisz wymienić moduł i taśmę. Kiera jest pewnie z A3 bo widać to na pierwszy rzut oka po stelażu mocującym, zatem nic dziwnego ze poduszka z B7 Ci nie pasuje.

To trochę się pokomplikowało. W sumie mogłem to wyczytać wyżej<ślepota>. Czy ta kierownica od A3 jest w stanie współpracować z moim autem czy lepiej ją sprzedać i kupić od B7 razem z modułem i taśmą?

Czy ten moduł podejdzie? http://allegro.pl/modul-pod-kierownice-8e0953549q-audi-a4-b7-i6632165838.html lub http://allegro.pl/audi-a4-b7-modul-kierownicy-tempomat-8e0953549q-i6669942849.html

A taśma jaki może mieć symbol?

Opublikowano

Skoro masz już airbag do B7 to lepiej będzie kupić odpowiednią kiere, Moduł z linku jest odpowiedni musi być z końcówką Q, taśma natomiast to 4E0953541A,
https://a4-klub.pl/index.php?/topic/14538-wymiana-modulu-kierownicy-pod-tempomat-kierownice-multifunkcyjna/

A i dochodzi jeszcze kostka 4-pinowa, do której podłacza się nową taśmę.
Poczytaj powyższy wątek wszystkie info są w nim zawarte

Edytowane przez Gregory87