Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Pierwsze doświadczenia z VAGiem i prośba do tych co mają

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj zabrałem się za VAGowanie autka. Po pierwsze wtyczka Viakena (USB KKL) nie chciała wejśc w gniazdo trzeba było lekko plastik podpiłować. Na pierwszy ogień poszedł VAG-COM 409.1. O dziwo pierwsza próba i wszystko OK (a tyle się naczytałem o problemach z połączeniem). Pochodziłem o programi i pierwsz czynność to "Auto Scan" pochodziło chwilkę kilka sterowników posprawdzało i wkońcu się wywaliło - produkt niezarejestrowany, a przecież był crack (możliwe że coś z nim nie tak lub ja zle coś robiłem???). No nic coś tam przetestował i znalazł błąd:

17571 (P1163 - 35-10) Fual Temp Sensor (G81): Open or Short to Plus

46925845vz2.jpg

Następnie zdaje się że udało się skasować owy błąd. Ale czy ktoś wie co on znaczy bo w tych listach co mam takiego błędu nie znalazłem.

Ponownie zapodałem cracka - niby zarejestrował się - i szukałem błądów, znalazł się kolejny:

17564 (P1156 - 35-10) Manifold Pressure Sensor (G71): Open/Short to Ground

FOTO:

70078996fz1.jpg

FOTO2:

63454509we5.jpg

Myślę że to już jest poważniejsza sprawa. O ile poprzedni błąd udało się skasować tego się nie dało. Nie wiem coś cały czas był problem z rejestracją VAGa (komunikat na zdjęciu) i możę to przez to. Nie wiem czy pierwszy błąd po jezdzie nie wyskoczył - dziś sie okażę. Potem testowałem różniste VAGi ale nie chciały sie komunikować, sprawdzałem też nową wersję beta, nic z tego, możę jakies ustawienia w zakładce opcje, w 409.1 wystarczyło podanie portu com.

Prośba do forumowiczów:

1 - O czym mówią oba błędy (brak ich w spisach) i jak się "pozbyć" drugiego.

2 - Które to sensor ten G71 - zdjęcia:

a) 1009229a1do.jpg

B)1009231a9wg.jpg

3 - JAK ODPALIć INNE WERSJE (czy się da?)

WIELKA PROŚBA:

4 - BARDZO POTRZEBUJę DZIAŁAJĄCY PROGRAM !!! (może ktoś podeśle na emiala)

Efekt: autko dalej w trybie awaryjnym. Sorki że długie wyszło.

Opublikowano

1. Pierwszy błąd mówi o zepsutym G71 (czujnik ciśnienia w dolocie), bądź przerwie w okablowaniu, albo zwarciu do +.

Drugi błąd wskazuje na taki sam przypadek jak wyżej ale dotyczący czujnika temperatury w dolocie G72.

Aby sprawdzić musisz odzytać odpowiednie wartości w blokach mierzonych.

2. Wg, ale niech się znawcy twojego sinika wypowiedzą to żaden z tych na zdjęciu to nie jest G71. IMO patrząc od przodu to jest on po prawej stronie silnika w rurze za turbiną, wtyczka 4-pin.

G71 i G72 są zintegrowane w całość, więc ten czujnik zintegrowany ci padł, lub masz rozłączone kable, bądź przerwę, albo zwarcie.

Aby go zobaczyć zdemontuj osłonę pokrywy silnika.

Resztę masz na maila odpowiedzi.

Opublikowano
  • Autor

1. Ale pierwszy błąd jest opisany czujnikiem G81 - czyli czujnikiem temp. paliwa, w PD jest jakiś obieg chłodzenia paliwa. Ten błąd sądze że udało się skasować ale dziś sparwdzę.

2. Czujnik ciś w dolocie - na zdjęciach są czujniki przy przepływce, jeden ma taki kapturek jakby mierzył różnice ciśnień. Po prawej stronie nie ma nic ciekawego tzn. nic związanego z dolotem, tam jest układ paliwowy o ogrzewania/chłodzenia paliwa, przewody olejowe z czujnikiem, serwo, abs itp

Opublikowano

1. Sprawdź w 01/08/013 wartość ciśnienia doładowania. Imo czujnik cisnienia doładowania padł, następuje notlauf (przeładowanie) czego efektem jest tryb awaryjny.

2. Po kolei: 01 - elektronika silnika , 08 - odczyt wartości mierzonych, 013 - mierzysz ciśnienie doładowania, jeśli suma przekroczy ok 2,3 - 2,5 bar to masz problem na tacy. Wymień czujnik ciśnienia doładowania i po krzyku :)

Opublikowano
1. Sprawdź w 01/08/013 wartość ciśnienia doładowania. Imo czujnik cisnienia doładowania padł, następuje notlauf (przeładowanie) czego efektem jest tryb awaryjny.

2. Po kolei: 01 - elektronika silnika , 08 - odczyt wartości mierzonych, 013 - mierzysz ciśnienie doładowania, jeśli suma przekroczy ok 2,3 - 2,5 bar to masz problem na tacy. Wymień czujnik ciśnienia doładowania i po krzyku :)

Hmmm, przecież 011 to ciśnienie doładowania, 013 to korekcja na wtryskach.

Opublikowano

Hmmm, przecież 011 to ciśnienie doładowania, 013 to korekcja na wtryskach.

Mea culpa. Oczywiście że blok 011.

Opublikowano
  • Autor

Jeśli mówisz aby wejść do: Select Control Module -> 01-Engine -> Meas. Blocks - 08 to tam wchodziłem ale zdaje się, że tylko sprawdzałem Grupę 001 i była w normie.

No i tak po troszku człowiek się uczy, szkoda że nie mam w pobliżu kogoś kto by krótki kurs VAGowania przeprowadził.

Błędu związanego z G71 nie mogę wykasować, myślę że najprawdopodobniej czujnik padł. Dziś poszukam gdzie fizycznie jest ten czujnik bo wczoraj już nie miałem czasu - zdaje się że powinien być na rurze wylotowej z IC. W opisie błędu jest open or short to ground czyli otwarcie lub zwarcie do masy - czy tak objawiają się usterki czujników czy w jakiś inny sposób a bardziej prawdopodobne jest że brakuje styku lub wtyczka wypadła itp

Opublikowano
Jeśli mówisz aby wejść do: Select Control Module -> 01-Engine -> Meas. Blocks - 08 to tam wchodziłem ale zdaje się, że tylko sprawdzałem Grupę 001 i była w normie.

No i tak po troszku człowiek się uczy, szkoda że nie mam w pobliżu kogoś kto by krótki kurs VAGowania przeprowadził.

Błędu związanego z G71 nie mogę wykasować, myślę że najprawdopodobniej czujnik padł. Dziś poszukam gdzie fizycznie jest ten czujnik bo wczoraj już nie miałem czasu - zdaje się że powinien być na rurze wylotowej z IC. W opisie błędu jest open or short to ground czyli otwarcie lub zwarcie do masy - czy tak objawiają się usterki czujników czy w jakiś inny sposób a bardziej prawdopodobne jest że brakuje styku lub wtyczka wypadła itp

Tak , po wejściu w 08 , wybierz blok 011 i z lapkiem na kolanach (popros asystenta) pomierzcie cisnienie doładowania. Wtedy wszystko sie wyjasni :)

Opublikowano
  • Autor

O to dziś spróbuję chyba, że mnie uprzedzą w ASO VW bo dziś jadę na wymianę płynu hamulcowego i jak nie będzie szefa to po znajomości podepnią pod komputer.

Chyba namierzyłem ten czujnik (narazie tylko z fotki:

1005175a4dv.jpg

Opublikowano

W ASO to pewnie na postoju podepną i pomierzą jakieś wartości, ale nie turbinę czy przepływkę, do tego trzeba pojeździć z fejsem. Weź kogoś do auta, znajdźcie jakiś fajny pusty odcinek i popiłuj auto na trójce 1500-4000(4500)RPM dla każdego z bloków wykonawczych osobno. Pamiętaj żeby go najpierw nagrzać do minimum tych 80-82 stopni.

Opublikowano

No i co? To nie jest po prawej stronie silnika patrząc od przodu. To co napisałem odnosi się tylko do tych błędów, które nie dają się skasować, z tych zdjęć, które są niżej.

Opublikowano
  • Autor

No i człowiek cięgle się uczy i poznaje - dolot kojarzył się nieco inaczej ... a to chodzi o dolot z IC

[ Dodano: 2006-07-14, 08:44 ]

No i przed wczoraj się wszystko rozwiązało. Błąd związany z G71 spowodowany odpiętą wtyczką ;) :shock:

Wykasowałem. Znalazł jesze 3 błędy:

17564

17569

18258

Ktoś ma opis do nich, bo nie wiem co oznaczają???

Wykasowałem, pojeżdziłem pomierzyłem co nieco - wszystko wygląda że w normie.

• 1 rok później...
Opublikowano

Mam ten sam problem z VAG'iem Adadur. Dzisiaj pierwszy raz odpaliłem VAG'a 409.1 i wywalil mi ten sam blad z niezarejestrowanym programem. Mozecie mi cos podesłać na maila albo skad wziac takiego "zarejestrowanego" ?? :gwizdanie:

PS. Skasowalem sobie za to blad poduszki :kox:

piractwa nie popieramy na forum