lukanio63 Opublikowano 26 Maja 2010 Opublikowano 26 Maja 2010 Koledzy, czy pomozecie mi dojsc co jest przyczyna notlaufa w mojej octavii 1.9TDI ASV? Wykonalem dzis logi dynamiczne, ale ni w zab nie potrafie ich zinterpretowac. Prosze o pomoc. Log (0 - 003,008,011)
Zimny Chirurg 2 Opublikowano 26 Maja 2010 Opublikowano 26 Maja 2010 Witam Masz kolego ostre przeładowanie i na dodatek pózniej auto weszło w tryb awaryjny. Sprawdz na początek jak ma sie geometria w turbinie. Mozliwe ze będzie trzeba ją przeczyścić. N 75 otwarty na maxa i juz nie daje rady zbić cisnienia i dlatego wpada w TA. Pozdro ZC
lukanio63 Opublikowano 27 Maja 2010 Autor Opublikowano 27 Maja 2010 Dzieki serdeczne. Moglbys mi podpowiedziec jak sprawdzic geometrie w turbinie? Czy wystarczy sprobowac poruszac sztanga?
Sztomel Opublikowano 27 Maja 2010 Opublikowano 27 Maja 2010 Moglbys mi podpowiedziec jak sprawdzic geometrie w turbinie? Czy wystarczy sprobowac poruszac sztanga? z pewnością nie uda Ci się nią poruszyć ręką więcej jak parę milimetrów w górę tzn. ciągnąc ją w stronę kolektora ssącego, możesz też przy użyciu Vaga ustawić grupę 011 i przejść w tryb Basic Settings i wtedy obserwować czy i w jakim zakresie sztanga się będzie poruszać cyklicznie w dół i górę co 10 sekund - prawidłowo działająca zmienna geometria skutkuje płynnym ruchem sztangi (bez widocznych zacięć i skoków) w zakresie około 1.8 cm - jeśli tak nie będzie a sztanga praktycznie cały czas będzie maksymalnie wsunięta w gruchę tak, że dźwignia zmiennej geometrii (na której jest zamocowany koniec sztangi) będzie się opierać o ogranicznik maksymalnego skoku tej dźwigni to już możesz się brać za demontaż turbo i czyszczenie zmiennej geometrii.
Rekomendowane odpowiedzi