pchojnac Opublikowano 27 Maja 2010 Opublikowano 27 Maja 2010 Właśnie dopadł mnie problem zapchanego DPF-a w A4 BPW 2007 r. Poratujcie namiarem na jakiś pkt w Łodzi lub okolicy, może ktoś z klubowiczów posiada kabelek i pomoże ............... Dzięki za pomoc Paweł
lesand Opublikowano 27 Maja 2010 Opublikowano 27 Maja 2010 tu masz opis jak to zrobić: http://www.a4-klub.pl/smf/all_b7_dziwne_stukanie_i_zero_przyspieszenia-t105959.0.html;msg1231304#msg1231304 o pomoc popytaj na spotach: http://www.a4-klub.pl/smf/spociki_lodzkie-t22268.0.html
pchojnac Opublikowano 3 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udało się wypalić DPF-a ale w dwóch mechaników jeden z VCDS-em a drugi z Commanderem nie dali rady wywołać procedury serwisowej wypalania dla DPF-a z 64% zapełnienia. Udało się to zrobić VAS-em 5051B i pełna procedura wywołana to nie tylko wypalenie do 0% DPF-a ale jeszcze dodatkowe czynności sprawdzające po całej procedurze typu trzymanie na wysokich obrotach silnika (3000tys/min) ok 1,5 minuty, hamowanie silnikiem na 2 biegu z 60 km/h do prawie 0 km/h i takie tam jeszcze inne a wszystko w celu wygenerowania kodu gdzie suma trzech kolejnych cyfr z pewnego kodu ma wynosić 0. Gdzie znaleźć opis pelnej procedury wypalania DPF-a np. VAS-em?? Mialem zamiar kupić kabel ale po całym zdarzeniu nie wiem czy taki kabel z softem będzie w stanie wywołać np. procedurę wypalania DPF-a. Pzd Pawel
Patrox Opublikowano 3 Czerwca 2010 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Jesli VCDS procedura nie została dokończona to woda z Wisły ci już nie pomorze a jeśli tak to na chwilę. Raczej szykuj się za wyrzucenie DPF.
mm.max Opublikowano 4 Czerwca 2010 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Udało się wypalić DPF-a ale w dwóch mechaników jeden z VCDS-em a drugi z Commanderem nie dali rady wywołać procedury serwisowej wypalania dla DPF-a z 64% zapełnienia. Jeżeli postępowali poprawnie to powinni taka procedurę wywołać chyba ze jakieś błedy lub niedomagania silnika staneły na przeszkodzie. Jak czesto zapala ci sie kontrolka DPF ? Czy to był pierwszy i jedyny raz ?
pchojnac Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2010 Pierwszy raz się kontrolka zapaliła od DPF-a, chyba powinienem od razu pojechać go przepalić na drodze 3-4 bieg i ok. 2000 obr/min ale nie miałem czasu i okazji ale następnym razem znajdę. Pojeździłem jeszcze trochę i zapaliła się kontrolka od świec a później od silnika :-(. Jeżeli znowu się powtórzy sytuacja, że sam sterownik nie wywoła procedury oczyszczania to pozbędę się go, a mój BPW ma wirusa na 170KM i 400Nm i zastanawiam się czy np. u Rogala po operacji usunięcia DPF-a programowo zostanie wrzucony soft bez DPF-a ale czy zostanie wirus, czy trzeba znowu szykować się na wydatek związany z zawirusowaniem. Pzd Paweł
Rekomendowane odpowiedzi