Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Blok Tdi 90 i 110 KM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich panów mam pytanie czy są jakieś różnice w bloku (słupek silnika) miedzy np afn (avg) a 1z ew ahu tłoki ,korbowody ,wal itp

Opublikowano

1Z i AFN mają takie same bloki silnika, konstrukcyjnie różnią się tylko osprzętem silnika.

Opublikowano

Gdzieś czytałem że do któregoś numeru silnika ahu się różnią od AFN tłokami, a po tym numerze są już identyczne. 1z podobno wszystkie maja inne tłoki.

Dane wg Etki:

1Z stosowany w Golfie 07/93 - 07/96

AHU stosowany w Golfie 07/96 - 06/00

Według moich danych osprzęt, a dokładniej cały układ paliwowy pompa, wtryskiwacze są takie same. ECU w 1Z do 07/94 był inny niż w późniejszym AHU, ale od 08/94 już był taki sam (nr. Bosch 0281 001 650).

Różnice jakie zauważyłem w Etce to różnej firmy tłoki. 1Z posiadał w oryginale tłoki ALCAN, a AHU tłoki MAHLE. Co ciekawe AHU po numerze silnika 101808 dostało tłoki takie same jak AFN. Kolejna różnica to katalizator. W AHU katalizator przypomina ten z AFN-a, choć numer jest inny.

Głowica, wałek rozrządu, wał korbowy, korby, panewki, filtr paliwa, kolektor ssący, pompa paliwa, wtryskiwacze, przewody paliwowe pompa-wtryskiwacz, zawór EGR oraz cały układ recyrkulacji, turbosprężarka, IC, kolektor wydechowy są takie same w 1Z i AHU.

Po tym wywodzie dochodzę do wniosku, że te silniki są identyczne. Natomiast w AHU poprzez zmianę tłoków (może na lżejsze, a może z innym kształtem komory spalania), oraz zmianę katalizatora (może na bardziej wydajny) podniesiono normę emisji spalin do EURO2, która zaczęła obowiązywać w krajach Unii Europejskiej w 1996r.

To są moje czysto teoretyczne obserwacje z Etki i innych programów, ale może coś, komuś pomogą, a ktoś się z nimi nie zgodzi.

Dane stąd:

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=188716&sid=939d308f9768954f440af9a08a8f46af

Opublikowano

1Z i AFN mają takie same bloki silnika, konstrukcyjnie różnią się tylko osprzętem silnika.

Jesteś pewien? Gdzieś kiedyś mi się obiło o uszy że Afn ma inne tłoki żeby jakoś lepiej się chłodziły czy bardziej wytrzymałe temperaturowo czy coś w tym rodzaju? Nie jestem fachowcem więc tak lakonicznie napisałem ale naprawdę gdzieś o tym kiedyś czytałem...

Opublikowano

Wystarczy spojrzeć do ETKI i będzie widać :)

Opublikowano
  • Autor

blok AFN dostalo olej do ssacego :kox:

dla ciekawych panewka po lewej tzn szczatki i po prawej 2 dziura :D

fb1e81b0e02ec4d4m.jpg

Opublikowano

Jesteś pewien? Gdzieś kiedyś mi się obiło o uszy że Afn ma inne tłoki żeby jakoś lepiej się chłodziły czy bardziej wytrzymałe temperaturowo czy coś w tym rodzaju? Nie jestem fachowcem więc tak lakonicznie napisałem ale naprawdę gdzieś o tym kiedyś czytałem...

nie wiem czy są inne ale składałem AHU z tłokiem do wymiany(wykruszony zawór i tłok i). Tłok kupiony od AFN różnił się wagą i budową jak mówisz zapewniającą lepsze chłodzenie- dół tłoka zmodyfikowany, skrócony i więcej otworów na olej. Po zabiegu silnik chodzi bezproblemowo, tak jak w oryginale czyli z tłokiem o AHU. Kupujac pierścienie też nie słyszałem by była róznica.

Pewną różnicą jest to ze AFN poza budową zapewniające lepsze odprowadzenie ciepła( jak widzisz na przykłądzie nie przeszkadzającą w montażu w AHU) jest zbudowany ze wzmocnionego stopu z którego wykonano tłok. Ogólnie AFN ma wzmacniane tłoki i głowice, również układ korbowy. Blok nie wiem lecz zapewne też. Normalna rzecz przy bardziej wysilonych silnikach. Lecz jako części zamienne na przykładzie z mojego garażu widzisz chyba pasuje. Chyba gdyż nie rozwodziłem sie nad tym czy jest jakaś różnicaw numerach nadwozia czy coś innego w tym egzemplarzu tylko włożyłem go i pasuje. kolega jeżdzi do tej pory bez najmniejszych problemów.

A czy bedzie pasował jak kolega wspomiał:

Wystarczy spojrzeć do ETKI i będzie widać :)

sprawdzisz natychmiast w ETCE, i wszystko jasne bez oglądania części czy przymierzania. O ile ETKA np uwględni tak jak podałem wyzej tłok AFN-a jako zamiennik do AHU. ponieważ ze względu na budowę zimienioną pod chłodzenie mogą nie polecać tego.

Opublikowano

Tłoki i cały układ korbowy to juz inna sprawa. Bloki są takie same.

Opublikowano

a AHH jak sie ma do AFNA? Jesli chodzi o budowe tlokow itp