Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Zaślepienie EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich :) chcialem sprawdzic autentycznosc informacji :) czy to prawda ze gdy odzepi sie rurke podcisnienia od egr i oczywiscie sie ja zaslepi to autko bedzie lepiej smigac? prosze o odp i z gory dziekuje:)

Opublikowano

zrób Chipa jak chcesz szybciej śmigać a nie jakieś pegerowskie kombinacje

Opublikowano
  • Autor

jak juz pisalem chce sprawdzic informacje mocy mi nie brakuje:)

Opublikowano

no jakiś powód tego zapytania musiał być

jak EGR jest sprawny to nic nie kombinuj

Opublikowano

czy to prawda ze gdy odzepi sie rurke podcisnienia od egr i oczywiscie sie ja zaslepi to autko bedzie lepiej smigac?

po co pytać, przecież możesz ją zdjąć i zaślepić a uwierz, że żadnej różnicy nie zauważysz w dynamice silnika, nie w takim celu eliminuje się dopływ spalin do kolektora ssącego.

Opublikowano

Nieprawda, że nie ma żadnej różnicy. Po zaślepieniu EGR silnik momentalnie reaguje na pedał gazu i jest dla mnie jest to zauważalna różnica. W obiegu nie ma spalin i stąd jest ten efekt.

Ahaa, no i nie mówimy tu o różnicy rzedu pół sekundy mniej do setki :no: Efekt tjest taki, że stojąc na światełkach albo tocząc się powoli, jak dodasz gazu to reakcja auta jest lepsza, lepsza o tyle zanim w normalnie działającym silniku (z EGR) zostanie odcięcty obieg spalin. Mało, ale da się wyczuć.

Nadmienię jedynie, że u mnie był już program zmieniony i być może stąd jest widoczna poprawa.

Opublikowano

Nieprawda, że nie ma żadnej różnicy. Po zaślepieniu EGR silnik momentalnie reaguje na pedał gazu i jest dla mnie jest to zauważalna różnica. W obiegu nie ma spalin i stąd jest ten efekt.

Ahaa, no i nie mówimy tu o różnicy rzedu pół sekundy mniej do setki :no: Efekt tjest taki, że stojąc na światełkach albo tocząc się powoli, jak dodasz gazu to reakcja auta jest lepsza, lepsza o tyle zanim w normalnie działającym silniku (z EGR) zostanie odcięcty obieg spalin. Mało, ale da się wyczuć.

Nadmienię jedynie, że u mnie był już program zmieniony i być może stąd jest widoczna poprawa.

Tez moge potwierdzic ze roznice zauwazylem po zaslepieniu EGR, tak jak pisal Nonilion troche szybszy ma start z dolu.

Opublikowano

EGR to zabawka stworzona do ograniczenia emisji spalin a co za tym idzie dostarczenie spalin spowrotem do ukladu dolotowego , moge potwierdzic opinie kolegow odnosnie szybszej reakcji auta na pedal gazu a powodem jest tylko mniejsza temperatura powietrza doprowadzanego do cylindrow mowic krotko ja mam odlaczony i nie narzekam

Opublikowano

Ja tylko dodam że podczas postoju i przy podróży w niewielkich prędkościach EGR pozostaje otwarty i systematycznie dusi nasze silniki :D przy większych prędkościach powinien być szczelnie zamknięty, niestety z tego względu że są to spaliny, duża temperatura + często syfiaste paliwo, zaworek bardzo szybko przestaje być szczelny i nadaje się do wyjeb***a wymiany.

BTW. Ja kiedyś wymyśliłem taki łopatologiczny sposób wyjaśnienia na czym polega praca EGR

Mianowicie EGR czyli zawór recyrkulacji spalin został wymyslony przez ekologów żeby zmniejszyć emisję spalin, w jaki sposób? proste wpuszcza spaliny do naszego silniczka, a wiadomo że silniczek jak każdy potrzebuje świerzego powietrza, no i się dusi, a jak się dusi to krócej pożyje, a jak krócej pożyje to człowiek mniej będzie autem jeździł, a jak będzie mniej jeździł to emisja spalin będzie dużo dużo mniejsza.

No i panowie żadne katalizatory, EGRy, filtry DPF nie zmniejszą tak emisji spalin jak to kiedy auto nie będzie jeździło, bo wtedy emisja jest zerowa :D

Opublikowano
  • Autor

dzieki chlopaki za pomoc i szybka odpowiedz:)