Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Który przekaźnik się włącza po odpaleniu silnika?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję podłączyć układ który ma działać po uruchomieniu silnika.

Gdzieś czytałem że któryś z przekaźników zostaje załączony jeżeli silnik pracuje.

Możecie pomóc go ustalić?

Może to nie jest przekaźnik a coś innego... potrzebuję informację, że silnik pracuje.

Opublikowano

trochę enigmatyczne pytanie, nie lepiej gdybyś od razu napisał czemu ma służyć ten układ, z tego co wiem to wszystkie przekaźniki pracują już po przekręceniu kluczyka w stacyjce, sygnałem że silnik pracuje (ale pod warunkiem, że rozrusznik nie kręci) jest sygnał z czujnika G28.

Opublikowano
  • Autor

czyli coś ktoś przekręcił, że któryś przekaźnik się włącza gdy silnik pracuje (czytałem o tym w jakimś temacie dlaczego nie można vagiem połączyć się z silnikiem gdy nie jest uruchomiony)?

mam podrasowanego afn i zauważyłem że gdy temperatura powietrza jest jak dziś (upał powyżej 30oC) to wpływa to na spalanie, mam standardowy IC

chcę podczepić pod IC porządny wentylator z serwera (130x50) i ustawiać go w 2 biegi, jeden wolny, drugi maks na upały

bieg wolny musi być bo przez dołączenie wentylatora odbiorę trochę powierzchni chłodzącej IC i bez pracy wentylatora IC będzie gorzej powietrze chłodził

potrzebuję informację o odpalonym silniku aby wtedy układ się włączał, nie ma potrzeby aby pracował po przekręceniu stacyjki

Opublikowano

czyli coś ktoś przekręcił, że któryś przekaźnik się włącza gdy silnik pracuje (czytałem o tym w jakimś temacie dlaczego nie można vagiem połączyć się z silnikiem gdy nie jest uruchomiony)?

pewnie czytałeś o przekaźniku 109 lub 219 zasilającym zestyk "30" - vagiem nie połaczysz się ze sterownikiem silnika i silnika również nie da się odpalić jeśli ten przekaźnik nie działa ale sprawny przekaźnik działa od razu po przekręceniu kluczyka w stacyjce więc nie o to chodzi.

Wiesz po co jest stosowany wentylator na chłodnicę - aby wymuszał przepływ powietrza przez chłodnicę jeśli nie jest ona chłodzona powietrzem w czasie jazdy samochodem a Ty chcesz zastosować wentylator tak działający na IC ?

Ja nie widzę w takim rozwiązaniu żadnego sensu. W czasie jazdy IC i tak jest chłodzony wpadającym powietrzem do kierownic na IC. Lepiej zastosuj FMIC a nie jakieś dziwne ;) kombinacje alpejskie.

Opublikowano
  • Autor

ja mam 2 chłodnice, klimy i płynu chłodzącego silnik, wiatrak na wisko chłodzi tą od płynu a powietrze chłodzi od klimy (pewnie troche puszcza na drugą chłodnicę, ale nie zmienia to faktu, że wiatrak na wisko ciągle się kręci)

nie chcę się bawić w fmic, bo to niepotrzebne koszta :evil:

pomyślałem nad tym problemem i podepnę wyzwalacz układu pod światła mijania - zawsze jak odpalam silnik to później te światła :kox:

chłodzenie owiewającym powietrzem nie wystarcza do mojej konfiguracji, za bardzo z programem odlecieli (poprzedni właściciel)

jak włączam ten wentylator to jest normalna wichura, wydaje mi się że efekt będzie jak na fmic lub jeździe w zimę

Opublikowano

a wg mnie to G... da :)

w takie upały nie schłodzisz tym wentylkiem powietrza do temperatury jaką osiąga jeżeli na dworze mamy powiedzmy 20*, a jak wiemy ciepłe powietrze pogarsza osiągi... ;(

najlepszy byłby FMIC ze względu na większą powierzchnię oddawania ciepła (o ile w ogóle można mówić o czymś takim jak w cieniu jest >30*C :kox:)

a co do efektu jak jazda w zime... dostaniesz nobla jak tym pomysłem schłodzisz powietrze w IC do temp ok 10*C :notworthy: