Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] # A4 Avant 1.9TDI 130KM S-Line #

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po prawie rocznym użytkowaniu mojej niuśki czas wreszcie ją przedstawić na naszym forum :hi:

W 2009r szukałem A4 B6 AVANT 1.9TDI (koniecznie czarny kolor) w automacie z ponad przeciętnym wyposażeniem w db/bdb stanie.

Ponieważ po miesiącu przeglądania ogłoszeń oraz licznych oględzinach nie znalazłem w naszym kraju ani jednej interesującej mnie sztuki to powiększyłem teren poszukiwań o Niemcy i okoliczne kraje.

Po kolejnych dwóch miesiącach poszukiwań trafiłem na moją obecną wybrankę :naughty::kox: "A4 B6 AVANT 1.9TDI 131ps S-Line Multitronic"

Model: audi a4 av. 1,9 tdi

Typ handlowy: 8E50NH

Kod silnika: AVF

Kod skrzyni: GJA, SA (Multitronic z funkcją ręcznej zmiany biegów i przełożeniem sport)

Wyprodukowany: 18.09.2003 (modelowo 2004)

Kolor wnętrza: soul-speed (czerń)

Kolor zewnętrzny: czerń brylantowa, Y9B

czarnulka kupiona w lipcu 2009, przywieziona osobiście z Niemiec z komisu samochodowego.

Przy zakupie miała najechane 195tyś oraz miała tylko jednego właściciela.

Przebieg oraz historia serwisowa zostały sprawdzone, były autentyczne. :good:

WYPOSAŻENIE FABRYCZNE:

- sportowe czarne skórzane fotele

- fotele przednie podgrzewane

- fotele przednie z elektryczną regulacją odcinka lędźwiowego

- podłokietnik przód i tył skóra

- kierownica skórzana, perforowana 3 ramienna S-Line z funkcją zmiany biegów

- gałka zmiany biegów w perforowanej skórze S-Line

- pełny, kolorowy FIS

- 6x poducha

- klimatronik 2-strefowy

- nagłośnienie BOSE (9 głośników +sub +wzmak)

- sportowe zawieszenie S-Line -20mm

- felgi (7,5J x 17") S-line

- kontrola trakcji ESP (ABS, EBV, ASR, EDS)

- xenon plus (z funkcją samopoziomowania + spryskiwacze)

- duża kolorowa nawigacja (navigation plus)

- elektryczne szyby przód (na tył pewnie zabrakło Niemcowi 10E :wallbash:)

- elektryczne ustawiane i podgrzewane lusterka

- samo ściemniające się lusterko wewnętrzne

- czujnik zmierzchu

- funkcja odprowadzenia do domu (coming/leaving home)

- parktronic (tył)

- tempomat

- fabrycznie przyciemnione szyby

- pakiet oświetlenie (kratki nawiewów, popielniczka przód +tył, zapalniczka, klamki, Podświetlenie pod drzwiami przód i tył +pod nogami przód i tył oraz na podsufitce przód, tył +bagażnik)

- listwy progowe z logiem S-Line

- czarna podsufitka i osłony słupków (S-Line)

- chowana roleta oddzielająca przestrzeń pomiędzy tyłem a bagażnikiem.

- listwy w chromie przy szybach

- relingi w chromie

- listwa ozdobna bagażnika w chromie (łącznie to chyba pełny pakiet chrom?)

- zmieniarka na 6 płyt

- lodówka w schowku

- telefon nokii z zestawem głośnomówiącym +bluetooth (był zamontowany w salonie przy zakupie przez Niemca)

czy ktoś się Orientujecie jaka jest fachowa nazywa -> chowanej rolety oddzielającej przestrzeń pomiędzy tyłem a bagażnikiem?, oraz jak się nazywa regulowana i wysuwana część fotela pod kolanami ?? Wszelkie poprawki w opisie wyposażenia mile widziane, może coś pominąłem lub błędnie wpisałem? :rolleyes:

PLANOWANE MODYFIKACJE:

Zakończone:

- Aktualizacja softu na najnowszy z możliwych w ECU

- Aktualizacja softu w skrzyni

- dokładne sprawdzenie stanu silnika i skrzyni

- delikatny chip (~155ps/~360nm)

- nowe gumy "17 na lato (yokohama 235/45/17)

Planowane:

- wymiana ramion wycieraczek (1 sztukę mam podrapaną)

- wymiana przedniego lewego mechanizmu podnoszenia szyby, od początku szwankuje

(jakby ktoś miał sam mechanizm bez silniczka do sprzedania to proszę o info)

- zmiana na RNS-E

- przyciemnienie przednich szyb do kompletu z tyłem

- LED'y zamiast H6W w postojówkach

- xenon 4300k w halogenach

- lusterka w chromie? :gwizdanie:

- tuner TV też by się przydał :decayed:

- jak tuner to DVD też :kox:

- mocniejszy chip ? :naughty:

- jakiś patent aby rozłożona roleta w bagażniku nie trzeszczała... muszę jeździć ze złożona bo inaczej trzeszczy jak ch.j :wallbash:

Aktualne Fotki:

hMJWi.jpg hMMqr.jpg tWCti.jpg

tWHsA.jpg 9YXq9.jpg 9YZVi.jpg

tX2US.jpg tX5p0.jpg

9ZAkr.jpg 9ZCPA.jpg

jakość fotek średnia, jak tylko znajdę chwile wolną to wyczyszcze wnętrze i zrobię lepsze fotki

zaraz po zakupie i rejestracji wymieniłem oczywiście kompletny rozrząd (części ORI) plus filtry i ważniejsze płyny.

Po przestudiowaniu Forum A4 i AKP trochę się podłamałem iż kupiłem badziew 'multitronika' ale jak to czasami bywa okazało się iż spora część plotek była sporo przesadzona, a znaczna część jest spowodowana złym użytkowaniem lub zakupem auta z już umierającą skrzynią :confused4:

Jednak po analizie informacji na temat skrzyni zdecydowałem się na dokładne sprawdzenie jej stanu fizycznego plus na modyfikacje (dołożenie 7 lameli oraz aktualizacje oprogramowania) aby mi dobrze i długo służyła no i bezpiecznie działała po dołożeniu chipa :gwizdanie: . Na szczęście w moim przypadku okazało się iż skrzynie mam w BDB stanie.

Mój Multitronic od środka: :kox:

Hd9_9.jpg HdhtA.jpg HdjYJ.jpg HdoY0.jpg

i oby mi długo i wiernie służyła :)

od dnia zakupu minął prawie rok i pękło 15tyś km, autko poza czyszczeniem zmiennej geometrii łopatek w turbinie oraz wymianą łożyska w kompresorze od klimy śmiga idealnie.

trochę się rozpisałem... mam nadzieje że w miarę czytelnie coś nabazgrałem :good:

Opublikowano

Ładna sztuka :good: Szkoda że automat ale co kto lubi :> No i pełny S-Line to to nie jest bo zewnętrznego nie ma :tongue4: Ale wyposażenie i tak konkretne :>

Opublikowano
  • Autor

hehe czego mi z S-Line brakuje ? - chyba trzeba będzie dołożyć albo zmienić opis :kox::polew:

i automat też musi być, za leniwy się zrobiłem zresztą nadgarstek już nie w tej formie co kiedyś :polew:

Opublikowano

brakuje brakuje...i to kilku rzeczy wiec troche klamiesz w tytule swojego watku :cool1:

ale autko :good:

Opublikowano

ładne auto, automat tez mi sie podoba ;)

a brakuje listew drzwiowych ze sportowym wykończeniem, spojlera na klape, dokladek zderzaka przod + tyl, to tak na goraco :hi:

Opublikowano
  • Autor

Temat poprawiony :tongue4: , czyli czas zacząć się rozglądać za tymi dodatkami :evil: wtedy znowu poprawie temat :polew:

Opublikowano

ona jest fabrycznie przyciemniona :mysli:

masz bixenon a nie xenon (tzw. xenon +) :gwizdanie:

Opublikowano

Ładna :wink4:, dobrze wyposażona :wink4:.

Z planów srebrne lusterka jedynie mi się nie podobają :thumbdown:, ale to kwestia gustu.

Opublikowano
  • Autor

ona jest fabrycznie przyciemniona :mysli:

masz bixenon a nie xenon (tzw. xenon +) :gwizdanie:

odnośnie przyciemnienia to taki bajer wciskał mi sprzedawca, więc jeśli nie fabryka to zrobiła to może w salonie przy zakupie....

a odnośnie xenona to w starych papierkach mam napisane 'Xenonlicht/Litronic' i 'Xenon Plus mit Scheinwerferreinigeungsanlage"

- co to takiego ? i czym sie różni xenon od xenon plus ?

Opublikowano

Xenon to tylko światła mijania, Xenon+ to pseudo bi-xenon, czyli na włączonych drogowych przestawia się przesłona i przez tą samą soczewkę wali mocniejsze światło a dodatkowo doświetla je żarówka H7 typowo pod światła drogowe :wink4:

Potocznie mówiąc:

Xenon - mijania z żarnika xenonowego, drogowe na żarówce H7

Xenon+ - mijania i drogowe z żarnika xenonowego oraz dodatkowo doświetlanie żarówką H7

Opublikowano
  • Autor

Xenon to tylko światła mijania, Xenon+ to pseudo bi-xenon, czyli na włączonych drogowych przestawia się przesłona i przez tą samą soczewkę wali mocniejsze światło a dodatkowo doświetla je żarówka H7 typowo pod światła drogowe :wink4:

Potocznie mówiąc:

Xenon+ - mijania i drogowe z żarnika xenonowego oraz dodatkowo doświetlanie żarówką H7

aaa to takie cuda :) z twojego opisu wynikałoby iż takie zestawienie xenon plus jest mocnejsze niż bixenon ? tzn mocniej świeci skoro jest jeszcze dowalona H7 ? ciekawe...

Opublikowano

Drogowe są ograniczone - gdyby nie, to bardziej byś robił za jupiter niż samochód :decayed:

Opublikowano

Potocznie mówiąc:

no i najważniejsza sprawa: xenon + ma czarne środki lampy :naughty: a nie srebrne

Opublikowano
  • Autor

no i najważniejsza sprawa: xenon + ma czarne środki lampy :naughty: a nie srebrne

ano fakt, nawet nie zwróciłem na to uwagi :wallbash: dzięki za doinformowanie mnie :notworthy:, a czy jakimś cudem lub patentem można z tego zrobić normalny bixenon ? :gwizdanie:

Opublikowano

ano fakt, nawet nie zwróciłem na to uwagi :wallbash: dzięki za doinformowanie mnie :notworthy:, a czy jakimś cudem lub patentem można z tego zrobić normalny bixenon ? :gwizdanie:

tylko po co :mysli: :?:

Opublikowano
  • Autor

tylko po co :mysli: :?:

żeby nie mieć żółtego światła na włączonych długich a sam xenon? :naughty:

Opublikowano

Jest to do zrobienia ale rzeźba straszna - każda ingerencja w reflektor równa się utracie homologacji.

Jesli chodzi o S-Line - podeślij mi na pw fotkę wlepki serwisowej i wszystko się wyjaśni :) Pakietu zewnętrznego na pewno nie ma - może jest wewnętrzny (albo był) przy czym tapicerka foteli sugeruje, że jednak nie (S-Line = skóra perlnappa + materiał speed - a Ty masz pełną skórę). Wygląda to tak jakby kiera, osłona drążka zmiany biegów oraz oznaczenia na listwach ochronny drzwi zostały po prostu dołożone a reszta elementów (kolor FIS, dokładki w kolorze) to setup fabryczny. Czy listwy progowe masz z logiem?

Opublikowano
  • Autor

Jest to do zrobienia ale rzeźba straszna - każda ingerencja w reflektor równa się utracie homologacji.

Jesli chodzi o S-Line - podeślij mi na pw fotkę wlepki serwisowej i wszystko się wyjaśni :) Pakietu zewnętrznego na pewno nie ma - może jest wewnętrzny (albo był) przy czym tapicerka foteli sugeruje, że jednak nie (S-Line = skóra perlnappa + materiał speed - a Ty masz pełną skórę). Wygląda to tak jakby kiera, osłona drążka zmiany biegów oraz oznaczenia na listwach ochronny drzwi zostały po prostu dołożone a reszta elementów (kolor FIS, dokładki w kolorze) to setup fabryczny. Czy listwy progowe masz z logiem?

czyli grzebanie przy xenonach odpada.

tak listwy progowe mam z logiem.

co oznacza kod E4J - "S-line" ?

Opublikowano

co oznacza kod E4J - "S-line" ?

oznacza pakiet s-line -czyli raczej środek masz :mysli: