Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Amortyzatory, przed i po wymianie (Avant)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, niedawno wymieniłem tylne amorki w mojej :a4fan: bo auto zaczynało pływać po drodze a po kilku dniach zauważyłem cieknący z nich olej. Zakupiłem amortyzatory KAYABA po 140zł za sztuke + nowe odboje i osłony. Wydaje mi sie że po wymianie tył się podniósł. (amortyzatory gazowo- olejowe). miał ktoś podobne doświadczenia? jaka powinna być odległość od opony do nadkola lub czy możliwe jest że one jeszcze troche opadną. Dodam że spręzynki są stare. pozdrawiam, Maciek :audi::chytry:

Opublikowano

jaka powinna być odległość od opony do nadkola

Tego to nikt chyba nie wie, nawet fabryka nie podaje takich wymiarów.

Opublikowano
  • Autor

może orientacyjnie ktoś mógłby zmierzyć na seryjnych w swoim avancie :rolleyes:

Opublikowano

hmmmm.... ja mam cos koło 6 cm od oponki do rantu nadkola :th:

:audi::a4fan:

Opublikowano

Panowie, stosowane były różnego rodzaju sprężyny, wszystko zależy od zastosowanych sprężyn, opon i ich zużycia.

Opublikowano
  • Autor

u mnie przed wymianą było jakieś 6 a teraz jest 8 - 9cm, możliwe że jeszcze opadną czy brać się za nowe sprężyny?

Opublikowano

u mnie przed wymiana było tez cos koło 6 cm a miesiac temu zmnieniałem i nie widze róznicy w wysokosci

ale kumpel w a4 sedanie ma tak wysoko koło 8-9 cm i na orginalnych s :th: :evil:prezynkach

Opublikowano

Po wymianie amortyzatorów zawsze tył znacznie do góry, powód jest prosty amory musza sie "ułożyć" po czasie nieznacznie sie autko powinno obniżyć. Nowy amor nie powinien cieknąć, idź i zgłoś to, a jak sprzedawca powie ci że "one tak maja" to weź mu wypłać :wallbash: :wallbash:

Opublikowano

Coś tanie te amorki chyba że do avanta diesla są ok. 2x droższe. Powiedz w jakim stanie były osłony plastiki i ten bałwanek wymieniałes któreś z tych elementów czy tylko same amorki. Spisz numer amorka i sprawdz w katalogu czy dobry zastosowali. pozatym minimalnie powinny się z czasem obniżyć.

ps. Uzupełnij profil bo w tytule piszesz o avancie a w profilu masz wpisane sedan?

Opublikowano
  • Autor

nuti, ciekły stare :)

amorki tyle kosztują, monroe były droższe ale z tego co tu wyczytałem nie było sensu. Przed wymianą osłony były w stanie tragicznym a odbijaki jeszcze w miare. Wymieniałem same amorki, jeździ sie normalnie tylko że minimalnie się podniosło. no i już uzupełniam profil.

Opublikowano

W mordeczke :wallbash: w pracy pisałem, szef za plecami, i wieciej ak to jest :a4fan: między młotem a kowadłem :a4fan:

Opublikowano

mA4ciek a ty wiesz co mi przyszło do głowy - sprawdzałeś ty swój rodzaj zawieszenia, ja mam te fabrycznie obniżone o -20mm i do nich amorki są zancznie droższe może ty też takowe masz i dlatego ci auto poszło w góre bo kupiłeś standardowe amorki.

Opublikowano

na gazowych autko może się troszke podnieśc - one pewną siłą rozciągajacą działaja.

Szczególnie jak przed wymianą amorki były już tylko duchem w aucie ;)

Opublikowano
  • Autor

adadur.... tak właśnie zacząłem myśleć.... i co teraz? brać się za sprężyny? bo nie moge patrzeć na tego "tarpana" :rant:

Opublikowano

Sprawdz na na klejce w bagażniku czy masz oznaczenie obniżenia zawieszenia o -20mm, chyba powinno to być 1BE jak dobrze pamiętam. Jak coś kody możesz wrzucić na forum lub posiłkować się tym:

http://igorweb.org/equidec/Default.aspx

Opublikowano

O tym oznaczeniu to nie wiedziałem musze sprawdzić, w ogóle to temat rzeka, już mam trzy komplety i na każdym inaczej wygląda. raczej muszą być odpowiednie amory do sprężyn

Opublikowano

Trzy komplety sprężyn?

Podaj oznaczenia/kropki to się sprawdzi :naughty:

Sprawdź kod zawieszenia na wlepce i będzie wiadomo.

Opublikowano

teraz to mam oryginał sport przód 1xzielony i 1xfiolet a tył 1xsrebrny i 3xbiały, autko prezentuje sie super, tylko amory z przodu musze wymienić na jakieś lepsze i niewiem na jakie.