Dushan Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Hey Około 2 miesiące temu miałem problem z temperaturką silnika. Na cyf. wyświetlaczu pokazał mi temperaturę rzędu 120 stopni ... Mechanik nie wiedział dokładnie co jest powodem, takiego przegrzewania sie silnika i pierwszą rzeczą jaką zrobił była chwilowa wymiana termostatu, a w starym dupek ;/ zrobił ok. 2mm dziurkę (sam nie wiem po co ;|). Okazało się jednak, że powodem był uszkodzony wirnik pompy wodnej, później wymienionej. Do auta trafił z powrotem termostat z "dziurką"... Teraz temperatura utrzymuje się w granicach 75-78 stopni... Czy zmiejszenie temp. pracy silnika wpływa na jego większe spalanie ? Obecnie spalanie utrzymuje sie w graniach 13-14 litrów (gazu), chciałem dodać że jest to automat (tiptronic). Prosze o pomoc
schiller Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 oczywiscie ze tak. wplywa. i to czesto nawet w duzym stopniu...
pre_pl Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 na Twoje konkretne pytanie "czy termostat wpływa na spalanie" odpowiedź została juz udzielona. W dodatku ten temat naprawdę jest mocno "obgadany" i wyjaśniony na forum. Zmieniaj jak najszybciej termostat na oryginalny z ASO. temat zamykam
Rekomendowane odpowiedzi