wit.s Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Hejka. Kupiłem sobie magnesowa podstawę do już posiadanej anteny Lemm - chcę zrezygnować z mocowania stałego (estetyka, mobilność-jeżdżę kilkoma autami). Chcę, ale nie do końca jestem pewny. Czy żeby wypróbować tę podstawę muszę odrębnie zestroić radyjko? Czy ważne jest, że zostało zestrojone prawidłowo pod "bata"? Dzięki.
Gość nuti Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Tak każdą antene trzeba zestroić, ciekawostka ja użyłem w aucie zestaw z poprzedniego wozu, tylko dałem przedłużke ok 2m i okazało sie na strojeniu że były już odchyły.
Gość Michał Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Opublikowano 2 Sierpnia 2007 wit.s,oczywiście trzeba sprawdzic SWR po zmianie ze stałego uchwytu na podstawe magnesowa i ew.dostroić.Zdarza się że tylko po przestawieniu anteny z klapy bagaznika na dach ,i na odwrót SWR potrafi zmienic wartośc. Jakbys przelatywał przeaz R-m w "łykend" to moge Ci to sprawdzic, w razie czego to pisz.
danisz_ Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 antenę sroi się pod zestaw z radiem, Najbardziej optymalne miejsce jest na srodku dachu i tam powinieneś stroić. Jeżeli nie masz takiej możliwości możesz postawić antenę na dowolnym wycinku blachy o średnicy co najmniej metra i na tym ją zestroić aby uzyskać jak najniższy SWR. Po postawieniu jej na dach auta czy gdziekolwiek w inne miejsce SWR może się zmieniać ale będzie to i tak najniższy jaki możesz uzyskać w danych warunkach. i ważne jest aby przy strojeniu w okolicy 3 - 4 m nie znajdowały się żadne linie energetyczne itp... czaisz?
wit.s Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Czaje, czaje, chociaż mi sie wcale to nie podoba - nie jestem przekonany na 100%, że chcę się przerzucić na magnesówke. Miałem nadzieję, ze będę mógł u siebie zostawić zestaw na stałe a dodatkowo na innych autach śmigać z magnesem. Eeeech ... to jeszcze podumam. Dzieki wielkie wszystkim za pomoc.
Gość Michał Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Czaje, czaje, chociaż mi sie wcale to nie podoba - nie jestem przekonany na 100%, że chcę się przerzucić na magnesówke. Miałem nadzieję, ze będę mógł u siebie zostawić zestaw na stałe a dodatkowo na innych autach śmigać z magnesem. Eeeech ... to jeszcze podumam. Dzieki wielkie wszystkim za pomoc. Wit.s , nic straconego mozesz smiało tak zrobic.Kup sobie magnesówkę , zestrój z radiem i bedziesz używał tego zestawu w innych autach a w swoim zostaw tą co masz na uchwycie.Anteny beda zestrojone z radiem, będzie git
wit.s Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Moment. Czy w takim razie będzie działać z obydwoma? Zakładając, że sam bat mam tylko jeden?
Gość Michał Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Będzie działać bo to anteny sie dostraja do radia. Jak to jeden bat? Kupujesz magnesówke, zestrajasz z radiem i gotowe,przekładasz tylko radio z auta do auta.
wit.s Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Jak to jeden bat? Ano tak : Kupiłem i założyłem antenę na stałe, a teraz kupiłem samą podstawę na magnes do której przykręcam starą antenę (w sensie sam bat- to co wystaje ponad auto ) i tak sobie myślałem, że magnesową podstawę będę stosował w innych autach, a u siebie to co zmontowane na stałe. Ale z tego co piszecie to chyba raczej niemożliwe, tzn jeden zestaw antenowy do jednego radyjka i koniec.
danisz_ Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 aby zestroić antenę musisz bat wyciągać po kawałku z uchwytu, jak będziesz stroił w magnesówce, to rozstroisz w tej podstawie na stałę i tak w kółko. podstawę opędzluj tą samą drogą co ją nabyłeś, a w to miejsce kup sobie jakąs krótką antenkę z magnesem. Jest tego miliardy.
Gość Michał Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 wit.s , jest jeszcze druga opcja, dokup antenke do tej podstawy która posiadasz.Napisz co to za podstawa magnesowa,najlepiej daj fotkę to Ci jakąs antene do niej dobiore w dobrej kasie Pisz na PW, coś wymyslimy.
Rekomendowane odpowiedzi