Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Swap uszkodzonego silnika 2.5 AKE na AFB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem ze swoim ake a wlasciwie silnik ten to juz historia ;( ale dostalem drugi silnik afb (wiem ze to jest starsza konstrukcja, ale jak za darmo to czemu nie :naughty:

Nie chce pytac o opinie bo i tak wiem ze jest ona nienajlepsza, tylko pytanie: jakie zmiany beda mnie czekaly? Czy ECU z AKE sobie poradzi z silnikiem AFB? No i jak sprawa synchronizacji pompy wtryskowej i reszty osprzetu????

Z gory dziekuje za odp.

Opublikowano

poczytaj w nagłówku o tych silnikach, one sa praktycznie takie same, co do sterowania ECU to wydaje mi sie że byłoby lepiej gdyby jednak założyć ECU od własciwego silnika, bądź po montażu jechac do dobrego tunera żeby wszystko ustawił.

Opublikowano

jak mozna swapowac na starszy i slabszy motor? nie rozumiem... :thumbdown:

konstrukcyjnie jest tak samo, ale sa roznice w ukladzie wtryskowym... jak znajde to podesle precyzyjne info.

co z turbina? tez masz nowa?

Po zbadaniu tematu [via meszrum], moge powiedziec Ci, ze...

inne wtryskiwacze, turbina, klapa gaszaca, wszystkie wtyczki, pedal gazu, ake ma zegary z canem, inna elektrnika immo - reasumujac pewnie tyle samo wydasz na robote, co dolozylbys do kupna nowego AKE - chyba, ze wyjdzie jakis drut po lebkach :cool1:

Opublikowano

nie ucieszylem sie zbytnio czytajac to :confused4: ale i tak mozna praktycznie powiedziec ze silnik mialem za free wiec wyjdzie mnie tylko ta robocizna...a jezeli chodzi o turbine to bedzie nowa.

Dzia z rady :)