Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Różnica między 245 a 225 - jakieś rady?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam towarzystwo, sprawa jest następująca:

Na chwilę obecną jeżdżę na 245/40 i za chwilkę będzie kupno nowych opon. Dyskutowałem już z adameczkiem, no i doszliśmy do wniosku że może mam trochę za szerokiego kapcia. Koleś jeździ na 225 i jest też zadowolony. Oczywiście wchodzi tutaj też w grę zmiana innego parametru, wysokości gumy, z 40 na 45, ale to chyba tylko in plus, a wizualnie przypuszczam że będzie to samo.

Pytania są dwa:

1. czy będzie jakakolwiek różnica w jeździe?

2. czy na felę na której była opona 245/40 można bez żadnego kłopotu założyć 225/45

Profile 18 pozostają

Za wszelkie rady będę szczerze zobowiązany

Zdrowaś :hi:

k.

Opublikowano

Witam towarzystwo, sprawa jest następująca:

Na chwilę obecną jeżdżę na 245/40 i za chwilkę będzie kupno nowych opon. Dyskutowałem już z adameczkiem, no i doszliśmy do wniosku że może mam trochę za szerokiego kapcia. Koleś jeździ na 225 i jest też zadowolony. Oczywiście wchodzi tutaj też w grę zmiana innego parametru, wysokości gumy, z 40 na 45, ale to chyba tylko in plus, a wizualnie przypuszczam że będzie to samo.

Pytania są dwa:

1. czy będzie jakakolwiek różnica w jeździe?

2. czy na felę na której była opona 245/40 można bez żadnego kłopotu założyć 225/45

Profile 18 pozostają

Za wszelkie rady będę szczerze zobowiązany

Zdrowaś :hi:

k.

225/40 a 225/45 to jakieś 22,5mm na średnicy różnicy - nie będzie wizualnie podobnie na pewno, jeśli już na 235/40 widać spora różnicę :wink4:

1. po zmianie z 245/40 na 225/45 będzie Cię na pewno mniej poniewierać w koleinach, komfort lepszy na drugich - 6,5 mm na średnicy więcej gumy

2. jeśli felga 8-8,5", to nie ma najmniejszego problemu, żeby założyć szerokość 225 :good: kółko na pewno ni będzie wystawać

Opublikowano

Optycznie nic się nie zmieni i na pierwszy rzut oka różnica nie będzie widoczna. Jeżeli profil 18 zostaje,to bez problemu możesz założyć 225/45.

Opublikowano

Przy twojim silniku....:gwizdanie: nie zakładałbym większych niż 225. Przy naszych drogach komfort jazdy napewno będzie lepszy :wink4:

Przy profilu 45 komfort napewno będzie lepszy ale zaś bez przesady :)

2. jeśli felga 8-8,5", to nie ma najmniejszego problemu, żeby założyć szerokość 225 :good: kółko na pewno ni będzie wystawać

:good:

Kamyk, w takim bądz razie niepotrzebnie jechałem Ci sprawdzać te opony do bielska :kwasny:

Opublikowano
  • Autor

Kamyk, w takim bądz razie niepotrzebnie jechałem Ci sprawdzać te opony do bielska :kwasny:

Grisza pierdzielisz że hoho

Przede wszystkim dowiodłeś że jesteś fajnym kolegą którego można prosić o pomoc. Do tego udowodniłeś, że to forum jest bardzo potrzebne i można tutaj wzajemnie na siebie liczyć. Poza tym dostarczyłeś mi wiarygodną informację jako osoba postronna - to przecież bezcenne!

Więc jak możesz nawet myśleć, że to nie było potrzebne?

To że zrezygnowałem z ich zakupu to inna bajka, ale bez Twojej opinii ...

Wiesz o co biega?

Zdrowaś

k.

Opublikowano

Na Twoim miejscu zalozylbym 235/40. Buda B8 jest dosc duza optycznie i mala opona 225 moze zniknac... a na pewno bedzie duzo mniej komfortu.

Opublikowano
  • Autor

No nieźle - w taki sposób to jeszcze rok pojeżdżę na tym co mam ... :cool1:

zdrowaś

k.

Opublikowano

Grisza pierdzielisz że hoho

Przede wszystkim dowiodłeś że jesteś fajnym kolegą którego można prosić o pomoc. Do tego udowodniłeś, że to forum jest bardzo potrzebne i można tutaj wzajemnie na siebie liczyć. Poza tym dostarczyłeś mi wiarygodną informację jako osoba postronna - to przecież bezcenne!

Więc jak możesz nawet myśleć, że to nie było potrzebne?

To że zrezygnowałem z ich zakupu to inna bajka, ale bez Twojej opinii ...

Wiesz o co biega?

Zdrowaś

k.

Luz blus :wink4:

Byłem poprostu przekonany na 100% że je bierzesz, i chcesz się tylko upewnić że wszystko z nimi ok. Daleko nie miałem także :good:

Powodzenia w wyborze :naughty:

Opublikowano

Kolego mogę Ci polecić 215/45/18 np Yokohama , można kupić na allegro komplet do 1500 z przesylka.

Opona ma w maire duzy profil wiec jezdzi sie bardzo wygodnie i nie poniewiera po koleinach. Wczesniej mialem 245/40/18 - strasznie woziło na kolinach, ogolnie niezbyt wygodnie. Pomysl nad 215/45/18 bo to bardzo dobra opcja, jedyny minus to ten ze ciezko kupic uzywki, bo jest to nietypowy rozmiar.

Opublikowano

przy 18 zalecane jest 225/40..jednak można założyć 235/40 i też będzie ok...rzucać na koleinach nie powinno..rozmiar nie jest na tyle duży i szeroki...często kiepskie i wysłużone opony powodują poniewieranie po koleinach..

• 12 lat później...
Opublikowano

Jestem w trakcie zakupu nowych opon oraz nowych felg ale nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić. Nie wiem jak dobrac opony do felg? Pomożecie ?  Zdjęcie z zimowych felg. Oraz to co producent zaleca. Teraz mam 17 zimówki, a letnie chciałbym 18. Chciałbym żeby opona była komfortowa i ładnie się prezentowala na feldze. Proszę o waszą pomoc co radzicie. Jaki profil jaka felga 8 czy 7 tak jak na zimówkach tylko tam 16 była. Tak żeby nie ocierało.. osobiście myślałem o feldze 18, 8 i oponach 225/45.? I jak z tym ET koniecznie musi być tak jak na tych 16' ET35 czy na 18 może być inna ? 

20220622_183434.jpg

20220713_194521.jpg

Edytowane przez Ukaszeq94
Zapomnialem dopisać.